Προνοιακά Επιδόματα: Οι αλλαγές που ετοιμάζονται

Οικονομία
Προνοιακά Επιδόματα: Οι αλλαγές που ετοιμάζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταρρυθμίσεις για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Μεταρρύθμιση σε δύο άξονες και σε αντίστοιχα δύο “δόσεις” προωθεί η κυβέρνηση στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία καταβάλλονται μέσα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, έχοντας ο εν λόγω οργανισμός εξασφαλίσει ένα αυξημένο (κατά 13,7% ή 567 εκατ. ευρώ) προϋπολογισμό για το 2021, προχωρά σταδιακά, κατά πρώτον σε αλλαγή στη “μορφή” καταβολής ορισμένων επιδομάτων, ενώ κατά δεύτερον σχεδιάζει τους όρους μιας ενδεχόμενης “ενοποίησης” της πλειοψηφίας αυτών των επιδομάτων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά πρώτον, εκείνο που εξετάζεται - προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές κιόλας του 2021 - είναι η επέκταση της πληρωμής επιδομάτων μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Αναλυτικότερα, στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση για την παροχή του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ μέσω πίστωσης του αντίστοιχου ποσού σε προπληρωμένη κάρτα.

Επίσης, εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού του ποσού που πιστώνεται στην προπληρωμένη κάρτα των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Να σημειωθεί πως η επέκταση της προπληρωμένης κάρτας πιθανόν να ξεπεράσει τα “όρια” του ΟΠΕΚΑ, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσω αυτής.

Όσον αφορά στον δεύτερο άξονα, εξετάζονται αλλαγές του τύπου εκείνων που προτείνονται στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, με τον ορίζοντα, όμως, της εφαρμογής τους να τοποθετείται από αρμόδια στελέχη προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα, εκτός του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος αναπηρίας και ενός στεγαστικού επιδόματος. Επίσης, στην ίδια έκθεση προτείνεται πως θα πρέπει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να αποσύρεται περισσότερο σταδιακά όταν ο μισθός αυξάνεται.

Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Πισσαρίδη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με ένα σύστημα αρνητικής φορολογίας για εργαζόμενους με χαμηλό μισθό, το οποίο θα έπαιζε τον ρόλο του “επιδόματος εργασίας”. Η τελευταία σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση εφάπτεται με ένα έργο το οποίο ήδη “τρέχει” το υπουργείο Εργασίας και δεν είναι άλλο από την ένταξη των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην αγορά εργασίας.

“Κλειδί”, όμως, για να προχωρήσουν τέτοιου τύπου παρεμβάσεις είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των μηχανισμών του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο αυτό, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μόνο αφού εκπληρωθεί ο εν λόγω εκσυγχρονισμός θα μπορέσει η κυβέρνηση να έχει κάνει μια διασταύρωση των περίπου 2,5 εκατομμυρίων δικαιούχων επιδομάτων στη χώρα, προκειμένου να μπορέσει να προβεί σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. τη διαμόρφωση ενός ενιαίου “κορμού” προνοιακής υποστήριξης, στον οποίο θα εντάσσονται, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε πολίτη, όλα τα σημερινά επιδόματα, με εξαίρεση αυτό της ανεργίας κ.λπ., ή τη σταδιακή αντικατάσταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από ένα “επίδομα εργασίας”.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News