Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο

Οικονομία
Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εργαζόμενους και επιχειρήσεις–εργοδότες του ιδιωτικού τομέα

Διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά το μήνα Δεκέμβριο παρέχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναλυτικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για το μήνα Δεκέμβριο 2020

Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της ΚΥΑ, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για το μήνα Δεκέμβριο.
  2. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση α΄ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Δεκέμβριο τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή και, συνεπώς, οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.
  3. α) Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στις εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίες λήγουν, μετά την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής, τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

β) Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων σε αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων-εργοδοτών οι οποίοι επιδοτούνται από το «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181), τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή, κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/30.9.2020 (Β΄ 4261) Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ισχύουν τα οριζόμενα στην περ. α΄ της παρούσας παραγράφου. 4. α) Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, όταν αυτή δύναται να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, υποβάλλοντας, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το «έντυπο 4.1 δήλωση εξ αποστάσεως εργασία-έντυπο ειδικού σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της ΠΝΠ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δύνανται να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, κάνοντας χρήση του προγράμματος «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», μόνο για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ. Οι συμβάσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή και ισχύουν τα οριζόμενα στην περ. α΄ της παρούσας παραγράφου.

γ) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, για τις  εξαιρέσιμες δραστηριότητες από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους είτε ως επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής είτε ως πληττόμενες, κατά τα οριζόμενα για τις επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στην παρ. 7 του παρόντος άρθρου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στις παρ. 1 και 2  του άρθρου 2 του κεφαλαίου Β.

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.
  2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται για το μήνα Δεκέμβριο 2020

Επιχειρήσεις-εργοδότες που δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας ΚΥΑ, δύνανται κατά το μήνα Δεκέμβριο κατ΄ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες και, πάντως, όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020:

α. να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 ή και

β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

  1. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
  2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε ποσοστό 100% αυτών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181), κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/ 30.9.2020 (Β΄ 4261) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  3. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση α΄ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Δεκέμβριο, δύνανται να τεθούν σε αναστολή και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας-Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου-Ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
  2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για το μήνα Δεκέμβριο, υποχρεούνται, μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής.

Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

  1. Η αναστολή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, που είχαν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν, δύναται να παραταθεί κατ' ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, δύνανται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η  υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους, έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας ΚΥΑ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου:

α. δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104), όπως ισχύει, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή,

β. υποχρεούνται για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθμ. οικ. 44921/1377/2.11.2020 (Β΄ 4830) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

  1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες των κεφαλαίων Α και Β της παρούσας ΚΥΑ, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.
  2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
  3. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ' αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ολόκληρη η ΚΥΑ ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News