Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τι πληρώνει ο εργοδότης και τι η Κυβέρνηση - Παραδείγματα

Ελλάδα
Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τι πληρώνει ο εργοδότης και τι η Κυβέρνηση - Παραδείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι θα πάρουν ολόκληρο το 13ο μισθό

Μειωμένο - σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων - καταβάλλεται σήμερα το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Φέτος, λόγω των μέτρων της πανδημίας, οι εργοδότες καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους, κατά το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος.

Σήμερα, καταβάλλει και το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.060.434 εργαζομένων, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Σε δεύτερη πληρωμή, μετά την Πρωτοχρονιά, αρχές Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση έως 31/1, το κράτος θα καταβάλλει το τελευταίο τμήμα του Δώρου, δηλαδή την αναλογία για το χρονικό διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

Αν ο εργοδότης δεν καταβάλλει το Δώρο έως τα μεσάνυχτα, προβλέπεται από το νόμο η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης και η επιβολή προστίμου.

«Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πραγματοποιείται την 21η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση μη καταβολής του, η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας προϋποθέτει την πάροδο του 24ώρου της 21ης Δεκεμβρίου. Δηλαδή στις 22 Δεκεμβρίου μπορεί ο εργαζόμενος να υποβάλλει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο οικείο αστυνομικό τμήμα», εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Δεν δύναται να ρυθμιστεί με δόσεις η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων,  παρά μόνο αν υπάρχει θέληση του εργαζόμενου να αποδεχθεί τον διακανονισμό. Εξαιρετικά, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο από 21 έως 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή η υποχρέωση δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος. Τέλος, η δικαστική διεκδίκηση του Δώρου υπάγεται σε 5ετη παραγραφή», προσθέτει ο κ. Καρούζος.

Ποιοι πρέπει να πάρουν σήμερα ολόκληρο 13ο μισθό

Ολόκληρο τον 13ο μισθό πρέπει να λάβουν σήμερα από τον εργοδότη τους, οι μισθωτοί που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Για τον υπολογισμό του 13ου μισθού, παγίως μετράει το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος. Συνεπώς όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά εργάζονται κανονικά από τον Μάιο έως και 31/12 δικαιούνται ολόκληρο τον 13ο μισθό στις 21 Δεκεμβρίου από τον εργοδότη τους.

Ποιοι θα λάβουν σήμερα δυο πιστώσεις για το Δώρο

Αντίθετα, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής (με δήλωση του εργοδότη τους ή με μονομερή δήλωση) θα πρέπει να λάβουν σήμερα ένα τμήμα από τον εργοδότη (αναλογία για τον χρόνο εργασίας από 1/5 έως 31/12 με βάση τον μισθό) και ένα τμήμα από το κράτος (αναλογία για τις αναστολές από 1/5 έως 30/11 με βάση των 534 και τα 800 ευρώ).

  1. Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (καθαρές αποδοχές 550 ευρώ), σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Θα πρέπει να λάβει σήμερα 297 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 618 ευρώ.
  2. Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 650 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αλλά όχι το καλοκαίρι, πρέπει να λάβει σήμερα 525 ευρώ από τον εργοδότη και 105 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 703 ευρώ.
  3. Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πρέπει να λάβει σήμερα 646 ευρώ από τον εργοδότη και 105 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 824 ευρώ.
  4. Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 900 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, πρέπει να λάβει σήμερα 485 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 806 ευρώ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Από την φόρμουλα που εφαρμόζεται φέτος κερδισμένοι βγαίνουν:

  • οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ,
  • οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αρκεί να έχουν 1-2 μήνες αναστολής την άνοιξη ή το καλοκαίρι
  • οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με ονομαστικούς μισθούς έως 800 ευρώ, εφόσον έχουν αναστολή μόνο τον Νοέμβριο.
  • Οι υπόλοιποι μισθωτοί, θα λάβουν «ψαλιδισμένο» Δώρο, καθώς αυτό υπολογίζεται για τους μήνες της αναστολής με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και των 800 ευρώ και όχι με βάση τον μισθό τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο καθαρός μισθός και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια στο Δώρο.

Οι εργαζόμενοι στο «Συν – Εργασία»

Με την ίδια φόρμουλα θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

  • για το έως την 30ή.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020
  • για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News