Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών: Ετοιμάζεται πακέτο μέτρων για την ενίσχυση οικονομίας & επιχειρήσεων

Οικονομία
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών: Ετοιμάζεται πακέτο μέτρων για την ενίσχυση οικονομίας & επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται πακέτο με στοχευμένα μέτρα για την αγορά εργασίας

Με ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα έχει ως κύριο άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις συνέπειες της μετάβασης από τις παθητικές πολιτικές σε ενεργητικές.

Η χρηματοδότηση των μέτρων, όπως αναφέρει το euro2day.gr, που θα περιλαμβάνουν επίσης δράσεις και προγράμματα κατάρτισης κυρίως σε ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες, θα γίνει με χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η... μονιμοποίηση του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που ήδη εφαρμόζεται και αφορά μόνο το 2021. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων μέσω της μερικής ή ακόμη και ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε., με θέμα "Η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία - Οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες". Την ανάγκη μείωσης των εισφορών σε μόνιμη βάση εξέφρασε, δε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στο moneyreview.gr.

Τον σημαντικό, αν και περιορισμένο, ρόλο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά το 2014 επισημαίνει και η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο "Αξιολόγηση επιδράσεων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018", που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics and Political Science (LSE) και παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με αυτή, η μείωση των εισφορών το 2014 είχε σημαντικά οφέλη στην αγορά εργασίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο, όμως, αφενός, ήταν περιορισμένης κλίμακας και, αφετέρου, η θετική της επίδραση αντισταθμίστηκε από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία έπληξαν σημαντικά τη φορολογία της εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, παρά τις παρεμβάσεις της περιόδου 2010-2018, έμειναν ανεπίλυτες άλλες μακροχρόνιες αδυναμίες, όπως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, η χαμηλή παραγωγικότητα, η υψηλή ανεργία, η χαμηλή χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων.

Μάλιστα, τόσο οι μελετητές όσο και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, να περιορίσει την απόκλιση μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., και έτσι να ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Άλλωστε, βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν σε σημαντικό βαθμό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας, μέσω της μείωσης του κόστους αλλά και της μεγαλύτερης ευελιξίας, χωρίς όμως να επιλύσουν ορισμένα βασικά δομικά προβλήματα και χρόνιες αδυναμίες της αγοράς εργασίας.

Αυτές τις χρόνιες αδυναμίες της αγοράς εργασίας επισήμανε και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναλάβει το σφάλμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Αναφερόμενος στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι από ελληνικής πλευράς θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη.

«Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχτηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν ζωντανές ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν το τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

Σχετικά, τέλος, με τον κομβικό ρόλο της Ε.Ε. στην ενίσχυση της ανάκαμψης της απασχόλησης, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, καλωσορίζει την ίδρυση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ε.Ε. (Next Generation EU Recovery and Resilience Fund), τονίζοντας ωστόσο ότι «ως κράτη, πρέπει να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των σχεδίων ανάκαμψης που καταρτίζονται, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τη φιλόδοξη ατζέντα ενίσχυσης του κοινωνικού μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News