Οικονομία Ελλάδα

Ξεφορτώνονται σταθερά τα «κόκκινα» δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

Τι αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της

Οι ελληνικές τράπεζες, από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη, “ξεφορτώνονται” τα “κόκκινα” δάνειά τους με υγιή ρυθμό, όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε χθεσινό της δημοσίευμα.

«Την άνοιξη, η πανδημία διέκοψε τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια που είχαν συγκεντρώσει από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα πριν από μια δεκαετία», αναφέρει η WSJ και προσθέτει: «Ωστόσο, τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει φρέσκα κεφάλαια σε funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια».

«Πολλοί από τους επενδυτές είναι στη διαδικασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν ήδη αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για κάτι που βλέπουν ως ένα κύμα ευκαιριών», αναφέρει ο Alok Gahrotra, partner στην ομάδα υπηρεσιών συμβούλων της Deloitte.

Η WSJ σημειώνει ότι τέλη Νοεμβρίου η Alpha Bank ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων 10,8 δισ. ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος.

Οι τρεις συναλλαγές θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο στηριζόμενο από το κράτος πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με την ονομασία “Ηρακλής”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τη Eurobank τον Ιούνιο για να διαθέσει δάνεια της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ, «ανοίγοντας τον δρόμο για τις υπόλοιπες τράπεζες», όπως δήλωσε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία κατάφεραν στο παρελθόν να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τα “κόκκινα” δάνειά τους. Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο, καθώς η ανάκαμψη της χώρας χρειάστηκε περισσότερο καιρό και η κυβέρνηση με τις τράπεζες σχεδίαζαν μέτρα για να προσελκύσουν επενδυτές.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής είναι το πρόγραμμα “Ηρακλής”. Με βάση ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην Ιταλία, οι τράπεζες πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε οχήματα τιτλοποιήσεων που εκδίδουν χρεόγραφα σε επενδυτές. Οι τράπεζες στη συνέχεια αγοράζουν τα πιο ασφαλή τμήματα των χρεογράφων με κυβερνητική εγγύηση για αποπληρωμή, επιτρέποντας μεγαλύτερες συναλλαγές.

«Καθώς στις τράπεζες επιτρέπεται να παρέχουν χρηματοδότηση υπό την εγγύηση του κράτους για μια λογική αμοιβή, οι διαδικασίες είναι πολύ καλύτερες από τις άμεσες πωλήσεις χωρίς να δημιουργούν κεφαλαιακή επιβάρυνση», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια