Δεν αντέχουν άλλο οι μικρομεσαίοι έμποροι της Κρήτης - Η χαριστική βολή το νέο lockdown

Κρήτη
Δεν αντέχουν άλλο οι μικρομεσαίοι έμποροι της Κρήτης - Η χαριστική βολή το νέο lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις το νέο lockdown - «Δε βγαίνουν ούτε τα προς το ζην»

Ως χαριστική βολή, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξής τους, χαρακτηρίζουν το νέο, γενικό lockdown οι μικρομεσαίοι έμποροι της Κρήτης. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπης Λεκάκης, δήλωσε ότι πλέον, για τον περισσότερο εμπορικό κόσμο στο νησί, μπαίνει σοβαρότατο θέμα επιβίωσης!

«Πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Η ρευστότητα έχει τελειώσει. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν πια ρευστότητα ούτε για μία μέρα. Όχι για παραπάνω. Δηλαδή, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι πάρα πολύ δύσκολο το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση το επόμενο διάστημα», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο συνδικαλιστής.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι έμειναν έξω από κάποια προγράμματα που είχαν υλοποιηθεί, «ενώ η τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή μοίρασε πεντακοσάρικα, που δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις λειτουργικές μας δαπάνες. Και είμαστε σε αναμονή. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η υπόσχεση του περιφερειάρχη, μετά από μια συνάντηση που είχαμε μαζί του, για ένα δεύτερο πρόγραμμα αντίστοιχο με το πρώτο, στο οποίο όμως ωφελήθηκαν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Μας είπε λοιπόν ότι θα έχουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα πάρα πολύ σύντομα, το οποίο θα είναι όμως για μικρούς επαγγελματίες και για αυτοαπασχολούμενους. Και τους όρους για το ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν και με ποια μοριοδότηση θα τους θέσουμε εμείς...».

Στο μεταξύ, στις 31 Μαρτίου οι μικρομεσαίοι της χώρας προχωρούν σε κινητοποιήσεις. «Δυστυχώς τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει διάθεση για να βοηθήσει...».

Στο σημείο αυτό, για το lockdown, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ ξεκαθαρίζει: «Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε άποψη. Δεν είμαστε ούτε επιδημιολόγοι ούτε γιατροί για να γνωρίζουμε πώς είναι τα δεδομένα. Αυτό που όμως είχαμε πει στο προηγούμενο διάστημα ήταν ότι ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό για όλες εκείνες τις αγορές που θα κλείσουν - γιατί δεν έχουν κλείσει όλες - και για όλες τις περιοχές που έχει κλείσει η αγορά. Ήδη, οι περισσότερες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου έχουν δημιουργήσει τεράστια χρέη και καλούνται εκ νέου να δημιουργήσουν καινούργια...».

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει ο Μπάμπης Λεκάκης, και μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ίσως να μη λυθούν τα προβλήματα, αλλά θα υπήρχε μια μορφή ρευστότητας που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις σήμερα να πάνε λίγο παραπέρα. «Να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και, αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα και από την πλευρά των εμβολίων, αλλά και στο θέμα της μετάδοσης της πανδημίας και στο επόμενο διάστημα ανοίξει η αγορά, να υπάρχει και η ρευστότητα. Για να μπορούν οι επιχειρηματίες είτε να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, είτε να αγοράσουν πρώτες ύλες για να μπορούν να τα λειτουργήσουν...».

Δύσκολη η επόμενη μέρα

«Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα»

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, «πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Από τώρα και μετά, υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη της αγοράς; Στο ερώτημα αυτό ο Μπάμπης Λεκάκης απαντά: «Ακόμα και να πούμε ότι αύριο το πρωί τελείωσαν όλα και ανοίγει η αγορά, θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος για τους συναδέλφους - όσοι επιχειρηματίες μπορέσουν - να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί οι επιχειρήσεις είναι τεράστιο. Τα εμπορεύματα έχουν μείνει μέσα. Οι επαγγελματίες έχουν πετάξει τα εμπορεύματά τους που είχαν ημερομηνία λήξης. Έχουμε επιχειρήσεις στο χονδρικό εμπόριο με τρόφιμα που τα πέταξαν, γιατί ήταν κλειστά τα ξενοδοχεία και δεν μπόρεσαν να τα διαθέσουν. Και έχουμε και μια αγορά η οποία επί της ουσίας ευνοεί αυτούς που έχουν και όχι αυτούς που δεν έχουν...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News