Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το «e-λιανικό» - «Παραθυράκι» για επιπλέον πόρους, αν υπάρξει ζήτηση

Οικονομία
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το «e-λιανικό» - «Παραθυράκι» για επιπλέον πόρους, αν υπάρξει ζήτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα «e-λιανικό», μέσω του οποίου χιλιάδες επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση για τη δημιουργία eshop, ενώ όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης το πρόγραμμα θα ενισχυθεί, με επιπλέον πόρους, εφόσον η ζήτηση ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε ανάρτησή του στην ηλεκτρονική σελίδα του, την περασμένη Παρασκευή διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη «Πώς να εντάξεις την επιχείρησή σου στη δράση "e-λιανικό"», στην οποία ο υφυπουργός «δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον πόρους, εφόσον η ζήτηση ξεπεράσει τις προσδοκίες του υπουργείου».

Ακόμη, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «επεσήμανε ιδιαίτερα ότι δεν αρκεί η δωρεάν δημιουργία ενός eshop για έναν έμπορο, αλλά η υποστήριξη και η εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να το διαχειριστεί και να το αξιοποιήσει. Αυτό δηλαδή που θα κάνει το ΕΕΑ για όλα τα μέλη του».

Η δράση «e-λιανικό»

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) για το πρόγραμμα «e-λιανικό», ξεκίνησε σήμερα, με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 ώρα 15:00.

Η συγκεκριμένη δράση έχει προϋπολογισμό 80 εκατ.ευρώ, επιδοτεί δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλύψει περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις. Τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης μπορούν να έχουν μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την επιδότηση θα γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας openshops.gr.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση για την επιδότηση μέσω του «e-λιανικό», είναι οι ακόλουθες:

- να έχουν το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.

- να διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,

- να έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής,

- οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους

- να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση(αίτηση)ανά Α.Φ.Μ.

- το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης

- να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013 (De Minimis)

- να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137) (επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας)

- να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News