Μηδενικό... ενοίκιο για τον Ιανουάριο  

Οικονομία
Μηδενικό... ενοίκιο για τον Ιανουάριο  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιανεμπόριο, εστίαση, γυμναστήρια και κομμωτήρια απαλλάσσονται... από την καταβολή μισθώματος τον Γενάρη

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την εβδομάδα αυτή παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δε θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Οι επιχειρήσεις που θα έχουν μείωση

Το μέτρο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την εβδομάδα αυτή, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Για δε τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Μένει και το 2021 το έκτακτο... μέτρο

Στο μεταξύ, πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η επικείμενη θεσμοθέτηση της μείωσης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ως μέτρου στήριξης της επιχειρηματικότητας και για το 2021, παρότι εισήχθη και εφαρμόστηκε ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των επιχειρήσεων οδηγούν το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει την επανάληψη του εν λόγω μέτρου, εφόσον συνεχιστεί η πίεση στην αγορά.

Το μέτρο προβλέπει την παροχή έκπτωσης από 30% έως και 100% στην προκαταβολή φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με την πτώση στον κύκλο εργασιών τους και, σύμφωνα με το newmoney.gr, εξεταζόταν η διατήρησή του για το 2021.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης δόθηκαν στα μέσα του περασμένου μήνα από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών όταν σε ομιλία του στο Digital Economic Forum, που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις έκτακτες μειώσεις φόρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, δήλωσε «προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News