Εξισωτική αποζημίωση: Προσοχή - Τελευταία ευκαιρία για τις αιτήσεις

Ελλάδα
Εξισωτική αποζημίωση: Προσοχή - Τελευταία ευκαιρία για τις αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο λήγει η προθεσμία

Λήγει αύριο Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων κατά της πληρωμής του Μέτρου 13 “Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα”, δηλαδή τη λεγόμενη και εξισωτική αποζημίωση.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή των ανωτέρω ενισχύσεων, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Δεσμεύτηκαν συνολικά 3.844 μοναδικά ΑΦΜ, τα οποία εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω περιπτώσεις ευρημάτων:

- Επανέλεγχος του προβλεπόμενου κριτηρίου επιλεξιμότητας ως προς την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με τα στοιχεία των ενεργών συνταξιούχων που τηρούνται στον ΕΦΚΑ. Οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία, μετά την παραλαβή νέου αρχείου από τον ΕΦΚΑ και νεότερης επεξεργασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα περιληφθούν σε επόμενη πληρωμή.

- Επανέλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.

- Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος.

- Δήλωση ίδιου ΑΤΑΚ σε διαφορετικούς ή όμορους νομούς σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια.

- Δήλωση ιδιόκτητων εκτάσεων μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν δηλώσει στην περιουσιακή τους κατάσταση στην ΑΑΔΕ.

Για 2.723 μοναδικά ΑΦΜ, εξάλλου, προέκυψε μηδενισμός αγροτεμαχίου με αίτημα πληρωμής:

- Λόγω απουσίας τεκμηρίωσης για την ιδιοκτησία των δηλωθέντων στην Ενιαία Αίτηση αγροτεμαχίων, σε σύγκριση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

- Λόγω απουσίας τεκμηρίωσης για την ιδιοκτησία των δηλωθέντων στην Ενιαία Αίτηση ενοικιαζόμενων βοσκοτόπων.

Για τον έλεγχο του κριτηρίου επιλεξιμότητας ως προς την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προβούν άμεσα σε διόρθωση των προσωπικών τους στοιχείων (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ) κατά περίπτωση είτε στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είτε στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (μέσω υποβολής αιτήματος διοικητικής πράξης σύμφωνα με όσα περιγράφονται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ). Για δε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερη επεξεργασία από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται επιπλέον μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στην ΕΑΕ 2020 με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στους παραγωγούς με ενοικιαζόμενες εκτάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News