Οικονομία Ελλάδα

Έρχεται νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο που θα προκαλέσει αντιδράσεις

Ο Κ. Χατζηδάκης ετοιμάζει το νέο ν/σ για τα εργασιακά

Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εργασίας για να καλυφθούν και θέματα όπως η τηλεργασία, αλλά με βασική "στόχευση" στις υπερωρίες και στην εξυπηρέτηση των σχετικών αιτημάτων εργοδοτών, ετοιμάζεται προς κατάθεση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Το ν/σ ετοιμάζεται να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας πατρότητας, ρυθμίσεις «στο πλαίσιο της κοινής λογικής» για τον συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Με βάση, μάλιστα, τον προγραμματισμό του κ. Χατζηδάκη, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το πρώτο από τα συνολικά τρία, τα οποία θα "τρέξει" έως το τέλος του α' εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Τα άλλα δύο αφορούν την κατάρτιση και την επικουρική ασφάλιση.

Όσον αφορά στο επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «ο κορμός της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα θεσπίστηκε το 1982, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, ούτε διαδίκτυο».

Ο ίδιος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως «οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και επιβάλλουν την προσαρμογή της Ελλάδας στα νέα δεδομένα. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας καθιστούν την ανάγκη αυτή ακόμη περισσότερο επείγουσα. Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό θα έρθει για να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας στις εξελίξεις αυτές, αλλά και στις επιλογές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών».

Αναφορά στο νέο εργασιακό έχει κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία - ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής, ισχύει από το 1982 - να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε - όχι μόνο στις μητέρες - αλλά και στους πατεράδες».

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με αντιπροσωπία του ΣΕΒ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε σχέση με το εργασιακό νομοσχέδιο ότι «ρυθμίζει θέματα που έχουν τεθεί τόσο από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και από την πλευρά των εργαζομένων, με ισορροπία και με γνώμονα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Πληροφορίες που επικαλείται το Capital.gr αναφέρουν πως στο πεδίο της τηλεργασίας αναμένονται διατάξεις οι οποίες θα διευκολύνουν την άσκηση εξ αποστάσεως εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπου κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν στο Capital.gr πως η εμπειρία της τηλεργασίας από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, λόγω της πανδημίας, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό υπόβαθρο για την υλοποίηση μόνιμων - όχι έκτακτων, όπως συνέβη λόγω του κορωνοϊού - παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της επέκτασης αυτής της μορφής εργασίας.

Όσον αφορά στο πεδίο των γονικών αδειών στους πατέρες, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως προωθείται η αύξηση της άδειας τοκετού στους πατέρες τουλάχιστον στις 10 μέρες (έναντι των 2 που ισχύουν έως σήμερα). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθεί η σχετική διάταξη, μπορεί να προβλέπει και μεγαλύτερη των 10 ημερών άδεια τοκετού στους πατέρες.

Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί και γονική άδεια τουλάχιστον δύο μηνών και στους πατέρες, και μάλιστα επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως, με βάση το ισχύον πλαίσιο, μόνο η μητέρα δικαιούται επιδοτούμενη γονική άδεια δύο μηνών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να προβλεφθεί επιπλέον γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους πατέρες, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι μέρος αυτής θα είναι επιδοτούμενη ή άνευ αποδοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, σε σχέση με τον συνδικαλιστικό νόμο, προωθείται, μεταξύ άλλων, η σύνδεση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης (σ.σ. των εργατικών σωματείων και των εργοδοτικών ενώσεων) και της προσφυγής στη διαιτησία με την εγγραφή στα αντίστοιχα συνδικαλιστικά μητρώα.

Αυτό σημαίνει πως όποια συνδικαλιστική οργάνωση, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, δεν εγγραφεί στο συνδικαλιστικό μητρώο της δε θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της, π.χ. στη συλλογική διαπραγμάτευση και στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης, ούτε επίσης θα μπορεί να προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Απλήρωτες υπερωρίες

Οι αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών, με την καθιέρωση απλήρωτων υπερωριών, ήταν το βασικό σημείο τριβής, όταν είχε ανακοινωθεί η πρόθεση του προηγούμενου υπουργού Εργασίας για νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το εν λόγω θέμα συνεχίζεται να συζητείται, αφού αποτελεί πάγια απαίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ωστόσο θεωρείται ότι θα αποτελέσει "κόκκινη γραμμή" για τους εργαζόμενους και θα επέλθει σοβαρή σύγκρουση. Πάντως, αυτό που σίγουρα θα περιλαμβάνεται θα είναι η αύξηση του ανώτατου πλαφόν των υπερωριών, αν μη τι άλλο στη βιομηχανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια