Οικονομία Ελλάδα

Αλλάζει το τοπίο στην εκτός σχεδίου δόμηση - Πώς θα χτίζονται οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται πλέον η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Ο κύβος ερρίφθη για την αλλαγή σκηνικού στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλαγή σκηνικού η οποία μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση 10% των συντελεστών δόμησης και κατάργηση των μικρών παρεκκλίσεων δόμησης σε ακίνητα κάτω των 4 στρεμμάτων!

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, αντιδράσεις που είδαμε να ξεδιπλώνονται κι εδώ στην Κρήτη, από πλευράς ΤΕΕ/ΤΑΚ και αυτοδιοικητικών φορέων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει στο σκεπτικό του για τον περιορισμό της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή, κατέθεσε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, που έχει σηκώσει αντιδράσεις.

Με το νομοσχέδιο αυτό, καταργείται πλέον η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Η κατάργηση σημαίνει πολύ απλά ότι δε θα είναι οικοδομήσιμα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα των 1.200 τ.μ. και 750 τ.μ., στα οποία σήμερα - εφόσον πληρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις - μπορούσε κάποιος να χτίσει. Επί του πρακτέου μιλάμε για μια εξέλιξη που μετατρέπει οικόπεδα σε χωράφια, αλλά το παρήγορο είναι ότι με το νομοσχέδιο παρέχεται μια μεταβατική περίοδος 2ετίας. Δίνεται δηλαδή ένα περιθώριο 2 ετών σε όσους θέλουν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, περίοδο στην οποία μάλιστα δε θα προσμετράται ο καιρός που θα περνά μέχρι να εκδοθούν άδειες από την Αρχαιολογική ή Δασική Υπηρεσία.

Άρα αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας σε ένα τέτοιο ακίνητο, θα έχει ένα περιθώριο στην πράξη ακόμα και 3 ή 4 ετών για να το πράξει.

Μάλιστα, με βάση τροποποιήσεις που έγιναν τελευταία στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, μετά και τις αντιδράσεις, ανοίγονται ορισμένα μικρά “παραθυράκια” διατήρησης της οικοδομησιμότητας ακόμα και σε εκτός σχεδίου ακίνητα κάτω των 4 στρ.

Ειδικότερα, δίνεται το περιθώριο της δόμησης και σε αγροτεμάχια κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στην περίπτωση που χαθεί η αρτιότητα, δίχως υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη (π.χ. λόγω απαλλοτρίωσης). Επίσης, θα δίνεται το δικαίωμα στο μέλλον, στους μελετητές των πολεοδομικών σχεδίων να κρίνουν κατά περίπτωση και να παρέχουν δικαίωμα δόμησης σε ακίνητα από δύο στρέμματα και πάνω.

Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα από 4 στρέμματα και άνω δεν αλλάζει επί του παρόντος κάτι με το νέο νομοσχέδιο. Στα εκτός σχεδίου ακίνητα, που είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα, θα συνεχίσει να είναι επιτρεπτή η δόμηση, όπως ισχύει σήμερα, με μια μικρή μείωση των συντελεστών δόμησης της τάξης του 10%.

Εδώ βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε ότι είχαμε μια σημαντική υπαναχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε πίσω το μέτρο- “θηλιά” με τον υποχρεωτικό πολεοδομικό χαρακτηρισμό δρόμων και την προϋπόθεση το ακίνητο να έχει “πρόσωπο” σε χαρακτηρισμένο δημοτικό δρόμο.

Τέτοιοι χαρακτηρισμένοι δρόμοι δεν υπάρχουν πουθενά ή σχεδόν πουθενά τόσο εδώ στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα! Συνεπώς, αν περνούσε αυτή η ρύθμιση στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έκανε στην πράξη απαγορευτική τη δόμηση σε οποιοδήποτε εκτός σχεδίου οικόπεδο, ανεξαρτήτως εμβαδού, και άρα το σύνολο των εκτός σχεδίου οικοπέδων στην Κρήτη θα μετατρέπονταν εν μία νυκτί σε απλά χωράφια!

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση προβλέπονται συνοπτικά τα εξής: Περιορίζεται η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση, μειώνονται κατά 10% οι συντελεστές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αλλάζει το καθεστώς των παρεκκλίσεων αρτιότητας (εκτός σχεδίου οικόπεδα 750 τ.μ., 1.200 τ.μ., 2 στρέμματα), αλλά με μεταβατικό διάστημα για να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι θέλουν.

Στα 2 χρόνια που έχουν περιθώριο να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι θέλουν δε συνυπολογίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες Δασαρχείου ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η οικοδομική άδεια ισχύει για 4 ακόμα χρόνια (με δυνατότητα αναθεώρησης), δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 6 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες που δε θα προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας διατηρούν το δικαίωμα να χτίζουν βάσει των όσων θα ορίζουν τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν πολύ γρήγορα.

Δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμματα και άνω, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Οδηγός ερωταπαντήσεων από το ΥΠ.ΕΝ.

Θέλοντας μάλιστα να κάνει πιο κατανοητό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τα νέα δεδομένα που φέρνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας έδωσε χθες στη δημοσιότητα έναν οδηγό ερωτήσεων-απαντήσεων.

* Στο βασικό ερώτημα γιατί περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, το υπουργείο απαντά: «H εκτός σχεδίου δόμηση είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Εμείς ερχόμαστε και βάζουμε μια τάξη, εφαρμόζοντας αυτά που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Με το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, μειώνουμε κατά 10% τους συντελεστές δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καταργούμε τις παρεκκλίσεις αρτιότητας. Δηλαδή, τις παρεκκλίσεις που αφορούσαν σε οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων. Μιλάμε για παρεκκλίσεις που δεν υπήρχαν παλαιότερα στην Ελλάδα και εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1962, θεωρητικά για ένα μεταβατικό διάστημα. Ωστόσο, δε θέλουμε όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να χτίσουν με βάση το υπάρχον καθεστώς έχουν τουλάχιστον 6 χρόνια να το κάνουν. Ειδικότερα, εντός της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου των δύο ετών (με έναρξη από την ψήφιση του νομοσχεδίου), οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς όμως να “μετράει” ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες του Δασαρχείου ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η δε οικοδομική άδεια ισχύει για 4 επιπλέον χρόνια. Συμπερασματικά, οι ιδιοκτήτες που έχουν λόγους να βιάζονται για την αξιοποίηση της περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 6 χρόνια για να το κάνουν. Από την άλλη, όσοι ιδιοκτήτες δε βγάλουν οικοδομική άδεια κατά τη μεταβατική περίοδο θα μπορούν να χτίσουν βάσει των όσων θα ορίσουν τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα στις περιοχές όπου υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός. Δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα αξιοποίησης σε αυτές τις περιοχές που καλύπτουν το 20% της χώρας και συμπεριλαμβάνουν ήδη σήμερα αρκετά νησιά. Απλώς, στις περιοχές που υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός, η οικιστική ανάπτυξη γίνεται με τάξη. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Όσον αφορά, δε, στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, η εκπόνησή τους θα ξεκινήσει από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, από τις περιοχές δηλαδή που υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για οικοδομική δραστηριότητα».

* Στο ερώτημα για το τι αλλάζει με το νομοσχέδιο στα ζητήματα Πολεοδομίας, το υπουργείο απαντά: «Επιταχύνεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών και ενισχύεται η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης. Πλέον το σύνολο των οικοδομικών αδειών εκδίδεται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις.

Στην περίπτωση των οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 και 2 θεσμοθετείται ελαφριά διαδικασία υποχρεωτικής προέγκρισης. Κατά τη διαδικασία αυτή, η υπηρεσία ελέγχει κάποια βασικά στοιχεία της άδειας και στη συνέχεια η άδεια εκδίδεται - με ευθύνη φυσικά του μηχανικού - με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρόκειται για ψηφιακή τομή, που εξοικονομεί στους πολίτες χρόνο και χρήματα. Επιπλέον, διασφαλίζεται περαιτέρω η διαφάνεια, καθώς περιορίζεται σημαντικά η επαφή με τη δημόσια διοίκηση.

Μείζον συμπληρωματικό στοιχείο της αναμόρφωσης των οικοδομικών διαδικασιών είναι η ενεργοποίηση, από την αρχή του 2021, της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων/Ιδιοκτησιών. Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα αποκτάται μια πλήρης εικόνα των χαρακτηριστικών κάθε κτίσματος στη χώρα, και γίνεται αποφασιστικό βήμα στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης».

* Τι αλλάζει επίσης με το νομοσχέδιο στη χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων;

«Ο περιορισμός της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης συνδυάζεται με σημαντική ενίσχυση του σχεδιασμού και της οργανωμένης χωροθέτησης. Έτσι περιορίζεται, για παράδειγμα, ο συντελεστής δόμησης για μεμονωμένες βιομηχανικές δραστηριότητες, και μάλιστα κατά 33%. Από την άλλη, τόσο στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες (εφοδιαστική κ.λπ.) αυξάνονται αισθητά οι συντελεστές δόμησης», σημειώνει το ΥΠ.ΕΝ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια