Μέτρα στήριξης των αγροτών και όχι... επιδοτήσεις ζήτησαν από τον υπουργό - «Δώστε ενισχύσεις σε αυτούς που παράγουν»

Κρήτη
Μέτρα στήριξης των αγροτών και όχι... επιδοτήσεις ζήτησαν από τον υπουργό - «Δώστε ενισχύσεις σε αυτούς που παράγουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και όχι... επιδοτήσεις ζήτησαν από τον υπουργό τα μέλη της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης

«Δώστε ενισχύσεις για ελαιοπαραγωγούς και αμπελουργούς και πάρτε ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους ανθρώπους που παράγουν προϊόντα και όχι... επιδοτήσεις» ήταν το βασικό μήνυμα της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης προς τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, που κι εκείνος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης των δύο πλευρών, όμως, τέθηκαν και τα ζητήματα των ελληνοποιήσεων, της νέας ΚΑΠ, των δασικών εκτάσεων και των αγροτικών χρεών.

Σε χθεσινοβραδινή γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, αναφέρει τα εξής: «Είχαμε τη χαρά σήμερα (σ,σ, χθες) να υποδεχτούμε και εκπροσώπους της συνδικαλιστικής Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης και τον πρόεδρό της κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, με τον οποίο συζητήσαμε συνολικά τα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής στον όμορφο τόπο της Κρήτης.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας και είπαμε με την πρώτη ευκαιρία να κατέβουμε στην Κρήτη για να δούμε και στο πεδίο τα διάφορα θέματα και προβλήματα που προκύπτουν και, όπως και σήμερα μαζί και με τον περιφερειάρχη, βάλαμε τις βάσεις για μια καλή συνεργασία, γιατί αγαπάμε την Κρήτη, θέλουμε να βοηθήσουμε την Κρήτη. Πολλές φορές η Κρήτη μάς ανοίγει και δρόμους και είναι οδηγός για την πολιτική στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στην εμπορία των εξαιρετικών, φανταστικών, ελληνικών προϊόντων μας».

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναδείχτηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των κρητικών προϊόντων στο brand της Ελληνικής Διατροφής, που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, και η σημαντική συμβολή τους στο τουριστικό προϊόν και στο εξαγωγικό εμπόριο».

Στη συνάντηση μετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσης κ.κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης (πρόεδρος), Γιώργος Βενιεράκης (Α’ αντιπρόεδρος), Γιώργος Γερωνυμάκης (Β’ αντιπρόεδρος), Γιώργος Γαβαλάς (γενικός γραμματέας) και Γιώργος Αθανασάκης (ειδικός γραμματέας).

«Ήταν η αρχή και είδαμε ενδιαφέρον»

Σε καλό κλίμα - σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες, βγαίνοντας από την αίθουσα της σύσκεψης στην πλατεία Βάθη, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης - διεξήχθη η συζήτηση με τον Σπήλιο Λιβανό.

«Δεν ήταν ενημερωμένος γύρω από τα προβλήματα που του θέσαμε, αλλά έδειξε ενδιαφέρον και μας άκουσε με προσοχή», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Τα περισσότερα, βέβαια, θέματα που του θέσαμε έχουν να κάνουν και με άλλο υπουργείο. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή σε θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο εμπλέκονται και άλλα υπουργεία, π.χ. το Οικονομικών. Έχουμε βάλει το θέμα των αγροτικών χρεών, όπου εδώ εμπλέκονται τα υπουργεία τόσο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και Οικονομικών. Στο θέμα των δασικών χαρτών εμπλέκεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δηλαδή ο κ. Σκρέκας, που έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Άρα δε θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις από μόνος του ο ένας υπουργός, αν δεν υπάρξει συνεργασία με τους άλλους, τους συναρμόδιους, στα άλλα ζητήματα», όπως μας είπε χθες ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης...

Μεγάλη όμως ήταν η κουβέντα που έγινε και για τη νέα ΚΑΠ.

«Εμείς αναδείξαμε το πρόβλημα της Κρήτης. Της αδικίας που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Και κάποιοι από αυτή την αδικία επωφελήθηκαν. Κάποιοι προώθησαν το σύστημα αυτό και έπαιρναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεις. Αυτό όμως ήταν καταστροφικό για τους ανθρώπους της παραγωγής. Και αναφερόμαστε στην ΚΑΠ που διανύουμε μέχρι και το 2022. Εμείς λοιπόν είπαμε στον υπουργό ότι η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να προσαρμοστεί στο κομμάτι που έχει να κάνει και με την παραγωγή. Και να λάβει υπόψη του και το κομμάτι που έχει να κάνει με τα απομακρυσμένα ορεινά χωριά, διότι οι ενισχύσεις δε δίνονται μόνο σε αυτούς οι οποίοι κατοικούν στα χωριά. Και ούτε σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι επιδοτήσεις σε ένα ποσοστό 60-70% δίνονται σε ανθρώπους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και φυσικά δεν είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε χωριά»...

Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «από τη στιγμή που από τα 11 εκατομμύρια πληθυσμό που έχει η χώρα μας, τα 9,5 εκατομμύρια είναι άτομα αστικοποιημένα, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται μία πολιτική τέτοια που να ενισχύει τα ορεινά χωριά και να στηρίζει τους ανθρώπους που παράγουν».

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αυστηρότερους ελέγχους ζήτησαν οι αγρότες

Τέλος, μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

«Σταθήκαμε ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα. Και ο ίδιος ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο να δει ποιοι κάνουν τους ελέγχους. Είδαμε λοιπόν πως οι έλεγχοι γίνονται από 3-4 υπηρεσίες του κράτους. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι άλλο κράτος και άλλο κυβέρνηση»...

Όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής, ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της σταφίδας. Ενώ η χώρα μας καταναλώνει 5-6 χιλιάδες τόνους και παράγει 1.000 με 1.500 τόνους, ένα μεγάλο μέρος της σταφίδας αυτής παραμένει απούλητο στα εργοστάσια. Αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να γίνουν αυστηρότατοι έλεγχοι, είτε στα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα είτε για το θέμα των ελληνοποιήσεων.

Τέλος, ο Σπήλιος Λιβανός τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της μείωσης του φόρου του πετρελαίου, αλλά είπε ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Δεσμεύτηκε πάντως ο ίδιος να παρέμβει προς το υπουργείο Οικονομικών και να στηρίξει το αίτημα.

Η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης προετοιμάζεται, εξάλλου, για ανάλογη συνάντηση και με το υπουργείο Οικονομικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News