Οικονομία Ελλάδα

Αφορολόγητο 2020: Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση, λόγω πανδημίας

Όχι πρόστιμο για «λειψές» αποδείξεις

Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση λόγω πανδημίας

Δύο σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση ως προς το πώς θα χειριστεί το θέμα του απαραίτητου ποσού για “χτίσιμο” του αφορολόγητου για το 2020. Η πανδημία άλλαξε άρδην τα οικονομικά δεδομένα και η κατανάλωση μειώθηκε, κάτι που σημαίνει ότι πάρα πολλοί δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τον “στόχο” των αποδείξεων για το 30% του εισοδήματός τους.

Βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος, αυτοί θα καλούντο να πληρώσουν φορο- “πέναλτι” σημαντικού ύψους, ωστόσο η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να ισχύσει το μέτρο, τουλάχιστον όχι όπως είχε σχεδιαστεί, έχει ρίξει δύο σενάρια στο τραπέζι.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο (και ως φαίνεται πιθανότερο) δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν κατάφεραν εντός του 2020 να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Το δεύτερο σενάριο είναι να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό, στο 20% (από 30%) ή και ακόμη χαμηλότερα.

Η καραντίνα και η μείωση της κατανάλωσης αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν στο προηγούμενο έτος να μαζέψουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις, μέτρο το οποίο αποφασίστηκε σε μία περίοδο που η οικονομία ξεκινούσε να ανεβάζει ρυθμούς και όλα έδειχναν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

«Με δύο lockdown και τον φόβο της επόμενης ημέρας, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο», σημειώνει κορυφαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το capital.gr. Παράλληλα, σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, «δεν μπορείς να υποχρεώσεις τους πολίτες να καταναλώσουν τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει τον τελευταίο χρόνο και τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 16,5 δισ. ευρώ».

«Κανείς δε θα αδικηθεί»

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δοθούν κίνητρα όχι μόνο για την αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων το 2021 αλλά και για να “ρίξουν” στην αγορά τμήμα από τις αποταμιεύσεις τους. Αυτό θα γίνει μέσω της χορήγησης κινήτρων τα οποία θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, «όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdowns, θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί».

Σημειώνεται πως αρκετοί φορολογούμενοι ξόδεψαν λιγότερα χρήματα το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να πετύχουν τον απαιτούμενο στόχο ηλεκτρονικών αποδείξεων που ανέρχεται στο 30%. Με βάση τη νομοθεσία, λιγότερες αποδείξεις σημαίνει και “πέναλτι” με συντελεστή 22% στη διαφορά των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.

Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ και παρουσιάσει 3.000 ευρώ, θα πληρώνει “πέναλτι” επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.

Πλέον το πρόστιμο δεν πρόκειται να επιβληθεί, με το πιθανότερο σενάριο να αναφέρει ότι απλά καταργείται για το προηγούμενο έτος. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριζόντια μείωση του ποσοστού από 30% σε 20% για όλους, με διατήρηση του “πέναλτι” 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται. Το σενάριο αυτό όμως έχει τις μικρότερες πιθανότητες.

Σήμερα, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται: Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών),  και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια