Επίδομα 800 και 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου

Οικονομία
Επίδομα 800 και 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβδομάδα... προθεσμιών αυτή που ξεκινά

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου και από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις στο «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται με ποσό βάσης τα 800 ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους σταδιακά από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με λεπτομέρειες και παραδείγματα για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα πληρωθεί σε δόσεις στους εργαζόμενους σε αναστολή:

  • Οι εργοδότες πληρώνουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός εργάστηκε εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος με βάση το ύψος του πραγματικού μισθού
  • Από τις 21 Δεκεμβρίου το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών για τους επτά από τους οκτώ μήνες - από Μάιο έως και Νοέμβριο – με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το Νοέμβριο,
  • Από τις 12 Ιανουαρίου το κράτος θα καταβάλλει με εμβόλιμη πληρωμή το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι πυκνή σε χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες και πληρωμές.

Αναστολές Νοεμβρίου

Σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές στο lockdown του Νοεμβρίου αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Ο εργοδότης δηλώνει σε αναστολή με βάση την διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, που περιλαμβάνει 552 διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εργαζομένων του.

Σήμερα λήγει και η δεύτερη ευκαιρία δηλώσεων αναστολής που δόθηκε σε επιχειρηματίες κλειστούς με κρατική εντολή τον Νοέμβριο, που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Αρχική δήλωση αναστολής επιτρέπεται μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση εγκαίρως, ενώ οι ορθές επαναλήψεις από κλειστές επιχειρήσεις, επιτρέπονται μόνο για αύξηση του διαστήματος  αναστολής.

Αν ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβεί σε δήλωση στο «Εργάνη», παρά μόνο αν επιθυμεί να τροποποιήσει μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Δήλωση δεν απαιτείται από τον εργαζόμενο ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση μετά τον εργοδότη. Η δήλωση του εργοδότη είναι απαραίτητη για να πληρωθεί ο εργαζόμενος.

Για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων βασει ΚΑΔ επιχειρήσεων καθώς και των κλειστών που υπέβαλλαν τώρα δηλώσεις, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου – που υπολογίζεται με βάση τα 800 ευρώ – αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους σταδιακά από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12).

Εισφορές επαγγελματιών

Σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, λήγει η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για 343.669 προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 μέσου ποσού 606,17 ευρώ. Όσοι δεν δήλωσαν μέχρι 30 Νοεμβρίου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ την επιθυμία τους να συμψηφιστεί το πιστωτικό τους υπόλοιπο με μελλοντικές εισφορές θα λάβουν μέχρι 15 Δεκεμβρίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφάπαξ το ποσό που δικαιούνται και γι αυτό πρέπει να πληρώσουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως σήμερα.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, πρέπει να καταβάλουν μόνο την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά Οκτωβρίου και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Για παράδειγμα, αν η εισφορά Οκτωβρίου ενός επαγγελματία είναι 220 ευρώ και δικαιούται επιστροφή 606 ευρώ από την εκκαθάριση του 2019  δεν χρειάζεται να πληρώσει την εισφορά Οκτωβρίου. Η ασφαλιστική του υποχρέωση θα εξοφληθεί αυτόματα, το πιστωτικό του υπόλοιπο θα πέσει στα 386 ευρώ με το οποίο θα πληρωθεί και η επόμενη εισφορά, δηλαδή του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στους 359.000 ασφαλισμένους που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα και τους 800.349 που κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, πρέπει να καταβάλλουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως σήμερα, 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του μίνι - εργασιακού νομοσχεδίου, το χρεωστικό υπόλοιπο του 2019, που ανέρχεται στα 1.355,61 ευρώ κατά μέσο όρο, θα αποπληρωθεί σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από 31 Μαρτίου του 2021 και μετά.

Αναστολές Δεκεμβρίου 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου ξεκινούν αύριο, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην «Εργάνη». Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12. Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί – όπως συνέβη και τον Νοέμβριο – στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που θέτουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, δηλαδή πρακτικά παραμένουν με δική τους βούληση κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και οι συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει Αίτηση Α΄ φάσης για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο, αρκεί οι εργοδότες προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το πέρας της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή. Η υποχρέωση δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας (π.χ. εποχικές). Εξαιρούνται οι αποχωρούντες οικειοθελώς, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβασή τους λήγει.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής και για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε τηλεργασία ή να προσλαμβάνουν κάνοντας χρήση του «Ανοικτού Προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να  τεθούν σε αναστολή. Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν.

Πηγή: ethnos.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News