352 εκατ. € πληρώνει ως τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα
352 εκατ. € πληρώνει ως τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 15 Απριλίου ανοίγει οριστικά το ΟΣΔΕ για τις επιδοτήσεις των 650.000 παραγωγών της χώρας

Ανοίγει το ΟΣΔΕ στις 15 Απριλίου και πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ 352 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με διευκρινίσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό. Σχετική ανακοίνωση, όμως, έδωσε στη δημοσιότητα και η “GAIA Επιχειρείν”.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε παρέμβαση στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις “Αθέμιτες πρακτικές”, και τόνισε ότι το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) θα ανοίξει κανονικά στις 15 Απριλίου.

Αναλυτικά ο υπουργός είπε: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί την καρδιά του υπουργείου, όντας ο Οργανισμός που αναλαμβάνει να προβεί στην πληρωμή των 650.000 αγροτών μας.

Με το που ανέλαβα την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενημερώθηκα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Οργανισμός και αφορούσαν στον διαγωνισμό του τεχνικού συμβούλου. Διότι στις 7/1 ο Οργανισμός δε διέθετε τεχνικό σύμβουλο  και ο διαγωνισμός, από τον οποίο θα προέκυπτε ο τεχνικός σύμβουλος, ήταν “παγωμένος” με δικαστικές αποφάσεις. Αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση οι πληρωμές των αγροτών μας θα ήταν στον αέρα.

Άμεσα προβήκαμε στις αναγκαίες ενέργειες για να υπάρξει νόμιμη, βιώσιμη λύση στον Οργανισμό. Και παρά τις αναταράξεις που υπήρξαν, λειτουργεί απολύτως αποτελεσματικά σήμερα. Γίνονται δηλαδή κανονικότατα οι πληρωμές και στις συνδεδεμένες και στα άλλα μέτρα, και το 2021 έχουν γίνει πληρωμές  319 εκατ. ευρώ. Ο προγραμματισμός είναι απολύτως κανονικός και μέχρι τις 30/6 θα γίνουν πληρωμές ακόμη 352 εκατ. ευρώ.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Όποιος επιχειρεί να δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφορούμενος από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, θέτει σε κίνδυνο τους 650.000 αγρότες μας. Θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Εμείς αυτό ως πολιτική ηγεσία, και ως κυβέρνηση, δε θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε ο Οργανισμός να λειτουργεί κανονικά. Το ΟΣΔΕ θα ανοίξει κανονικά στις 15/4». 

Τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Στο μεταξύ, νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί να βάλει τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στηρίζοντας στην πράξη τούς παραγωγούς. Προβλέπει, μεταξύ των άλλων, εξόφληση σε 30 ημέρες για τα ευάλωτα και σε 60 ημέρες για τα λοιπά προϊόντα τους από τον έμπορο στον οποίο θα τα παραδώσουν.

Όπως ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός, «τέλος σε μια μεγάλη αδικία, η οποία συνιστά ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανασφάλειας για τους παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, μπαίνει με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που εισήχθη την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ολόκληρη την αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα, “από το αγρόκτημα στο πιρούνι”, οι οποίες διορθώνουν τις σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, κυρίως των μεγάλων σούπερ-μάρκετ.

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που προβλέπουν ότι αλλοιώσιμα προϊόντα θα εξοφλούνται σε 30 μέρες και τα λοιπά γεωργικά προϊόντα θα εξοφλούνται σε 60 μέρες. Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα διαπιστώνονται αργοπορίες στην εξόφληση προϊόντων που υπερβαίνουν ακόμα και τους έξι μήνες.

Με τον νέο νόμο επιδιώκεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στο ελληνικό δίκαιο.

Το σχέδιο νόμου αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (παραγωγοί, αγοραστές) που συμμετέχουν στην αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα (“από το αγρόκτημα στο πιρούνι”) των γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα. Με βάση το νομοσχέδιο, οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν όλους τους παραγωγούς με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρουσιάζονται συχνά σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Οι ανισορροπίες αυτές οδηγούν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Τέτοιες είναι πρακτικές ή συμβατικοί όροι προς όφελος των αγοραστών, ιδιαίτερα των μεγάλων εφοδιαστικών αλυσίδων με σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία, που αντίκεινται στην καλή πίστη.

Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη ανασφάλεια, καθώς βασίζεται σε βιολογικές διεργασίες, σε καιρικές συνθήκες κ.λπ.

Η αβεβαιότητα αυτή καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την προστασία των παραγωγών και των μεταποιητών.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο: α) αφορά μόνο προμηθευτές και αγοραστές των κρατών-μελών (όχι καταναλωτές), καθώς και β) γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τόσο αλλοιώσιμα, δηλαδή αυτά που αλλοιώνονται εντός τριάντα (30) ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση, όσο και λοιπά γεωργικά προϊόντα, τα οποία παρατίθενται σε σχετικό παράρτημα της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέπεται ότι:

  1. i) Tα αλλοιώσιμα προϊόντα θα εξοφλούνται σε 30 μέρες και
  2. ii) Tα λοιπά γεωργικά προϊόντα θα εξοφλούνται σε 60 μέρες.

- Πρακτικές που θεωρούνται εξ ορισμού αθέμιτες και δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθούν σε συμφωνία προμηθευτή-αγοραστή.

- Πρακτικές που είναι θεμιτές, μόνο εφόσον προβλέπονται με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους σε συμφωνίες προμήθειας ή σε επακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των μερών.

* Αρχές επιβολής για την εφαρμογή του νομοσχεδίου η Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του ΥΠΑΑΤ, η οποία και παραλαμβάνει όλες τις καταγγελίες, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

* Διαδικασία καταγγελιών.

* Εμπιστευτικότητα και προστασία της ταυτότητας του καταγγέλλοντος.

* Εκτεταμένες εξουσίες των αρχών επιβολής και κυρώσεις επί των παραβάσεων, συμπεριλαμβανομένων προστίμων ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

* Δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

* Δυνατότητα διαμεσολάβησης.

* Συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για τη βέλτιστη εφαρμογή των διατάξεων και επανεξέταση του θεσμού ετησίως».

“GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”

Έτοιμος ο φορέας

Από την πλευρά της, η “GAIA Επιχειρείν” έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση: «Όπως προέβλεπε η από 22/3/2021 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η “GAIA Επιχειρείν” κατέθεσε με τη λήξη της προθεσμίας πλήρη φάκελο για την παράταση της πιστοποίησης του Φορέα Συντονισμού για το έτος 2021.

Ταυτόχρονα, και με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, προχωρήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών και τους ελέγχους λειτουργίας συνολικά του συστήματος υποδοχής και επεξεργασίας των δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση του φόρτου αφενός λόγω της πιστοποίησης και νέων ΚΥΔ και αφετέρου λόγω του συμπιεσμένου χρόνου εκτέλεσης του έργου.

Σε σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μας επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Μελά, ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Φορέα Συντονισμού να υποδεχτεί το σύνολο των δηλώσεων στις υποδομές του, με τη διαβεβαίωση ότι η τεχνική επάρκεια και τεχνογνωσία μας εγγυάται και για τη φετινή χρονιά την απρόσκοπτη υποδοχή και επεξεργασία των δηλώσεων των 650.000 αγροτών, όπως αυτό συνέβη όλη την επταετία στην οποία η “GAIA Επιχειρείν” ανέλαβε αυτό τον ρόλο.

Κατά συνέπεια αναμένουμε την εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης του λογισμικού της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2021, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά μας ότι η έναρξη συλλογής των δηλώσεων τη 15η Απριλίου, όπως την προσδιόρισε ο υπουργός στη χτεσινή του (σ.σ. προχθεσινή) ομιλία στη Βουλή, είναι απολύτως εφικτή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News