Τα σημαντικά οφέλη των αιολικών πάρκων & η οικονομική τους συνεισφορά στους πολίτες & τις τοπικές κοινότητες

Κρήτη
Τα σημαντικά οφέλη των αιολικών πάρκων & η οικονομική τους συνεισφορά στους πολίτες & τις τοπικές κοινότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή στον λογαριασμό ρεύματος

Τα αιολικά πάρκα έχουν κάνει δυναμικά την είσοδό τους στη χώρα μας και καθίστανται πλέον το απαραίτητο εργαλείο προκειμένου η Ελλάδα να πορευθεί προς μία κλιματικά ουδέτερη μορφή ενέργειας.

 Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα αιολικά μαζί με τα φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν την αφρόκρεμα των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα με έργα που ανέρχονται συνολικά σε δισεκατομμύρια ευρώ. Για τα έργα αυτά μάλιστα, δείχνουν ενδιαφέρον ελληνικοί και διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί.

Κατ’αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απεξάρτηση από λιγνίτη, ο οποίος έχει καταστεί περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά ασύμφορος, ενώ παράλληλα δημιουργείται και πλήθος θέσεων εργασίας στις περιοχές που οριοθετούνται οι επενδύσεις με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για ώθηση στην εθνική μας οικονομία.

Βέβαια, τα αιολικά πάρκα έχουν και άμεσο αντίκτυπο στον καταναλωτή καθώς μπορούν να “επιστρέψουν” χρήμα στους κατοίκους των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες. Αυτό, όσο παράδοξο, και αν ακούγεται συμβαίνει καθώς, το 1% του κύκλου εργασιών των αιολικών πάρκων “επιστρέφει” στην τσέπη των καταναλωτών με τη μορφή μείωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 Όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία το 3% του τζίρου από κάθε αιολικό πάρκο χρησιμοποιείται προς όφελος των κατοίκων μέσω ενός ειδικού τέλους που διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 1,7% διοχετεύεται στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής  υποστήριξης
  • Το 1% επιστρέφεται στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
  • Το 0,3% κατευθύνεται στο Πράσινο Ταμείο

 Από το παραπάνω προκύπτει πως τα αιολικά πάρκα έχουν τριπλό όφελος:

  1. Στρεφόμαστε προς μία βιώσιμη πηγή ενέργειας και αποχαιρετούμε τον περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορο λιγνίτη
  2. Δημιουργείται πλήθος θέσεων εργασίας και επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα
  3. Οι καταναλωτές έχουν να λαμβάνουν χρήμα στους λογαριασμούς και οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται από τη χρηματοδότηση έργων

Στην περίπτωση που στην περιοχή σας υπάρχουν αιολικά πάρκα και θέλετε να δείτε τι ποσό μπορεί να σας επιστραφεί μέσω του 1% μπορείτε να επισκεφθείτε τον εξής σύνδεσμο πληκτρολογώντας τον αριθμό της παροχής σας.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News