Οικονομία Ελλάδα

«Βροχή» πληρωμών έως την Πρωτοχρονιά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι  

Ποιοι θα χρειαστεί να περιμένουν ως τον Ιανουάριο

Οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο και έως 31/1 από το κράτος

Με σειρά πληρωμών για πάνω από ένα εκατομμύριο επιδοματούχους, ασφαλισμένους και ανέργους φεύγει το 2020. Έως αύριο Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, πληρώνονται οι επιδοματούχοι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), άνεργοι του ΟΑΕΔ αλλά και οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί του ΕΦΚΑ που έχουν επιστροφή από τις εισφορές του 2019.

Στην αντίπερα όχθη, άλλες κατηγορίες εργαζομένων και δικαιούχων θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμη, καθώς οι πληρωμές που τους αφορούν τοποθετούνται εντός Ιανουαρίου.

Επιδοματούχοι ΟΠΕΚΑ

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η διαδικασία πληρωμών των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους:

- Διπλό επίδομα ΚΕΑ σε 256.562 νοικοκυριά, που καλύπτουν 482.335 ωφελούμενους. Οι επιδοματούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν το ποσό του επιδόματος που παίρνουν κάθε μήνα επί δύο.

- Επίδομα παιδιού σε 860.000 οικογένειες-δικαιούχους. Πληρώνεται το 2μηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δηλαδή η 6η και τελευταία δόση του 2020. Όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση και η αίτησή τους εγκρίθηκε έως 10 Δεκεμβρίου εξοφλούνται για το 2020 στην επικείμενη πληρωμή.

Μακροχρόνια άνεργοι

Έως προχθές, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, τα μεσάνυχτα, συνεχίζονταν η ηλεκτρονική διαδικασία επιβεβαίωσης ΙΒΑΝ από τους μακροχρόνια ανέργους δικαιούχους της εφάπαξ επιδότησης των 400 ευρώ. Μέχρι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, 36.000 δικαιούχοι δεν είχαν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να λάβουν τα 400 ευρώ της έκτακτης επιδότησης. Για όλους όσοι έσπευσαν, έστω και τελευταία στιγμή, να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία επιβεβαίωσης ΙΒΑΝ, αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ.

Αναστολές Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το imerisia.gr, τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθούν τον Ιανουάριο. Για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι οι δηλώσεις των αναστολών, τόσο για κλειστούς με κρατική εντολή όσο και για πληττόμενους βάσει ΚΑΔ, υποβάλλονται από 8 έως 31 Δεκεμβρίου με βάση κοινή προθεσμία.

Υπόλοιπα Δώρου Χριστουγέννων

Οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο και έως 31/1 από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Εφάπαξ επίδομα σε επιστήμονες

Για τον Ιανουάριο παραπέμπεται και η πληρωμή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος σε επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολήπτες, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές και οικονομολόγους. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αναμένεται να είναι της τάξης των 400 ευρώ και θα καταβληθεί μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον καθορισμό των δικαιούχων, του ύψους του επιδόματος, των εισοδηματικών κριτηρίων, των όρων, των προϋποθέσεων της διαδικασίας κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπόλοιπα αναστολών Νοεμβρίου

Από τη διαδικασία των αναστολών Νοεμβρίου είχαν απομείνει μετά τις μεγάλες πληρωμές:

* 23.866 εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Η “Εργάνη” παραμένει ανοικτή και δέχεται δηλώσεις. Οπότε οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να αποδεχτούν τη δήλωση αναστολής του εργοδότη τους, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.

* 9.602 εργαζόμενοι που εμφανίζονται στο σύστημα “Εργάνη” με πολλαπλή πλήρη απασχόληση και ελέγχεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επίδομα παιδιού

Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή του επιδόματος παιδιού 2020 για όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση από προχθές 28 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως προχθές Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου άνοιξε ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις Α21 για τους δικαιούχους που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση αλλά και για όσους ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή. Οι αιτήσεις Α21 θα συνεχίζονται έως 15 Ιανουαρίου και ακολούθως θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή για τους τελευταίους δικαιούχους του 2020.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια