Αυτάρκεια στα ύψη σε πολλά προϊόντα στη χώρα μας! - Αυτάρκεια στην Κρήτη σε αιγοπρόβειο γάλα & κρέας

Ελλάδα
Αυτάρκεια στα ύψη σε πολλά προϊόντα στη χώρα μας! - Αυτάρκεια στην Κρήτη σε αιγοπρόβειο γάλα & κρέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη φετινή τροφοδοσία της αγοράς, δεν αποκλείεται στα αμνοερίφια για πρώτη φορά μέχρι σήμερα να μην μπορέσει η ντόπια παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση

Αγγίζει η αυτάρκεια στη χώρα μας στη φυτική παραγωγή στο... 100%, ενώ στο 73,48% έχουμε αυτάρκεια στη ζωική παραγωγή. Τα στοιχεία αυτά επικαλείται σε άρθρο του στο Agro 24 ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας!

Αναλυτικότερα, ο γνωστός επιστήμονας αναφέρει: «Το ποσοστό αυτάρκειας της Ελλάδας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 99,8% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, καθώς η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στο κρασί το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται στο 108,12%. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63%, στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.

Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73,48%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει τον μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αβγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα».

Όσον αφορά στο σκληρό σίτο, όπως βλέπουμε από την ποσοστιαία κατανομή της παραγωγής ανά περιφέρεια: το 31,29% της παραγωγής προέρχεται από τη Θεσσαλία, το 29,61% από την Κεντρική Μακεδονία, το 16,18% από τη Στερεά Ελλάδα-Εύβοια και το 12,60% από την Αν. Μακεδονία-Θράκη.

Η παραγωγή μαλακού σίτου κατανέμεται ως εξής: Δ. Μακεδονία 30,73%, Κ. Μακεδονία 26,78%, Αν. Μακεδονία-Θράκη 26,45%, Θεσσαλία 12,05%.

Η παραγωγή καλαμποκιού κατανέμεται ως εξής: Η Αν. Μακεδονία-Θράκη παράγει το 27,77% του συνόλου, η Κ. Μακεδονία το 26,21%, η Δ. Ελλάδα το 14,08%, η Θεσσαλία το 13,50% και η Δ. Μακεδονία το 8,11%. Όσον αφορά στο ρύζι, η Κ. Μακεδονία παράγει το 86,94% της συνολικής παραγωγής.

Η παραγωγή κριθαριού κατανέμεται: Το 22,81% προέρχεται από τη Θεσσαλία, το 22,32% από τη Δ. Μακεδονία, το 19,07% από την Κ. Μακεδονία, το 10,8% από την Αν. Μακεδονία-Θράκη και το 9,04% από τη Στερεά Ελλάδα. Η παραγωγή βρώμης προέρχεται κατά 49% από τη Δ. Ελλάδα και το 64,47% της συνολικής παραγωγής σίκαλης από τη Δ. Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ότι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά στη διατροφική κάλυψη του πληθυσμού με σιτηρά είναι η Κ. Μακεδονία, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία, η Αν. Μακεδονία-Θράκη και η Δ. Μακεδονία.

Όσον αφορά στα φασόλια, το 30,85% της παραγωγής προέρχεται από τη Δ. Μακεδονία, το 16,34% από τη Δ. Ελλάδα, το 15,26% από την Αν. Μακεδονία-Θράκη και το 13,36% από τη Στερεά Ελλάδα - Εύβοια. Στην παραγωγή φακής πρώτη έρχεται η Θεσσαλία με το 51,92% του συνόλου και ακολουθούν η Αν. Μακεδονία - Θράκη με 22,23% και η Δ. Μακεδονία με 12,20%.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αυτάρκεια σε αιγοπρόβειο γάλα και κρέας

Στο μεταξύ, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, είχαμε στη "Νέα Κρήτη" γράψει ότι το νησί μας έχει αυτάρκεια σε αιγοπρόβειο γάλα και κρέας.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας δεν έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις σε ζωοτροφές στη χώρα μας και η παραγωγική διαδικασία, προς το παρόν τουλάχιστον, δε διαταράσσεται λόγω κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" τότε ήταν καθησυχαστικός: «Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Και υπάρχει και κανονικός εφοδιασμός της αγοράς. Και μάλιστα, στα πλαίσια της ασφάλειας των τροφίμων, οι επιχειρήσεις στον κλάδο των ζωοτροφών τηρούν πάρα πολύ σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εκ των πραγμάτων... Ενώ για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα, δεν αφήνουν τους οδηγούς που κάνουν τις διεθνείς μεταφορές να μπουν μέσα στον χώρο των εργοστασίων. Κάθε επιχείρηση έχει λάβει τα μέτρα της. Και προστατεύει και τους εργαζόμενους. Και προστατεύει και το προϊόν το οποίο παράγει. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων στις ζωοτροφές. Εκτός και αν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα εξαιτίας του πανικού, επειδή ο κόσμος πανικοβάλλεται και αρχίζει να αποθηκεύει. Και εκεί μπορεί να πιεστεί λίγο η τροφοδοσία. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει επάρκεια και δε θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα...».

Βέβαια, για τη φετινή τροφοδοσία της αγοράς, όπως γράφαμε προ ημερών, δεν αποκλείεται στα αμνοερίφια για πρώτη φορά μέχρι σήμερα να μην μπορέσει η ντόπια παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση, λόγω της σταδιακής εγκατάλειψης του ζωικού κεφαλαίου από τους κτηνοτρόφους, αφού το κόστος των ζωοτροφών αυξάνεται διαρκώς. Αυτό λένε οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και κρούουν προς την κυβέρνηση τον κώδωνα του κινδύνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News