Δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης και οι αγρότες

Κρήτη
Δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης και οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπιασε τόπο, όπως όλα δείχνουν, η ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή

Στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης συμπεριελήφθησαν τώρα και οι αγρότες-συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ. Την απάντηση αυτή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. «Θετική υπό προϋποθέσεις», σχολίασε στη συνέχεια, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, την εξέλιξη αυτή ο Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς χρειάζονται και περαιτέρω εξηγήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκδοση των προσωρινών συντάξεων, ο Πάνος Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις «σημαντικές νομοθετικές βελτιώσεις που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό», επισημαίνοντας τα εξής: «Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς, η προσθήκη των συνταξιούχων του ΟΓΑ στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης και η προσθήκη στους δικαιούχους όσων εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%».

Πέραν όμως αυτών των βελτιώσεων, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «η διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή για το ποσό “έναντι” σύνταξης έρχεται να συμπληρώσει την παραπάνω νομοθεσία και να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί, και ταυτόχρονα δε λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη».

«Η προσωρινή σύνταξη, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Στόχος παραμένει η ταχύτερη απονομή συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα δε θα πρέπει να αγνοούμε και τους ασφαλισμένους που περιμένουν για αρκετό καιρό τη σύνταξή τους», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου.

«Περιμένουμε περαιτέρω εξηγήσεις»

Για θετικό βήμα, αρκεί να μη γίνεται για να “θολώσει τα νερά”, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Μέχρι τώρα οι αγρότες δεν ήταν στη διαδικασία της προσωρινής σύνταξης. Και τώρα απαντάει ο υφυπουργός ότι στο μέτρο αυτό θα εντάξει και τους αγρότες. Αυτό θεωρητικά γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις απονομής των συντάξεων. Δύο καθυστερήσεις, ουσιαστικά, υπάρχουν. Μία στην απονομή της οριστικής σύνταξης και μία που αφορά απονομή της προσωρινής. Και φανταστείτε ότι καθυστερούν την προσωρινή, ενώ η όλη διαδικασία είναι λίγων μόνο λεπτών, γιατί δεν εμπιστεύονται τα χρόνια που θα δηλώσει ο ασφαλισμένος. Εάν εμπιστεύονταν τα χρόνια και δήλωνε αυτός ότι έχει δουλέψει 25 χρόνια, δηλώσει και τις αμοιβές του τελευταίου χρόνου, με βάση τον μαθηματικό τύπο που ισχύει, η προσωρινή του σύνταξη βγαίνει σε 1 λεπτό. Το κομπιούτερ θέλει μόλις κάποια δευτερόλεπτα στην πραγματικότητα. Αλλά δεν εμπιστεύονται τα χρόνια που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι. Οπότε τι λένε στον υπάλληλο; “Πήγαινε να διαπιστώσεις τα χρόνια που έχει εργαστεί ο ενδιαφερόμενος”. Αλλά αυτό είναι μια διαδικασία που για όλους μαζί αθροίζεται και μπλοκάρει το σύστημα»...

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κεγκέρογλου, «το υπουργείο πρόσφατα είχε πει: “Εγώ θα εμπιστευτώ τα χρόνια που δηλώνει ο ασφαλισμένος. Γιατί και να μην τα έχει, είναι μικρότερο το ποσό της προσωρινής σύνταξης και θα δίνονται και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Στη συνέχεια θα του δίνω την εθνική σύνταξη”. Εμείς λοιπόν αντιδράσαμε. Γιατί έτσι, εκεί που είναι να πάρει ο άλλος 800 ευρώ, θα του δώσει το κράτος 350 ευρώ. Το άλλαξε μετά και λέει: “Θα δίνουμε την εθνική αμέσως μόλις κάνει την αίτηση ο ασφαλισμένος. Θα βγαίνει η προσωρινή και μετά η κανονική”. Τα δύο στάδια δηλαδή τα έκαμε τρία»...

Σχολιάζοντας σαν λύση αυτή την εξέλιξη, ο Βασίλης Κεγκέρογλου απαντά: «Θετικό βήμα είναι, αρκεί να μη σημάνει καθυστέρηση στα υπόλοιπα στάδια. Δηλαδή, είτε να δοθεί η προσωρινή. Είτε η σύνταξη η κανονική. Εάν αυτό το κάνει για να καθυστερήσει περαιτέρω την έκδοση της σύνταξης, τότε βεβαίως δε συμφωνούμε. Αυτό θα ελέγξουμε εμείς. Θα παρακολουθήσουμε εάν αυτό είναι διευκόλυνση στο σημερινό πρόβλημα ή εάν, δίνοντας αυτό, “επαναπαυτεί” το σύστημα, ή σκοπίμως πάει πίσω την έκδοση των συντάξεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News