Ετοιμόρροπα: Τα 3 χρηματικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες

Οικονομία
Ετοιμόρροπα: Τα 3 χρηματικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ετοιμόρροπα κτίσματα στο επίκεντρο της επίσκεψης του γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Ηράκλειο

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που φιλοδοξεί, όπως γράψαμε αναλυτικά χθες, να λύσει τον διαχρονικό “γόρδιο δεσμό” της μη αποκατάστασης των ετοιμορρόπων κτισμάτων, παρουσίασε χθες στα στελέχη της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου ο γ.γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας είχε την ευκαιρία να περπατήσει στην εντός τειχών πόλη και να δει ιδίοις όμμασι τις διαστάσεις που έχει πάρει η “πληγή” με τα ετοιμόρροπα στο Ηράκλειο. Ο ίδιος πραγματοποίησε αυτοψία στα ετοιμόρροπα στην οδό Αγίου Μήνα, στην οδό Σμύρνης και στο “Τρανταλλίδειο”, όπου ενημερώθηκε από τον κ. Καραντινό για την υφιστάμενη κατάσταση.

Αναλυτικότερα, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, είχε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία και του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γιώργου Καραντινού.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα των ετοιμόρροπων κτηρίων στο Ηράκλειο και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, με αφορμή την επίσκεψη του γενικού γραμματέα, δήλωσε: «Μετά τον σεισμό στην Σάμο, όπου είχαμε την απώλεια δύο παιδιών, ανέκυψε ακόμα πιο επιτακτικά το πρόβλημα της άρσης των ετοιμορροπιών - ένα πρόβλημα νομικό, τεχνικό και οικονομικό. Η παρουσία του κ. Μπακογιάννη στο Ηράκλειο ελπίζουμε να σηματοδοτεί την απλούστευση των διαδικασιών, ούτως ώστε στο θέμα της αποκατάστασης των ετοιμόρροπων κτηρίων να προηγούμαστε και όχι να ακολουθούμε τα γεγονότα».

Αυτοψία σε ετοιμόρροπα

Πέρα από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου στη Λότζια, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό και στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πραγματοποίησε αυτοψία στα κτήρια του Ηρακλείου που έχουν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Μια χαρακτηριστική στάση έγινε στο γνωστό ετοιμόρροπο επί της Αγίου Μηνά, ενώ μια άλλη στάση ήταν στο “Τρανταλλίδειο”.

Δείτε το ρεπορτάζ από το Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

«Η επίσκεψή μου σήμερα γίνεται στο πλαίσιο επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να καταγράψουμε τα κτήρια που είναι σε αυτή την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Οι Δήμοι μάς έχουν στείλει κατάλογο με τα επικίνδυνα αυτά κτήρια και περίπου 9.500 σε όλη την επικράτεια χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, θα επικαιροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες, που κρατούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης, σκιαγραφώντας παράλληλα τη θεσμοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων.

  • Το πρώτο εργαλείο, όπως τόνισε, είναι το γνωστό πρόγραμμα “Τράπεζα γης”, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και αναμένεται - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο 6μηνο. Με αυτό το εργαλείο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και με τα χρήματα που θα πάρουν να συντηρήσουν το διατηρητέο.
  • Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει τον τίτλο “Διατηρώ” και αφορά κτήρια που χρήζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
  • Από εκεί και πέρα, σε μια 3η πηγή χρηματοδότησης, όπως εξήγησε ο γ.γ. Χωροταξίας, στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασίας με τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Υποδομών, θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτήριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν, να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετίας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας πρώτα αποσβέσει τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί.

«Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με τα ετοιμόρροπα. Πρέπει να απλουστευτούν άρδην οι διαδικασίες. Πρέπει να μειωθούν οι χρόνοι ώστε οι παρεμβάσεις να γίνονται έγκαιρα και όχι να βρισκόμαστε να ακολουθούμε τα γεγονότα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας.

«Οι ανακοινώσεις του υπουργείου για τα τρία εργαλεία είναι πολύ θετικές και ελπίζουμε να μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας και στην απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς.

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News