Βασικές ενισχύσεις: Πότε θα «κλείσουν» οι εκκρεμότητες;

Οικονομία
Βασικές ενισχύσεις: Πότε θα «κλείσουν» οι εκκρεμότητες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαίτηση για διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο πρωθυπουργός

«Όχι συγκάλυψη σκανδάλων, έλεγχοι και κανονική ροή πληρωμών»... Σε αυτούς τους τρεις άξονες κινήθηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες - οι εντολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν ειδικό του σύμβουλο για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και τεχνολογίας, δρ. Γρηγόρη Βάρρα.

Τρία όμως ζητήματα θέτει από την πλευρά του, και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει, ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, μέσω της δικής μας εφημερίδας.

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση Μητσοτάκη και Βάρρα, όπως έγινε γνωστό αναλύθηκαν δεδομένα που προκύπτουν από τη διαχείριση στον αγροτικό τομέα και τέθηκαν στόχοι για στήριξη της υπαίθρου και κυρίως νέων αγροτών που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ο Γρηγόρης Βάρρας έχει καταθέσει κατά καιρούς σειρά έξυπνων προτάσεων που, εφόσον υιοθετηθούν και εφαρμοστούν στο σύνολό τους, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα που έχουμε για την ελληνική γεωργία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδας ΑγροΤύπος, όσον αφορά το ΟΣΔΕ τονίστηκε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να γίνεται μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης. Επίσης, να μην υπάρχει μονοπώλιο κανενός "τεχνικού συμβούλου" στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει κανονική ροή πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες και όχι να γίνονται καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δε θα υπάρξει συγκάλυψη για τις περιπτώσεις που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα. Όπως ακόμη δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «θα πρέπει να γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα αποτραπεί η πληρωμή ενισχύσεων σε όσους δεν τις δικαιούνται (με βάση τους Κανονισμούς της Ε.Ε.)».

«Ας μας απαντήσετε, κύριε Μητσοτάκη»

Σε σύντομο σχόλιό του για τη συνάντηση αυτή, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης σημείωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες τα εξής: «Πρώτον, δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός ρώτησε τους λόγους παραίτησης τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν έμαθε και για τις δύο παραιτήσεις των προέδρων. Δεύτερον, αν του κατήγγειλαν πράγματα, οφείλει να τα δώσει στη δημοσιότητα ως προς το ποιες ήταν οι καταγγελίες. Και τρίτον να απαντήσει στους αγρότες πότε θα εξοφληθούν τις επιδοτήσεις, που τους οφείλονται ακόμα. Τα υπόλοιπα τα ακούμε εκ του περισσού»...

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνης Παππάς, υπέβαλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί προς τα μέσα Νοεμβρίου του 2020 η παραίτηση του Γρηγόρη Βάρρα, από πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ στο "τιμόνι" του υπουργείου βρισκόταν ακόμα τότε ο Μάκης Βορίδης.

Στο μεταξύ, μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ο Δημήτρης Μελάς.

Νέος αντιπρόεδρος του Οργανισμού ορίζεται ο Ζήνων Βαλμάς, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Ζήσε... Μάη μου»

Έως τον Μάιο θα διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες για το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσματος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας. Την απάντηση αυτή, ως προς τις εκκρεμότητές του της καταβολής του τσεκ του 2020, έδωσε ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέφερε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ την αγωνία του αγροτικού κόσμου για την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των παρακρατήσεων του τσεκ, και τόνισε την αναγκαιότητα να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα στις πληρωμές που εκκρεμούν.

Ο κ. Μελάς διευκρίνισε ότι «παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί η πανδημία στη λειτουργία του Οργανισμού την περίοδο που διανύουμε, καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες και θα πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις εντός του Μαρτίου, ενώ τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι και τον Μάιο»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News