Οικονομία Ελλάδα

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές για την αναστολή συμβάσεων Δεκεμβρίου

Ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας βγήκε σε αναστολή τον τελευταίο μήνα του 2020

Αύριο, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από κυβερνητικές πηγές, θα πιστωθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή τον Δεκέμβρη.

Μάλιστα, ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας βγήκε σε αναστολή τον τελευταίο μήνα του 2020.

Συγκεκριμένα, κοντά στις 645.000 συμβάσεις εργασίας αντίστοιχου πλήθους εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή μεταξύ 1ης έως και 31ης Δεκεμβρίου του 2020. Πιο αναλυτικά, το συνολικό αυτό πλήθος χωρίζεται σε κοντά 400.000 περίπου μισθωτούς που εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, παρέμειναν ανοιχτές τον Δεκέμβριο και σε 245.000 που απασχολούνται σε κλειστές, με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, κατά τον ίδιο μήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο προγραμματισμός εξακολουθεί να προβλέπει την καταβολή ειδικών-κρατικών αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Οι μισθωτοί οι οποίοι έμειναν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα, είτε απασχολούνται σε ανοιχτές-πληττόμενες είτε σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, θα λάβουν ολόκληρη την αποζημίωση, ύψους 534 ευρώ.

Οι μισθωτοί οι οποίοι έμειναν λιγότερες από 30 μέρες σε αναστολή θα λάβουν κατ’ αναλογία χαμηλότερη αποζημίωση. Για παράδειγμα, οι μισθωτοί εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι έμειναν σε αναστολή από την 1η έως τη 13η Δεκεμβρίου θα λάβουν αποζημίωση ύψους 231 ευρώ (13 μέρες x 17,8 ευρώ αποζημίωση/μέρα).

Επίσης, η αναστολή της σύμβασης ενός μισθωτού κατά τον μήνα Δεκέμβριο αποτελεί, ταυτόχρονα, το “εισιτήριο” όχι μόνο για την είσπραξη αποζημίωσης, αλλά και επιδόματος Χριστουγέννων από το κράτος, το οποίο - σύμφωνα με έως τώρα ανακοινώσεις - θα καταβληθεί έως τις 31 του τρέχοντος μηνός.

Το επίδομα αυτό θα υπολογιστεί ως αναλογία επί της αποζημίωσης του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη 2η δόση του εν λόγω επιδόματος, καθώς η 1η καταβλήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη το διάστημα της αναστολής έως και τον Νοέμβριο.

Για παράδειγμα, όποιος εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση 534 ευρώ τον Δεκέμβριο (για 30 μέρες αναστολής της σύμβασής του), θα λάβει, επίσης, επίδομα Χριστουγέννων ύψους 66 ευρώ (1/8 αποζημίωσης).

Σωρευτικά, δηλαδή, θα λάβει το ποσό των 600 ευρώ. Επίσης, π.χ., όποιος μισθωτός λάβει αποζημίωση 231 ευρώ για 13 μέρες αναστολής της σύμβασής τους, θα εισπράξει, επίσης, επίδομα Χριστουγέννων ύψους 28 ευρώ. Σωρευτικά, δηλαδή, κατά τον τρέχοντα μήνα, για “λογαριασμό” του προηγούμενο, θα λάβει το ποσό των 244 ευρώ.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δίδεται αναδρομική δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για αναστολές συμβάσεων για τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι δηλώσεις για τον Οκτώβριο μπορούν να υποβληθούν έως 11 Ιανουαρίου, οι δηλώσεις για τον Νοέμβριο έως 14 Ιανουαρίου, ενώ για τον Δεκέμβριο έως 18 Ιανουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διασφαλιστεί όχι μόνο η καταβολή αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους βγουν σε αναστολή, αλλά και επίδομα Χριστουγέννων για το αντίστοιχο διάστημα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια