Η «επόμενη μέρα» στην ελληνική αγορά - Το σχέδιο για να μην... «πνιγούμε» στα λουκέτα

Οικονομία
Η «επόμενη μέρα» στην ελληνική αγορά - Το σχέδιο για να μην... «πνιγούμε» στα λουκέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχέδιο για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις το 2021 και να αποφευχθούν τα «λουκέτα» έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο

Με τις συνέπειες από την πανδημία και τα αλλεπάλληλα lockdown να είναι ορατές στην οικονομία και να προβληματίζουν εργοδότες και εργαζόμενους ως προς το μέλλον τους, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κατάσταση. Το 2021 δε θα έρθει η «εκρηκτική ανάκαμψη» που υπολογιζόταν πριν το φθινόπωρο, άρα οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη ώστε να παραμείνουν ενεργές και να μην έρθει «Αρμαγεδδών» λουκέτων στην αγορά.

Σχέδιο για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις το 2021 και να αποφευχθούν τα «λουκέτα» έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο, και το οποίο προβλέπει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου, αλλά και περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών που δημιούργησε η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ 13% και μετά τις 30 Απριλίου στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα, η οποία θα επέλθει μετά τον εμβολιασμό ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών. Ταυτόχρονα, δε θα σταματήσουν οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά με νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής στοχευμένες σε κλάδους που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Μειωμένος ο ΦΠΑ

Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Συγκεκριμένα, στη διαμονή με πρωινό ή ημιδιατροφή ο ΦΠΑ ανέρχεται στο 13%, με πλήρη διατροφή το 95% του πακέτου χρεώνεται με τον συντελεστή 13%, και στο all inclusive το ποσοστό του μειωμένου ανέρχεται στο 90% και το υπόλοιπο ποσοστό με 24%. Στην εστίαση, ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται στον καφέ, τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα που σερβίρονται.

Στις μεταφορές, ο μειωμένος αφορά μετρό, τραμ, τρένο, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια πλοίων, καθώς και τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Τέλος, μειωμένος θα παραμείνει και ο ΦΠΑ στον πολιτισμό.

Προκαταβολή φόρου

Την επανάληψη του μέτρου της μειωμένης προκαταβολής φόρου δρομολογεί η κυβέρνηση, καθώς η αγορά παραμένει υπό πίεση. Το κόστος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι μικρότερο, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα καταγράψουν ζημιές ή πολύ χαμηλά κέρδη. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Συγκεκριμένα, θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Σημειώνεται ότι το 2020 η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ., ενώ το 2019 η προκαταβολή φόρου για το 2020 ήταν υψηλότερη και συγκεκριμένα είχε φτάσει τα 3,34 δισ. Δηλαδή, η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. περίπου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Συγκεκριμένα, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τις οφειλές ύψους 3 δισ. (αφορούν φόρους και εισφορές) που βρίσκονται σε αναστολή, είναι ένας πρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Έρχονται 3 δισ.

Ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ “ρίχνει” στην αγορά η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με την καταβολή των αποζημιώσεων σε μετρητά στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα “κουρεμένα” ενοίκια τριών μηνών, τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το επίδομα θέρμανσης, τα αναδρομικά στους κληρονόμους, την επέκταση για δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας, την αποζημίωση των 534 ευρώ που κοστίζει στο Δημόσιο περί τα 600 εκατ. ευρώ, και τις επιδοτούμενες δόσεις δανείων πρώτης κατοικίας με το πρόγραμμα “Γέφυρα”.

Σύμφωνα με τον προγραμματικό του υπουργείου Οικονομικών:

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων

Ήδη πιστώθηκε χθες το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο TAXISnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας. Όπως τονίζεται, θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.

Σημειώνεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Τον Φεβρουάριο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου (αποζημίωση 50% επί των απωλειών) και του Ιανουαρίου (αποζημίωση 80% επί του μισθώματος).

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή

Είναι εξαιρετικά πιθανό εντός της εβδομάδας να ξεκινήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μέχρι το τέλος του μήνα (ενδεχομένως κάποιες πληρωμές να πραγματοποιηθούν και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου) θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς περί τα 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 750 εκατ. ευρώ δεν επιστρέφονται. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων και ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 650.000 αιτήσεις. Ανάλογα με τον τελικό αριθμό των δικαιούχων, θα προκύψει και το ανώτατο ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες εξετάζεται, εφόσον γίνουν δεκτές και οι 650.000 αιτήσεις, να κατέβει το ανώτατο ποσό στα 100.000 ευρώ.

  • Αναστολές συμβάσεων

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού ύψους 534 εκατ. ευρώ μηνιαίως, και το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα θα καταβληθούν οι αναστολές του Ιανουαρίου.

  • Κληρονόμοι

Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News