Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - «Παγωμένη» η αγορά: Τι ισχύει με τις τιμές κρέατος & οπωροκηπευτικών

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - «Παγωμένη» η αγορά: Τι ισχύει με τις τιμές κρέατος & οπωροκηπευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γαλοπούλα ετοιμάζεται να «πετάξει», αλλά όλα τα υπόλοιπα είδη θα πωλούνται στις ίδιες με πέρυσι τιμές και το γουρουνόπουλο φτηνότερα

Μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι, είναι μέχρι στιγμής η αγοραστική κίνηση στο Ηράκλειο σε ό,τι αφορά τον τομέα των τροφίμων, με τους επαγγελματίες των μανάβικων και των κρεοπωλείων να ευελπιστούν, όσο φτάνουμε στα Χριστούγεννα, σε μια αναθέρμανση της «παγωμένης» εορταστικής αγοράς.

Μάλιστα, όπως μας λένε, η αγορά δεν έχει προς το παρόν «μυρίσει» ακόμα τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα άλλων εποχών, αναπολώντας τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως, φυσικά, τα χρόνια πριν από το 2010 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, για να έρθει η υγειονομική κρίση να δώσει τη “χαριστική βολή”!

Οι τιμές δεν είναι «τσιμπημένες». Το αντίθετο μάλιστα... Μοναδική εξαίρεση ίσως να αποτελέσει η τιμή της γαλοπούλας, κάτι που θα ξέρουμε μάλλον σήμερα, όπως διευκρίνισε στη «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σίγουρο πως η τιμή στο γουρουνόπουλο θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, με τα αμνοερίφια από την άλλη, που παρόλο που οι τιμές τους παραμένουν σταθερές, έχουν μεγάλη ζήτηση τόσο στην κρητική αγορά όσο και στις μεγαλύτερες αγορές της χώρας, που καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του χριστουγεννιάτικο τραπεζιού των Ελλήνων καταναλωτών.

«Μέχρι στιγμής ο κόσμος ψωνίζει όχι για τα Χριστούγεννα, αλλά για το καθημερινό του τραπέζι», λέει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης. Όσο για τις ανατιμήσεις, ο ίδιος απαντά: «Δεν υπάρχουν ανατιμήσεις, με εξαίρεση το γουρουνόπουλο γάλακτος».

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο Μανόλης Δατσέρης λέει πως «θυμόμαστε πως υπήρχε μια άλλη διάθεση. Είχαμε τον στολισμό της αγοράς. Ο κόσμος έβγαινε έξω. Τώρα, όσο σε περιορίζουνε και δεν μπορείς να βγεις ή να κάνεις παρέες, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε η αίσθηση των Χριστουγέννων πλέον. Ο κόσμος έχει χάσει την αισιοδοξία και το χαμόγελό του. Μπορώ να σας πω πως ήταν διαφορετικά τα πράγματα μέχρι και πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Και αναφέρομαι καθαρά στο ψυχολογικό κομμάτι. Όσο για πριν το 2010; Ο κόσμος ήταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση το 2008 και το 2009...».

Στο μεταξύ, ο Μανόλης Δατσέρης καλεί τον κόσμο, από σήμερα Δευτέρα και μόλις λίγες μέρες πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, να ξεκινήσει να παραγγέλνει το κρέας για το σπίτι του ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα κρεοπωλεία και να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά. «Φανταστείτε ότι την τελευταία μέρα πριν το Πάσχα υπήρξε έλλειμμα στα αρνιά. Επομένως, ας αρχίσει ο κόσμος τις παραγγελίες από τώρα αν ξέρει τις ποσότητες και τα είδη των κρεάτων που θα χρειαστεί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι ό,τι καλύτερο. Και ο κόσμος θα μένει ήσυχος, αλλά και εμείς θα μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε πιο σωστά...».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επάρκεια κρεάτων υπάρχει. Απλώς τις ποσότητες που θα σφαχθούν δεν ξέρουμε. Γιατί, όταν δεν ξέρεις τι θα αγοράσει ο καταναλωτής, πώς θα ξέρεις τι θα σφάξεις; Είναι όλα στο περίπου. Οπότε, όταν παραγγείλει ο πελάτης είναι ήσυχος και αυτός, αλλά έτσι θα δουλέψουμε πιο σωστά και εμείς...».

Η γαλοπούλα θα... «πετάξει»

Σε αντίθεση με το γουρουνόπουλο, φαίνεται ότι φέτος η γαλοπούλα θα... “πετάξει”! «Φέτος είναι πολύ περιορισμένες οι γαλοπούλες. Σίγουρα θα υπάρξουν ανατιμήσεις. Και θα είναι το μοναδικό είδος... Πέρυσι η γαλοπούλα είχε γύρω στα 7,80 ευρώ το κιλό. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές της γαλοπούλας ήταν στα ίδια επίπεδα. Φέτος όμως δεν υπάρχουν πολλές γαλοπούλες. Γιατί με τον κορωνοϊό, που είχαμε τις απαγορεύσεις, δεν έβαλαν πολλές γαλοπούλες οι πτηνοτρόφοι. Και δεν υπάρχει πληθώρα γαλοπούλας...».

Στα γουρουνόπουλα θα «πέσουν»

Σε ό,τι αφορά το γουρουνόπουλο, οι τιμές φέτος θα πέσουν, αφού δε θα ξεπεράσουν τα 8,50 έως 8,90 ευρώ το κιλό. «Εδώ βλέπουμε ότι το γουρουνόπουλο σε σχέση με πέρυσι έχει πέσει γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Έκλεισαν τα εστιατόρια που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, οπότε μαζεύτηκαν οι χοιροτρόφοι και κατέβασαν τις τιμές για να μπορέσουν να πουλήσουν», λέει ο Μανόλης Δατσέρης.

Στο αρνί 9,50-9,80 ευρώ το κιλό

«Στο αρνί η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό παρότι περιμέναμε αύξηση λόγω της μεγάλης ζήτησης των αμνοεριφίων στην υπόλοιπη Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών.

Στο κοτόπουλο η μέση τιμή είναι σταθερή γύρω στα 3,50 ευρώ το κιλό στα ντόπια.

Για το μοσχάρι, ο Μανόλης Δατσέρης λέει πως είναι από τα πιο “σταθερά” κρέατα. «Το μοσχάρι πωλείται από7,30 ευρώ το κιλό με κόκκαλο και χωρίς κόκκαλο φτάνει στα 10,30 ευρώ το κιλό...».

ΕΝΟΨΕΙ ΓΙΟΡΤΩΝ

Επάρκεια στα οπωροκηπευτικά της Κρήτης

Απ' όλα έχει ο μπαξές στον τομέα των οπωροκηπευτικών της Κρήτης, αλλά... Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, «κάτι γίνεται με τα τρόφιμα. Αλλά στα άλλα μαγαζιά δε θα έλεγα το ίδιο... Ο κόσμος τώρα δεν κάνει τραπέζια. Οι άνθρωποι θα μείνουν στα σπίτια τους. Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Και επειδή έχει κοπεί και η όρεξη, δε θα έχουμε πολλά-πολλά. Συνήθως τα τρόφιμα πωλούνταν αυτές τις μέρες σε πολύ μεγάλες ποσότητες, γιατί εκεί που ήθελε κάποιος τρία κιλά κρέας, έπαιρνε 8 κιλά. Εκεί που ήθελε 5 κιλά λαχανικά, έπαιρνε 10. Και στο τέλος τα πετούσαν. Εγώ πιστεύω ότι φέτος ο κόσμος θα πάρει 2-3 κιλά κρέας, θα πάρει μερικά φρουτάκια και θα είναι “συντηρητικός”. Στο σπίτι του...».

Για τις τιμές, ο ίδιος λέει πως δεν έχουν διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, η καλή ντομάτα πωλείται στην αγορά του Ηρακλείου γύρω στο 1,30 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια γύρω στο 1,70 ευρώ το κιλό, το μαρούλι στα 70 λεπτά το ένα, η πατάτα Λασιθίου από 60 έως 80 λεπτά και της Μεσαράς γύρω στα 80 λεπτά το κιλό. Ξένες πατάτες δεν υπάρχουν έως και τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Στο μπρόκολο η τιμή είναι γύρω στο 1,70 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό, τα λάχανα γύρω στα 80 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή στο πορτοκάλι ακολουθεί πτωτική πορεία φτάνοντας σήμερα στα 60 με 70 λεπτά το κιλό, από Φόδελε και Χανιά. Το ντόπιο λεμόνι έπεσε στο 1 ευρώ το κιλό σε σχέση με την τιμή του καλοκαιριού.

«Τώρα ο κόσμος μπορεί να βρει λεμόνια όπως τα πορτοκάλια. Χειμωνιάτικο προϊόν είναι το λεμόνι. Αλλά ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Και σήμερα υπάρχει μεγάλη αναμπουμπούλα. Ειδικά από τον φόβο του κόσμου, που τον καλλιεργούν μάλιστα, γιατί θέλουν να κρατάνε τον κόσμο φοβισμένο...». Τέλος, το ματσάκι σε φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό και σέλινο είναι γύρω στα 50 λεπτά. «Υπάρχει πλήρης επάρκεια, σε εξαιρετικές ποιότητες και προσιτές τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι», όπως καταλήγει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News