Lockdown: Σε αναστολή 1 στους 3 εργαζόμενους - Πώς διαμορφώνονται οι τρεις βασικές κατηγορίες

Οικονομία
Lockdown: Σε αναστολή 1 στους 3 εργαζόμενους - Πώς διαμορφώνονται οι τρεις βασικές κατηγορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 700.000, ενώ Μάρτιο-Απρίλιο ξεπέρασαν τις 930.000

Περίπου ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να βγει σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την - εν πολλοίς - συνέχιση του lockdown, αλλά και με βάση τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” για τον περασμένο μήνα.

Δεδομένου ότι η... μερική άρση της καραντίνας που ξεκίνησε από τις 7 Νοεμβρίου αφορά μόνο το εμπόριο και αυτό υπό περιοριστικούς όρους (αγορές click away κ.λπ.), αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας παραδέχονται, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο capital.gr, πως το πλήθος των αναστολών συμβάσεων εργασίας κατά τον τρέχοντα μήνα θα ανέλθει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Νοεμβρίου, δηλαδή θα ξεπεράσουν τις 700.000.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου αποζημιώθηκαν πάνω από 674.000 υπό αναστολή εργαζόμενοι του Νοεμβρίου, ενώ εκκρεμούν αποζημιώσεις που αφορούν πάνω από 33.000 εργαζομένους.

Συνεπώς το πλήθος των αναστολών του Νοεμβρίου θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 707.000. Με άλλα λόγια κοντά στο 1/3 των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα βγήκε σε αναστολή τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως, αν και το πλήθος αυτό είναι μεγάλο, είναι μικρότερο από εκείνο του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, κατά το οποίο οι αναστολές ξεπέρασαν τις 936.000. Η μείωση του πλήθους αναστολών οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στο γεγονός ότι το εύρος του lockdown του περασμένου Νοεμβρίου ήταν μικρότερο σε σχέση με εκείνο του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου.

Τρεις κατηγορίες αναστολών

Με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση, οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές (είτε για όλο τον μήνα, είτε για κάποιες μέρες, π.χ. μεταξύ 1 και 12 Δεκεμβρίου) και κατά τον τρέχοντα μήνα, αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκειά του, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν ή παρέμειναν κλειστές κατά τον τρέχοντα μήνα πρέπει υποχρεωτικά να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους, για όσο διάστημα διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας τους με κρατική εντολή.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτές κατά τον τρέχοντα μήνα μπορούν προαιρετικά να βγάλουν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους.

Έτσι διαμορφώνονται τρεις βασικές κατηγορίες αναστολών τον Δεκέμβριο:

* Οι αναστολές στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου. Αυτές είναι υποχρεωτικές για όλο το προσωπικό τους. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 534 ευρώ.

* Οι αναστολές στις επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν από τις 7 και στις 13-14 Δεκεμβρίου (εποχικές, βιβλιοπωλεία, λιανεμπόριο κ.λπ.). Αυτές είναι υποχρεωτικές για όλο το προσωπικό από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 6, 12 ή 13 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Για το υπολειπόμενο διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου (7-31/12, 13-31/12 και 14-31/12), υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της αναστολής των συμβάσεων ακόμα και για όλο το προσωπικό. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση κατ’ αναλογία των ημερών της αναστολής τους. Για παράδειγμα, όσοι εργαζόμενοι (π.χ. στο εμπόριο) βγουν σε αναστολή μεταξύ 1ης και 13ης Δεκεμβρίου και έπειτα επιστρέψουν στην εργασία τους, δικαιούνται αποζημίωση 13 ημερών, δηλαδή 231 (13 ημέρες x 17,8 ευρώ/μέρα). Για τις υπόλοιπες 17 μέρες θα αμειφθούν από τους εργοδότες τους με βάση τον ονομαστικό μισθό τους.

* Οι αναστολές στις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου) οι οποίες παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, δηλαδή από την 1η έως και την 31η Δεκεμβρίου. Αυτές είναι μεν προαιρετικές, αλλά μπορούν να αφορούν ακόμα και όλους τους εργαζομένους.

Οι αιτήσεις για τις αναστολές κατά τον τρέχοντα μήνα (στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές καθ’ όλο τον μήνα, στις επιχειρήσεις που ανοίγουν και στις πληττόμενες που δεν έκλεισαν) θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, οι αποζημιώσεις που σχετίζονται μ’ αυτές αναμένονται αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα λάβουν αποζημίωση κατά τον τρέχοντα μήνα υπό τη μορφή του κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Το επίδομα αυτό θα αφορά όσους βγήκαν σε αναστολή κατά οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων που αναλογεί για τις αναστολές της περιόδου Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 και έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθεί το χριστουγεννιάτικο επίδομα που αναλογεί μόνο στον Δεκέμβριο του 2020. Σημειώνεται πως το εν λόγω επίδομα θα υπολογιστεί με βάση τις αποζημιώσεις και όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό των υπό αναστολή εργαζομένων.

Συνολικά, εκτιμάται ότι κοντά στο 1 εκατομμύριο μισθωτών (δηλαδή 1 στους 2) θα λάβουν επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος φέτος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News