Ν. Παπαθανάσης: Πρώτα… τα σχολεία και μετά οι συζητήσεις για τα χιονοδρομικά

Οικονομία
Ν. Παπαθανάσης: Πρώτα… τα σχολεία και μετά οι συζητήσεις για τα χιονοδρομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Open TV ωστόσο έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την άρση μέτρων του lockdown και επανέλαβε ότι το άνοιγμα της εστίασης θα καθυστερήσει. «Η επιτροπή δεν έχει συζητήσει για την εστίαση. Αν δουν οι επιδημιολόγοι ότι μπορούν να βάλουν μέσα στη συζήτηση την εστίαση θα το κάνουμε. Η εστίαση θα παραμείνει για διάστημα ακόμα κλειστή»

Σε ότι αφορά στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τόνισε ότι πρόθεση είναι να ανοίξουν, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να χαθεί η σεζόν, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά από την υγεία. Οι επιστήμονες είπαν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και μετά να συζητηθεί το θέμα αυτό αν κρίνουν ότι μπορούν»

Και κατέληξε: «Κατανοούμε τους επαγγελματίες και τους στηρίζουμε με μέτρα. Κάνοντας στο τέλος τον απολογισμό όλοι θα τύχουν στήριξης. Στο τέλος θα υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος για να μην κλείσουν επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο: «Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι α΄ και β΄ διαλογής» και ενημέρωσε σχετικά για τη δημοσίευση, με ανάρτησή του στο Facebook. Όπως εξηγεί, τις περασμένες ημέρες, με δική του πρωτοβουλία, ξεκίνησε ένας δημόσιος διάλογος για το εάν πρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις, να ανοίξει ο Χειμερινός Τουρισμός, όμως η κριτική που δέχθηκε, όπως σημειώνει, ήταν έντονη. Οπότε ο υπουργός εξηγεί ότι ζήτησε «από την εφημερίδα να δημοσιεύσει την άποψη του υπουργείου για αυτό το θέμα αλλά και συνολικά» και προσθέτει: «Θα ήθελα την γνώμη σας για αυτό το θέμα και εάν θα έπρεπε ή όχι να σκεφθούμε και αυτόν τον κλάδο».

Το άρθρο

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

«Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες σηκώθηκε μεγάλος θόρυβος για την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προτείνει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων την έναρξη δραστηριοτήτων του χειμερινού τουρισμού και λόγω της κριτικής που ασκήθηκε από την εφημερίδα σας και από άλλους, στο πλαίσιο ενός καλόπιστου δημόσιου διαλόγου, θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, εν μέσω αυτής της φοβερής συμφοράς, έχει την ευθύνη εκ του Συντάγματος και του ρόλου του να προσπαθήσει να διατηρήσει την οικονομική ισορροπία της χώρας, έτσι ώστε μετά την πανδημία η οικονομική μας δραστηριότητα να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με όλους τους οικονομικούς κλάδους σε λειτουργία. Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού και αυτήν την απόφαση προσπαθούμε να τιμήσουμε με σκληρή δουλειά και με αποφάσεις που καμία φορά μπορεί και να ξενίζουν, αλλά που όλες έχουν έναν κεντρικό, επαναλαμβάνω στόχο: Να μη μείνει κανένας μας πίσω.

Το κριτήριό μας λοιπόν από την αρχή είναι αυτό και, συχνά-πυκνά, αποφάσεις μας προκαλούν απορίες, συζητήσεις και κριτική, πολλές φορές άδικη, κατά τη γνώμη μου. Φέρνω ορισμένα παραδείγματα. Οταν διαπιστώσαμε, παρότι η χώρα βρισκόταν σε γενικευμένη καραντίνα στο λιανικό εμπόριο, ότι οι εβδομάδες που πέρναγαν θα οδηγούσαν σε πρόβλημα επιβίωσης των κλάδων της πωλήσεως των χριστουγεννιάτικων ειδών, ζητήσαμε και πήραμε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων ειδική εξαίρεση γι' αυτά τα καταστήματα ως εποχικά είδη, με στόχο να μην καταστραφούν. Παρά τη μικρή ανησυχία που υπήρξε αρχικά, το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων δεν είχε καμία επίπτωση στην πανδημία.

Στη συνέχεια, όταν έπρεπε να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να μην ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο γιατί η επιδημία δεν το επέτρεπε, ζητήσαμε από την επιτροπή και πετύχαμε να δουλέψουν τα καταστήματα με το σύστημα της παραδόσεως εκτός (click-away), προκαλώντας μεγάλη δημόσια συζήτηση και στενοχώρια σε πολλούς επαγγελματίες, επιμένοντας όμως ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε τον εορταστικό τζίρο να χαθεί χωρίς να δώσουμε έστω τη μάχη.

Παρά την αρχική γκρίνια, το click-away, ειδικά σε ορισμένους κλάδους, πήγε εξαιρετικά καλά και συνέβαλε στο να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον στόχο των δημοσίων εσόδων που είχε τεθεί για τον μήνα Δεκέμβριο.

Την ίδια εποχή, εξαιρέσαμε από το μέτρο της καραντίνας διάφορα επαγγέλματα. Θυμάμαι ακόμη τη φασαρία που είχε γίνει για τις κυρίες που φτιάχνουν τα νύχια, καθώς σε πάρα πολλούς προκάλεσε απορία αυτή μας η απόφαση. Και όμως, η απόφαση αυτή στηρίχθηκε σε ένα μεγάλο κοινωνικό αίτημα εκείνων των ημερών, και τελικά, το άνοιγμά τους επίσης δεν είχε καμία επίπτωση στην επιδημία.

Στη συνέχεια, όταν η νέα καραντίνα που επεβλήθη για να ελέγξουμε ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων από την περίοδο των εορτών, έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου καθώς μεγάλο μέρος του τζίρου πραγματοποιείται την περίοδο των εκπτώσεων, ζητήσαμε και λάβαμε την άδεια της επιτροπής με συγκεκριμένους κανόνες και ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασώσουμε κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, που έχουν καθαρά εποχικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε στον δημόσιο διάλογο ένα υπαρκτό ζήτημα, που μακάρι να μην υπήρχε. Το οικονομικό οικοσύστημα που συνδέεται με αυτό που λέγεται χειμερινός τουρισμός -χιονοδρομικά κέντρα, καταστήματα που πουλούν είδη χειμερινού εξοπλισμού, ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς- έχει βρεθεί πλέον σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα έως τις αρχές Απριλίου.

Αντίθετα, όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας που συζητάμε, η εστίαση, ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, μπορούν να προσδοκούν ότι όσο και αν είναι δύσκολα γι' αυτούς τα πράγματα σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο του 2021 -εάν όλα έχουν πάει καλά με τα εμβόλια και καταφέρουμε να έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά από ό,τι είχαμε το 2020, και προσωπικά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε- θα μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη οικονομική επίδοση και να θεραπεύσουν μεγάλο μέρος της ζημίας τους.

Γι' αυτό, λοιπόν, με έκπληξη δια-πίστωσα ότι αυτή μας η συνταγματική υποχρέωση συνδυάστηκε είτε με άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, όπως παραδείγματος χάρη των σχολείων, για τα οποία δεν έχω καμία αρμοδιότητα, ή με κοινωνικά αντανακλαστικά, θα μου επιτρέψετε να πω, ολίγον κανιβαλιστικού τύπου.

Δηλαδή, ποιος είναι ακριβώς ο ισχυρισμός αυτών που ασκούν κριτική; Οτι το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να αδιαφορήσουν για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στον χειμερινό τουρισμό μόνο και μόνο για να μην προκαλέσουν αρνητικά δημοσιεύματα στην κοινή γνώμη από ανθρώπους που θέλουν να το δουν ταξικά;

Ζητήματα επικοινωνίας ή συνδικαλισμού, όπως διάβασα και στην έγκριτο εφημερίδα σας, δεν μας αφορούν. Είμαι πάντα δεκτικός στην καλόπιστη κριτική και αν υπάρχει υπαρκτό επιχείρημα που λέει «δεν μας ενδιαφέρει ο χειμερινός τουρισμός, ας καταστραφεί», ας το γράψει κάποιος με θάρρος και ας μπει και αυτό στον δημόσιο διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News