Οικονομία Ελλάδα

Αυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους - Πόσα έτη ασφάλισης πρέπει να συμπληρώνουν

Για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης

O επανυπολογισμός των συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης έχει θεσμοθετηθεί με νόμο εδώ και κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2020 για να είμαστε ακριβείς! Ωστόσο μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν είχε εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του, οπότε οι δικαιούχοι έμειναν στο... περίμενε.

Ωστόσο πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr λένε ότι σύντομα θα δοθεί "πράσινο" φως στην καταβολή αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης - μαζί και των αναδρομικών τους.

Και αυτό γιατί - όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες - αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση σχετικά με τον επανυπολογισμό των εν λόγω κύριων συντάξεων, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση.

Ο εν λόγω νόμος, αν και ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020, σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανταποδοτικών συντάξεων ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Η αναδρομική ισχύς των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης επιβλήθηκε από το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες αποτέλεσαν τον "φάρο" για τις σχετικές διατάξεις του νόμου Βρούτση, εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2019.

Έτσι, όταν οι δικαιούχοι λάβουν την αύξηση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος, θα λάβουν αναδρομικά για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως και ένα μήνα πριν την καταβολή των αυξήσεων.

Αν - για παράδειγμα - καταβληθούν οι αυξήσεις τον Ιούνιο του 2021, οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών, για το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαΐου 2020.

Πάντως, έως τώρα, δε φαίνεται - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - να έχει "κλειδώσει" ο ακριβής χρόνος πληρωμής των αυξήσεων και, ακολούθως, των αναδρομικών.

Σύμφωνα με το capital.gr, στελέχη των ταμείων αναφέρουν πως, προς το παρόν, αλλά και τους αμέσως επόμενους μήνες, προέχει η ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών από τις περικοπές μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων, και έπειτα η πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης, βάσει της σχετικής τροπολογίας Χατζηδάκη.

Όσον αφορά στα αναδρομικά των κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων, εκκρεμούν δύο ακόμα πληρωμές.

Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που είχαν υποβάλει οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Όσον αφορά τους δικαιούχους προκαταβολής σύνταξης (η πληρωμή των οποίων αποτελεί δηλωμένη πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας για φέτος), ο σχετικός μηχανισμός αναμένεται να είναι έτοιμος τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, έτσι ώστε οι πρώτες πληρωμές να "τρέξουν" από τις αρχές καλοκαιριού.

Το "φορτωμένο" αυτό χρονοδιάγραμμα πληρωμών τους αμέσως επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τη διαδικασία επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων (η οποία απαιτεί και αυτή τον χρόνο της) - σύμφωνα με στελέχη των ταμείων - φαίνεται πως μεταθέτει τη χρονική στιγμή της καταβολής των αυξήσεων εντός του προσεχούς καλοκαιριού και πιθανότατα προς το τέλος του.

Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γύρω στους 50.000 νέους συνταξιούχους, που έλαβαν δηλαδή για πρώτη φορά σύνταξη μετά τις 13/5/2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται το 100% της αύξησης. Κατά μέσο όρο η αύξηση ανέρχεται σε ποσό 30-50 ευρώ/μήνα.

Αύξηση, όμως, αν και "λογιστική", δικαιούνται και επιπλέον 150.000 "παλιοί" συνταξιούχοι, που λάμβαναν δηλαδή σύνταξη πριν τις 13/5/2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν την αύξηση σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Με την καταβολή αυτή θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης (για τα έτη 2020 και 2021). Κατά μέσο όρο η αύξηση ανέρχεται σε ποσό 30-50 ευρώ/μήνα. Από την κατηγορία των "παλιών" συνταξιούχων, οι 50.000 ισοσκελίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίσουν επιπλέον διαφορά 30 ευρώ, ενώ 100.000 που μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων που έγινε την 1η/1/2019 είχαν λάβει αύξηση θα δικαιούνται και νέας προσαύξησης. Κατά μέσο όρο η αύξηση ανέρχεται σε ποσό 50 ευρώ/μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια