Οικονομία Ελλάδα

Μειωμένο ενοίκιο για επιχειρήσεις: Ποιες το δικαιούνται - Παραδείγματα

Μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που δε θα ανοίξουν τις γιορτές

Μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα καταβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές την εορταστική περίοδο, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 60% από το κράτος επί του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί των απωλειών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ το ποσό που θα τους πιστωθεί στον λογαριασμό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Από την πλευρά των εργαζομένων που εργάζονται στις ανωτέρω επιχειρήσεις και βρίσκονται σε αναστολή, η έκπτωση θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 40%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονώσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και να αποφύγει μαζικά “λουκέτα” το επόμενο έτος.

Τι θα ισχύσει στα ενοίκια από τον Ιανουάριο:

* Μειώνεται κατά 80% το μηνιαίο μίσθωμα για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές κατά την εορταστική περίοδο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εστίαση, λιανικό εμπόριο, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, γυμναστήρια και πολιτισμός θα καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο.

* Αποζημιώνονται στο 60% του μηνιαίου μισθώματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος. Μέχρι σήμερα το κράτος κάλυπτε ποσοστό επί της ζημιάς και όχι επί του μισθώματος. Το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν επί της ουσίας το 20% του μηνιαίου μισθώματος για τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

* Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να έχουν την ίδια έκπτωση που ισχύει και σήμερα, δηλαδή 40% επί του μηνιαίου μισθώματος.

* Το μέτρο αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα που υπολειτουργούν από τις αρχές της εβδομάδας με τη μέθοδο του click away.

Παραδείγματα

- Επιχείρηση μισθώνει ακίνητο έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μειωμένο ενοίκιο κατά 80%. Το ποσό που θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη θα ανέλθει στα 200 ευρώ τον Ιανουάριο και ισόποσο τον Φεβρουάριο.

- Εστιατόριο ενοικιάζει ακίνητο με το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ. Το ενοίκιο θα μειωθεί στα 600 ευρώ τον Ιανουάριο και επιπλέον 600 ευρώ τον Φεβρουάριο.

- Ιδιοκτήτης ενοικιάζει ακίνητο έναντι 2.000 ευρώ τον μήνα. Από τον ενοικιαστή θα λάβει τον Ιανουάριο το ποσό των 400 ευρώ, ενώ από το κράτος θα λάβει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει 1.600 ευρώ, χάνοντας το 20% του μισθώματος.

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια