Τέλη Κυκλοφορίας - Λήξη προθεσμίας: Οι τρόποι πληρωμής - Πώς να καταθέσετε πινακίδες οχήματος

Οικονομία
Τέλη Κυκλοφορίας - Λήξη προθεσμίας: Οι τρόποι πληρωμής - Πώς να καταθέσετε πινακίδες οχήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι αύριο Παρασκευή μπορούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη, να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας, αφού δε δόθηκε νέα παράταση από το υπουργείο

Την παραμικρή αλλαγή, παρά τα συνεχόμενα lockdown και την ακινησία των οχημάτων, δεν έκανε η κυβέρνηση ως προς τα τέλη κυκλοφορίας και έτσι, αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία κατά την οποία θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα πληρώσουμε... Παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου πήρε, ωστόσο, η προθεσμία για την υποβολή "Πόθεν Έσχες". Στο μεταξύ, στο πεδίο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων υπάρχουν στο άμεσο μέλλον αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει να ιεραρχήσουν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι!

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2021, η οποία είχε πάρει παράταση λόγω της πανδημίας. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν είτε να πληρώσουν τα τέλη είτε να καταθέσουν τις πινακίδες τους στη ψηφιακή πλατφόρμα myCAR για να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Πώς να καταθέσετε πινακίδες οχήματος

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) myCAR, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες.

Η ηλεκτρονική "κατάθεση" πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ. μπορεί να γίνει μέσω υπολογιστή ή smartphone.

Ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη), αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όσο και τις πινακίδες.

Αν έπειτα μετακινήσει το όχημά του, θα πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης, όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

«Δυστυχώς, δεν άλλαξε τίποτα»

«Δεν άλλαξε τίποτα ως προς τα τέλη κυκλοφορίας», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.

«Στο μεταξύ, η ίδια προθεσμία προβλέπεται και για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων αυτοκινήτων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, ούτως ώστε να μην πληρωθούν τέλη κυκλοφορίας στο διάστημα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας»...

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών κάνει, στο σημείο αυτό, και το εξής σχόλιο: «Δε λήφθηκε καθόλου υπόψη το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας, τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα ουσιαστικά και αυτό γιατί απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Και αυτό είναι κάτι που ίσχυσε ένα ενιάμηνο το 2020 και θα ισχύσει και για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα μες στο 2021. Εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε την ίδια δυσάρεστη έκπληξη και για τα τεκμήρια των αυτοκινήτων, με τη συζήτηση που είχε ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών. Για τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα επί εννιά μήνες, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μείωση, αν όχι κατάργηση των τεκμηρίων»...

Πολλές οι φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Από τώρα και μετά, όμως, δεν είναι μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που έχουμε να πληρώσουμε. Όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, «έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος με τις περσινές φορολογικές δηλώσεις και του ΕΝΦΙΑ. Κατά τα λοιπά, έχουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Την πληρωμή του ΦΠΑ. Η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και γενικά οι συνήθεις υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του μήνα, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων τους»...

Από 'κει και πέρα, «έχουμε πάρα πολλές δηλωτικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει να κάνει με τις φορολογικές δηλώσεις αναδρομικών συνταξιούχων. Τις δηλώσεις με τα αναδρομικά των αγροτικών επιδοτήσεων. Τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μες στο 2019 και αυτές οι δηλώσεις μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου υποβάλλονται χειρόγραφα στη ΔΟΥ και μόνο. Και χαρακτηρίζονται ως εμπρόθεσμες, μετά την παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών», όπως διευκρινίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Παράταση στο "Πόθεν Έσχες"

Μέχρι τις 31 Μαρτίου

«Δε λήφθηκε καθόλου υπόψη το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας, τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα ουσιαστικά και αυτό γιατί απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Και αυτό είναι κάτι που ίσχυσε ένα ενιάμηνο το 2020 και θα ισχύσει και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μες στο 2021»

Δημήτρης Χριστοφοράκης, πρόεδρος Φοροτεχνικών Ηρακλείου

Στο μεταξύ, την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων - "Πόθεν Έσχες" έως τις 31 Μαρτίου 2021 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Κατ' εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 1 και στο άρθρο 19 του Ν. 3213/2003 (Α' 309), δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από 1/1/2020 έως και 30/1/2021 και ετήσιες του έτους 2020 (χρήση 2019), υποβάλλονται μέχρι και την 31η.3.2021».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) 2020, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31η- 12-2019, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η παράλειψη ή η υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 3213/03 όπως ισχύει, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής www.pothen.gr, οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή το έτος αλλά και το είδος (αρχική - ετήσια) της δήλωσης που θέλουν να υποβάλλουν, καθώς η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2019 αντί ΔΠΚ 2020 ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης δεν εκπληρώνει τη σχετική τους υποχρέωση. Διευκρινίζουμε ότι:

Την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2020 επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.

Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2020 επιλέγουν οι υπόχρεοι που εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2019) απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31η-12-2019.

Οι υπόχρεοι υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2020, εκτός της τυχόν ενημέρωσης που έχουν ήδη λάβει από τον φορέα που τους συμπεριέλαβε στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρ. 1 του Ν. 3213/2003, μπορούν να εισέρχονται και στη διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής (www.pothen.gr) με τη χρήση των κωδικών TAXISnet και να ενημερώνονται για την τυχόν αναγγελία τους με κάποια ιδιότητα υπόχρεου. Όποιος είναι υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2020 με περισσότερες από μία ιδιότητες, είναι πιθανό να έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.

Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον Φορέα Υπόχρεων είναι εσφαλμένη, ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα κατά τη συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης να τη διαγράψει κι εν συνεχεία να προσθέσει την ορθή ιδιότητα υπόχρεου.

Οι Φορείς Υπόχρεων υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ, παρακαλούνται να κοινοποιήσουν το παρόν σε όσους έχουν συμπεριληφθεί στην κατάσταση υπόχρεων, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την υποχρέωσή τους, καθόσον για µη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης προβλέπονται από τον Ν. 3213/2003 ποινικές κυρώσεις, ενώ για την εκπρόθεσμη υποβολή απαιτείται πλέον η πληρωμή του σχετικού παραβόλου (άρθρ. 6 παρ. 1 Ν. 3213/2003, όπως ισχύει).

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία, οι υπόχρεοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων - "Πόθεν Έσχες" στον τηλεφωνικό αριθμό 210/48.02.100, από τις 07:30 έως τις 17:00 κατά τις εργάσιμες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News