Οικονομία Ελλάδα

Πρωτοχρονιά χωρίς μισθό για περισσότερους από 650.000 εργαζόμενους - Ποιους αφορά

Ποιοι εργαζόμενοι… δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ και γιατί

Περισσότεροι από 650.000 εργαζόμενοι θα κάνουν Πρωτοχρονιά χωρίς να δουν… ούτε ένα ευρώ από τον εργοδότη τους.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα κλείσουν ολόκληρο τον Δεκέμβριο σε καθεστώς αναστολής.

Στο τέλος του μήνα, δεν θα εισπράξουν μισθό από τον εργοδότη τους, αλλά θα περιμένουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία θα καταβληθεί πιθανότατα στις 11 ή στις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, οι αναστολές συμβάσεων θα συνεχιστούν και για τον Ιανουάριο τουλάχιστον για τις πρώτες εργάσιμες του νέου έτους. Αυτό σημαίνει ότι και η μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα είναι "πετσοκομμένη" λόγω της καραντίνας.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί επί της βάσης των 534 ευρώ για όσους παραμείνουν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα ή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Μαζί με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να καταβάλλει και την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο που "έλλειψε" από τις καταβολές της 21ης Δεκεμβρίου. Έτσι, το ποσό θα "μεγαλώσει" αλλά και πάλι θα είναι αισθητά μικρότερο σχετικά με έναν κανονικό μισθό για τους περισσότερους από τους 650.000 εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.

Παραδείγματα

Όσο πιο κοντά στον κατώτατο μισθό είναι οι αποδοχές του εργαζόμενου, τόσο μικρότερες είναι και οι τελικές απώλειες. Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 750 ευρώ, θα εισέπραττε τον Δεκέμβριο 633,4 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, θα εισπράξει 534 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποσό που δεν υπόκειται σε κρατήσεις ενώ είναι και αφορολόγητο. Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από το κράτος χωρίς παρέμβαση του δημοσίου. Εκτός από τα 534 ευρώ που αντιστοιχούν στην μισθοδοσία Δεκεμβρίου, ο εργαζόμενος θα λάβει και 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Οπότε, αθροιστικά, η καταβολή θα ανέλθει στα 604 ευρώ, αρκετά κοντά στον μισθό που θα πλήρωνε ο εργοδότης.

Η απόσταση, αρχίζει και αυξάνει όσο αυξάνει και η μισθοδοσία. Στα 1400 ευρώ μεικτό μισθό, για παράδειγμα, ο εργαζόμενος θα εισέπραττε 1083 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, θα υποχρεωθεί να λάβει μόνο τα 604 ευρώ. Δεδομένου ότι η αναστολή θα διαρκέσει για όλο τον Δεκέμβριο, είναι δεδομένο ότι όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς θα πάρουν τα ίδια χρήματα: 534 ευρώ για αποζημίωση ειδικού σκοπού και 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων.

(Φωτοραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια