Έκδοση συντάξεων και από ιδιώτες - «Τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα», λέει ο υπουργός

Οικονομία
Έκδοση συντάξεων και από ιδιώτες - «Τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα», λέει ο υπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χείρα βοηθείας από δικηγόρους και λογιστές και τη γρηγορότερη απονομή των συντάξεων ζητά το υπουργείο Εργασίας

Αντιδράσεις αναμένονται από το γεγονός ότι, αφού απέλυσε τους συμβασιούχους η κυβέρνηση, με τη δυσάρεστη συνέπεια οι εκκρεμείς συντάξεις να διπλασιαστούν, τώρα προχωράει και σε ανάθεση της υπόθεσης σε... πιστοποιημένους ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές. Την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων για διάφορα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, στην έκδοση συντάξεων από πιστοποιημένους ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, προχωράει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να γίνει άμεσα η απονομή των συντάξεων.

Όπως είπε ο υπουργός στην "Καθημερινή", απαιτούνται αποτελεσματικές λύσεις, σημειώνοντας ότι και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνδράμει. Οι δικηγόροι και οι λογιστές θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, θα εκδίδουν βεβαίωση ύπαρξης ή μη προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστική κύρια σύνταξη. Εφόσον λοιπόν είναι πιστοποιημένοι, θα ασχολούνται τόσο με τις εκκρεμείς όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση για την απλούστευση των διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 150 χιλιάδες συντάξεις και γι' αυτό προχώρησαν στο μέτρο των προσωρινών συντάξεων, των προκαταβολών με αναδρομικά, που θα δοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, πριν από το Πάσχα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε την πρόσληψη 100 συνταξιούχων, προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις, ξεκαθάρισε πως, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι κάρτα ηλεκτρονική θα καταγράφει τυχόν παρασπονδίες των εργοδοτών και θα ελέγχονται "μαύρη εργασία" και υπερωρίες. Ειδικότερα, στο θέμα των υπερωριών ήταν ξεκάθαρος πως θα πληρώνονται και θα ελέγχονται οι εργοδότες.

«Τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα»

Παράλληλα, ο υπουργός σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι θα πληρωθούν και τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, καθώς όπως είπε θα υπάρξουν μέτρα το επόμενο διάστημα για τον Απρίλιο.

«Τα μέτρα υπάρχουν για να καλύψουν τα προβλήματα της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα», υπενθυμίζοντας πως έχουν δοθεί ήδη 35 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φτάσουν τα 37 δισ.

Εξήγησε πως θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση αναφορικά με τους κλάδους που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα στην περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Ειδικότερα, για τον τουρισμό τόνισε πως ετοιμάζεται πακέτο ενίσχυσης για τους εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπρόσληψη.

Αναβρασμός στο ΕΚΗ

Πανελλαδική πρωτιά ανεργίας στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, σε μια σειρά ενημερωτικών επαφών ήρθε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα (με σειρά προσέλευσης) στο ΕΚΗ βρέθηκαν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Βαρδάκης Σωκράτης, εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ., ο βουλευτής Κεγκέρογλου Βασίλης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο βουλευτής Συντυχάκης Μανόλης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., o βουλευτής Σενετάκης Μάξιμος, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, ο βουλευτής Λογιάδης Γεώργιος.

Βασικοί κύκλοι προβληματισμού και αιτημάτων από πλευράς ΕΚΗ ήταν:

  1. H πανελλαδική πρωτιά στους πίνακες της ανεργίας στον νομό Ηρακλείου και οι μεγάλες μερίδες αστήρικτων εργαζομένων σε περιόδους πανδημίας.
  2. Τα δημόσια μεγάλα έργα που "βαλτώνουν" και δεν απορροφούν εργατικό δυναμικό.
  3. Η κατάρρευση του μηχανισμού των Κοινωνικών Υπηρεσιών, στήριξης των εργαζομένων ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, ΠΕΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας.
  4. Η βασική απαίτηση της υπογραφής και τήρησης ΣΣΕ, καθώς και των Τοπικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.
  5. Να ακυρωθούν οι τρέχουσες ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, από εργοδότες που στηρίχτηκαν με τα μέτρα της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση της διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας.
  6. Επίσης, όλες οι αλλαγές εις βάρος κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που έρχονται με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Μέσα από τον παραγωγικό διάλογο δεσμεύτηκαν εκ των θέσεών τους οι βουλευτές να ενώσουν τη φωνή τους ως προς την άμεση εισήγησή τους στη Βουλή για επίλυση των βασικότερων θέσεων του ΕΚΗ, που θα επιφέρουν στήριξη και εργασιακή ειρήνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News