Οικονομία Ελλάδα

Άγχος για επιβίωση από τους Κρητικούς αιγοπροβατοτρόφους

Ελλειμματική η αγορά πανελλαδικά

Σε ολόκληρη τη χώρα, ήδη οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για ελλειμματική αγορά στα αμνοερίφια, ενόψει Πάσχα

Έντονος προβληματισμός εκφράζεται στην Κρήτη για τη δυνατότητα των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν εισόδημα στην περίοδο του Πάσχα, ενώ παραμένει από την άλλη και αμφίβολο αν η δική τους επάρκεια σε αμνοερίφια είναι δυνατή για τη διασφάλιση υψηλής επάρκειας στην αγορά για τις ανάγκες των καταναλωτών. Και μάλιστα, σε μια αγορά όπως αυτή του αμνοεριφίου, που στην Κρήτη όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε απόλυτη επάρκεια μέχρι και υπερεπάρκεια, κάνοντας και εξαγωγές!

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την Κρήτη, Μανόλης Πατεράκης, τόνισε κατηγορηματικά: «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Και ξεκινάει από πέρυσι, από την αντίστοιχη περίοδο που ξεκίνησε το πρώτο κλείσιμο... Που έφερε μια παρατεταμένη κρίση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση των προϊόντων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ζήτηση έπεσε σε πάρα πολλά προϊόντα. Και ένα εξ αυτών ήταν και το αρνάκι. Και θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ότι την περίοδο του Πάσχα έμειναν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες αδιάθετων αμνοεριφίων. Και άλλα που πουλήθηκαν “έφυγαν” σε εξευτελιστικές τιμές...».

Όπως εξηγεί ο κ. Πατεράκης, για τις μέρες που θα ακολουθήσουν για το φετινό Πάσχα, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. «Πάντως είναι σίγουρο ότι η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη, λόγω και της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού έχουν πάρει τουλάχιστον ένα ευρώ πάνω...».

Σύμφωνα με τον Μανόλη Πατεράκη, ένα σακί μείγματος, κατά μέσο όρο, σήμερα αγοράζεται από τον κτηνοτρόφο της Κρήτης γύρω στα 14 με 15 ευρώ το σαραντάκιλο. Την ίδια ώρα, με μια τιμή παραγωγού στα αμνοερίφια γύρω στα 4,5 με 5 ευρώ το κιλό, το συνολικό κόστος για τον κτηνοτρόφο μέχρι να οδηγήσει στο σφαγείο τα ζώα του ανέρχεται στο διπλάσιο ή και παραπάνω της τιμής παραγωγού, αφού βάσει μελέτης του ΓΕΩΤΕΕ φτάνει τουλάχιστον στα 9 ευρώ το κιλό!

«Πολλοί κτηνοτρόφοι είναι απογοητευμένοι. Δεν είχαν τα χρήματα να ταΐσουν με ζωοτροφές τα ζώα τους, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να μη γεννήσουν καθόλου, ενώ λόγω ασιτίας έχουμε και πολλές κακές γέννες και αποβολές. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις αυτές. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε τι θα γίνει. Και επειδή περιμένουμε και την είδηση για το άνοιγμα του τουρισμού, ίσως να υπάρξει μια ανάκαμψη χάρη στην ψυχολογία της αγοράς, αφού παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία του κόσμου, που σίγουρα θα επηρεαστεί από μια καλή είδηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι στον τουρισμό εργάζεται πάρα πολύς κόσμος, που περιμένει κάθε μέρα να μάθει κάτι το ενθαρρυντικό για τη νέα τουριστική περίοδο», λέει ο συνδικαλιστής.

Οι τιμές στο γάλα

Για τις τιμές στο γάλα, ο ίδιος τονίζει ότι σήμερα έχουν κατρακυλήσει στα 85 λεπτά το κιλό στο πρόβειο, και στο γίδινο γύρω στα 55 με 60 λεπτά το κιλό. «Την ίδια ώρα η αύξηση στο κόστος παραγωγής, σε σχέση με πέρυσι, είναι γύρω στο 20% και το κόστος παραγωγής ουσιαστικά είναι πολύ παραπάνω από την τιμή παραγωγού του γάλακτος», όπως προσθέτει ο κ. Πατεράκης.

«Στο μεταξύ, ενώ η ζήτηση έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, σίγουρα έχουν μειωθεί και οι παραγωγές των αμνοεριφίων και του γάλακτος. Έχουμε και επίσημα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Και από την ενημέρωση που υπάρχει ξέρουμε ότι έχουμε μειωμένες παραγωγές, αλλά επειδή πάντα η παραγωγή εξαρτάται από τη ζήτηση δε γνωρίζουμε πού θα φτάσει κατά την περίοδο του Πάσχα. Δεν αποκλείεται, πάντως, όντως να μην μπορέσουμε με τα ντόπια αμνοερίφια να καλύψουμε τις ανάγκες των καταναλωτών στην Κρήτη», καταλήγει ο Μανόλης Πατεράκης.

Ελλειμματική η αγορά πανελλαδικά

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα agro24 ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν φοβηθεί ότι λόγω κορωνοϊού δε θα κατάφερναν να πουλήσουν, αλλά τελικά υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος δεν έγιναν εισαγωγές και η αγορά είναι ελλειμματική. Μάλιστα ο κ. Γίτσας προέτρεψε όσους θέλουν να προμηθευτούν αρνί, να το παραγγείλουν 10 μέρες πριν.

«Για το καθολικό Πάσχα οι κτηνοτρόφοι που είχαν ανάγκη τα χρήματα έδωσαν τα αρνιά με 4,80 ευρώ το κιλό, αλλά αυτοί ήταν λίγοι. Πιστεύω ότι η αγορά θα πάει πολύ καλύτερα και ενδέχεται να ξεπεράσει τα 5,50 ευρώ το κιλό.

Η κατανάλωση αρνιού ανεβαίνει, και αυτό έχει να κάνει και με την καμπάνια που “τρέχει” για το πρόβειο κρέας. Εκτός από τις καταχωρίσεις, το χρησιμοποιούν κατά κόρον οι σεφ και βλέπουμε ότι το ξαναβάζει στο τραπέζι η Ελληνίδα νοικοκυρά.

Επιπλέον μόνο στον νομό Αττικής υπάρχει πλέον στους καταλόγους 1.000 καταστημάτων εστίασης, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Στη χώρα μας γεννιούνται 10 εκατ. κατσίκια και πρόβατα τον χρόνο, όμως εκτρέφονται περίπου τα μισά.

Πιστεύουμε ότι ο αριθμός στα επόμενα χρόνια θα ανέβει, γιατί αυξάνεται η ζήτηση και σιγά-σιγά η αγορά του κρέατος παίρνει μια “ανάσα” για να φτάσει στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, είναι πρόσκαιρη και αδικαιολόγητη», κατέληξε ο κ. Γίτσας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, από την πλευρά του ανέφερε στο agro24 ότι λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της τεράστιας αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, που φτάνει το 30%, αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να δώσουν στους εμπόρους τα αρνιά τους από τον Γενάρη. Οι έμποροι είτε τα έσφαξαν και τα έβαλαν στα ψυγεία για να τα δώσουν την περίοδο του Πάσχα, είτε τα κράτησαν για να τα παχύνουν και να τα διοχετεύσουν κι αυτά στην αγορά την εορταστική περίοδο.

Η τιμή έφτασε τα 3,50-3,80 ευρώ το κιλό στα σφαγμένα και τα 1,50-1,80 ευρώ το κιλό στα ζώντα ζώα. Επίσης αρνιά και κατσίκια πουλήθηκαν για το καθολικό Πάσχα στους Ιταλούς και τους Ισπανούς στην τιμή των 4,40-4,80 ευρώ το κιλό, με τους εμπόρους να ζητούν κατά κύριο λόγο ζώα μικρού βάρους και μέχρι τα 7 κιλά. «Τα αιγοπρόβατα που έμειναν πιστεύουμε ότι θα πουληθούν σε μια καλή τιμή, και θεωρούμε ότι θα εμφανιστεί έλλειψη στην αγορά. Μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η ένταξη του ΚΑΔ στις πληττόμενες κατηγορίες λόγω κορωνοϊού.

Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα στον κλάδο, καθώς μόνο την προηγούμενη δεκαετία εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία 40.000 αιγοπροβατοτρόφοι», πρόσθεσε ο κ. Πεβερέτος.

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

«Δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα»

Ο Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της αγοράς. «Είμαστε απέναντι σε αρνητικές συγκυρίες όπως ο κορωνοϊός, η έλλειψη ρευστότητας και οι μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές.

Υπάρχει ζήτηση, αλλά η διάθεση είναι μικρή, κάτι που δε δικαιολογεί τις χαμηλές τιμές, όπως τα 4,80 ευρώ το κιλό που δόθηκαν για τα ζώα που πουλήθηκαν για το καθολικό Πάσχα. Οι τιμές μέχρι στιγμής είναι πολύ κάτω και δεν αξίζει να σφάξεις για το Πάσχα.

Πέρσι με την πανδημία έγινε κακός συντονισμός, δεν έγιναν σωστές εκτιμήσεις, δεν ξέραμε αν ο κόσμος θα ψήσει, αν θα δουλέψουν τα σφαγεία και σφάξαμε Μεγάλη Πέμπτη, την τελευταία στιγμή».

Σε ό,τι αφορά την de minimis ενίσχυση που δόθηκε πέρσι, ο κ. Γκουρομπίνος ανέφερε ότι την πήραν όλοι οι κτηνοτρόφοι, όμως θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η στήριξη του κλάδου και τη φετινή χρονιά.

«Το κόστος έχει εκτοξευτεί κατά 25% από πέρυσι στις ζωοτροφές. Από την άλλη υπήρξε αύξηση στην τιμή παραγωγού του γάλακτος, αλλά εξανεμίστηκε από την άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές. Η εικόνα για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι πραγματικά απογοητευτική».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια