Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας από την κυβέρνηση

Οικονομία
Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας από την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις ευλογίες της Κομισιόν προχωρά η κυβέρνηση

Η δημιουργία νέου χρέους είναι ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” για την ελληνική οικονομία, ως συνέπεια της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdowns.

Το χρέος, είτε προς τις τράπεζες, είτε προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επόμενης ημέρας και ήδη εξετάζονται λύσεις. Ως προς τα νέα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών, εξετάζονται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Ως προς τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά πλέον τη ρύθμιση σε πολλές δόσεις.

Για την ακρίβεια, με τη συγκατάθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση ρύθμισης για τα χρέη που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται την περίοδο της πανδημίας, τόσο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για χρέη προς την εφορία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να τηρεί σιγή ιχθύος και αυτό καθώς φοβάται ότι στην περίπτωση που γίνουν τώρα οι ανακοινώσεις θα σταματήσουν οι πληρωμές από τους υπόχρεους και θα καταστραφούν όσο κερδήθηκαν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα η κουλτούρα πληρωμών που έχει επιτευχθεί.

Η πανδημία όμως, που συνεχίζει να “χτυπά” την αγορά με κίνδυνο εντός του 2021 να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αναγκάζει την κυβέρνηση να προσφέρει μία γκάμα επιλογών στους φορολογούμενους-ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα για τα χρέη της πανδημίας θα ισχύσει η ρύθμιση- εξπρές σε 12 μήνες χωρίς τόκους, ρύθμιση των 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%) και η στοχευμένη ρύθμιση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μεγάλα χρέη αλλά και υψηλότερο επιτόκιο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κυβερνήσεις σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό τη χαλάρωση των περιορισμών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να τους διευκολύνουν παρέχοντας την ευχέρεια πρόσβασης σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και της χορήγησης περιόδων απαλλαγής από τόκους, της αναστολής της είσπραξης φορολογικών οφειλών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δρομολογεί μια βεντάλια ρυθμίσεων, αποσκοπώντας στο να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημική κρίση. Μέχρι στιγμής οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ανέρχονται στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Συνολικά φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία φόρους ύψους 8 δισ. ευρώ:

- 12 δόσεις: Η πρώτη επιλογή είναι να επιλέξουν οι φορολογούμενοι την αποπληρωμή των οφειλών του σε 12 δόσεις. Γι’ αυτούς που θα επιλέξουν τη γρήγορη ρύθμιση, που βολεύει και το ελληνικό Δημόσιο καθώς θα εισρεύσει “ζεστό” χρήμα στα ταμεία, δε θα πληρώσουν τόκους παρά μόνο το οφειλόμενο ποσό.

- 24 δόσεις: Η αποπληρωμή των οφειλών σε 2 έτη θα συνοδεύεται από χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στην πάγια ρύθμιση.

- Έως 120 δόσεις: Όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Επί της ουσίας, η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις θα είναι ακριβότερη για όσους χρωστούν στην εφορία. Ωστόσο, για να μπορέσει να επιλέξει κάποιος περισσότερες δόσεις, θα πρέπει να πληροί και τα κριτήρια που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, για την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ δεν αποκλείεται και η πτώση του τζίρου ή ζημίες κάθε επιχείρησης να αποτελέσουν ένα πρόσθετο κριτήριο που θα οδηγεί στην αύξηση των δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου και εφόσον δεν έχει αποφασιστεί και νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το νέο σχήμα, εφόσον συναινέσουν και οι Θεσμοί, θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News