Οικονομία Ελλάδα

Αναστολές συμβάσεων & «Συν-Εργασία» και το 2021

Συνεχίζονται και το 2021 τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων από τον κορωνοϊό

Στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών και περισσότερα χρήματα για επιχειρήσεις για να κλείσουν οι “πληγές” της COVID-19 περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τη μετάβαση προς την εποχή μετά τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα στήριξης της επόμενης χρονιάς θα είναι δύο ταχυτήτων. Μέχρι και τον Απρίλιο - όταν αναμένεται να έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί του πληθυσμού - τα μέτρα θα είναι αυτά που υλοποιούνται από τον περασμένο Μάρτιο προσαρμοσμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης: επιστρεπτέα προκαταβολή σε άλλους δύο ή τρεις κύκλους μέχρι και τον Μάρτιο, αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, καθώς και πρόγραμμα “Συν-Εργασία”.

Από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να ισχύει το έκτακτο μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ της πανδημίας, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μια ενίσχυση ρευστότητας μέσω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αν μέχρι και το καλοκαίρι φανεί καθαρά ότι αφήνουμε την κρίση πίσω μας, θα γίνει ένας απολογισμός πριν αρχίζουν να εφαρμόζονται μέτρα για τη θεραπεία των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τα μέτρα της επόμενης μέρας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του ειδικού υποταμείου REACT EU για τη συνέχιση της κάλυψης των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία στο Σύστημα Υγείας και την πραγματική οικονομία. Από τα συνολικά 3 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, θα πάρει μέσα στο 2021 1,6 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα είναι κάθε δαπάνη να συνδέεται με τις συνέπειες της πανδημίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται τρεις δέσμες παρεμβάσεων:

- Ρύθμιση των οφειλών: Σε ό,τι αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας, θα υπάρξουν μεν διευκολύνσεις με τη χρήση των εργαλείων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Δε συζητείται όμως μια νέα ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων ή το “κούρεμα” οφειλών, εκτός αν αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για “στοχευμένες” ρυθμίσεις που θα δικαιολογούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μπορεί για παράδειγμα στη ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί για τις 12 έως και 24 δόσεις για τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου οι δόσεις να αυξηθούν στις 36 ή τις 48. Επίσης, είναι ενδεχόμενο να περιλάβει και τις νέες οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να φτάσουν τα 3 δισ. Προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες να μπορούν να δικαιολογήσουν μέσω της μείωσης του τζίρου τους την αδυναμία της πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

- Εφάπαξ παροχή ρευστότητας: Ένα επιπλέον οριζόντιο μέτρο το οποίο εξετάζεται είναι να επαναληφθεί - εκτός της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης - η μείωση έως και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να πάσχουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το μέτρο ελάφρυνε κατά 1,5 δισ. τον φόρο των επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 και θα έχει ανάλογη επίδραση αν εφαρμοστεί και για τα εισοδήματα του 2020.

- Δημόσια συνδρομή στον δανεισμό: Μια τρίτη παρέμβαση θα αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και είναι η συνέχιση της κάλυψης των τόκων ενήμερων δανείων για όσο χρειαστεί μέχρι ο δανειολήπτης να επανέλθει οικονομικά στην προ του κορωνοϊού οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και οι εγγυήσεις από την ΕΤΕπ, ώστε να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα βιώσιμες πληγείσες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου.

- Διαμόρφωση του διαδόχου της επιστρεπτέας προκαταβολής: Από το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα ειδικά για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα, με επιδοτήσεις που κατά περίπτωση μπορεί να φτάσουν και τα 3 εκατ. ευρώ, πάλι ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια