Έκτακτη ενίσχυση για τα οινάμπελα - Ποιες οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε βάρος του κλάδου

Κρήτη
Έκτακτη ενίσχυση για τα οινάμπελα - Ποιες οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε βάρος του κλάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συναρμόδιους υπουργούς, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε βάρος του κλάδου

Να διεκδικήσει, συντασσόμενος με ομολόγους του από άλλες χώρες, μία έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα ζητάνε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σταύρος Αραχωβίτη και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η ερώτησή τους συνυπογράφεται από 32 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μεταξύ των οποίων είναι και οι Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης από τον νομό Ηρακλείου.

«Μετά την ανεπαρκέστατη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2020, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη του τομέα, πολλώ δε μάλλον για εκφράσεις ικανοποίησης», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που συνεχίζει: «Γιατί δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ο σοβαρότατος αυτός κλάδος της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών μας, μπορεί να επιβιώσει και να εξέλθει από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού με την ισχνή στήριξη και μόνον από τα διαθέσιμα εθνικά κονδύλια.

Σχεδόν ταυτόχρονα όμως με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε και μια ακόμη ανε

ξήγητη απόφαση, αυτή τη φορά από το ΥΠ.ΟΙΚ., η οποία και θεωρεί την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα που λαμβάνουν οι αμπελοκαλλιεργητές σαν εισόδημα κι όχι επένδυση! Προφανώς και πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση, πιθανώς από άγνοια, δεν παύει όμως να είναι σε ισχύ, θέτοντας εμπόδια στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Ζητούμε λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών να αναθεωρήσει την προσέγγισή του, ώστε να αποκατασταθεί η φύση και η σκοπιμότητα αυτών των ποσών που λαμβάνουν οι αμπελουργοί μας.

Οι δύο σχετικές πρωτοβουλίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί ήδη, γιατί είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα των αμπελουργών της χώρας μας, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί, ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδος και άρα οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας είναι προ των πυλών».

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο, που απευθύνεται τόσο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον υπουργό των Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έγκαιρα και με πληθώρα ερωτήσεων και παρεμβάσεων έχει επισημάνει τη δεινή θέση που βρίσκεται ο αμπελοοινικός τομέας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη δέσμη μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα. Η ανακοίνωση αυτή της Επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της ανάγκης περαιτέρω στήριξης του αμπελοοινικού τομέα από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Με την ανακοίνωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατείνονται τα υφιστάμενα πριν την έλευση της πανδημίας μέτρα, αλλά και τα έκτακτα μέτρα, που εγκρίθηκαν το 2020, ήτοι την Απόσταξη Κρίσης και Αποθεματοποίηση. Όμως, η Επιτροπή γι’ αυτά προβλέπει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθούν, είτε από τα τυχόν αδιάθετα κονδύλια των ΕΠΣ (Εθνικών Φακέλων), είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη όμως με ισχυρούς απελοοινικούς τομείς, έχοντας δαπανήσει τα διαθέσιμα από τους Εθνικούς Φακέλους τους ποσά, καλούνται στην ουσία για να παρατείνουν τα μέτρα αυτά να συνδράμουν με κονδύλια από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και μόνον. Για τον λόγο αυτό κράτη-μέλη του Νότου είχαν ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα και είναι απορίας άξιον πως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση, αναφέροντας ότι «η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει για ένα έτος, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, τα μέτρα στήριξης του τομέα του οίνου μάς ικανοποιεί καθώς δίνει μια σημαντική ανάσα και στον ελληνικό κλάδο».

Σύμφωνα δε με την Κεντρική Συνεταιριστική Αμπελοοινική Οργάνωση (ΚΕΟΣΟΕ), χωρίς επιπλέον κοινοτικούς πόρους τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανακούφιση του αμπελοοινικού τομέα.

Επιπλέον, με δελτίο Τύπου της 1ης Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ΥΠ.ΟΙΚ. θεωρεί την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα εισόδημα κι όχι επένδυση. Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, τα ποσά που χορηγούνται ως ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων θεωρούνται εισόδημα, μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ, από επιδοτήσεις για μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς και αντίστροφα.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι δε λαμβάνει υπόψη αλλά αγνοεί την έννοια της αναδιάρθρωσης αμπελώνα, η οποία εμπίπτει ξεκάθαρα στις επενδυτικές αγροτικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά επένδυση και δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως εισόδημα (...).

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1) Κρίνετε ικανοποιητική την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες και ποιες για τη διεκδίκηση της στήριξης του αμπελοοινικού τομέα με έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση;

2) Ποιο είναι το διαθέσιμο από τον Εθνικό Φάκελο για τον τομέα ποσό και ποιο το ποσό που προτίθεστε να διαθέσετε από έκτακτα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2020;

3) Προτίθεστε, εφόσον τα παραπάνω διαθέσιμα ποσά είναι ανεπαρκή, να ενισχύσετε με έκτακτα μέτρα αυτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ποια και με ποιο ποσό;

4) Προτίθεστε να επανεξετάσετε την πρόσφατη απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα ποσά που χορηγούνται ως ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων θεωρούνται εισόδημα μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ, από επιδοτήσεις για μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς και αντίστροφα;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News