Υπουργείο Οικονομικών: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή - Οι παρεμβάσεις και τα νέα μέτρα

Ελλάδα
Υπουργείο Οικονομικών: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή - Οι παρεμβάσεις και τα νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή

Έναν προϋπολογισμό ο οποίος διαμορφώνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρης απουσίας ορατότητας και με δεδομένο έναν πάρα πολύ “κακό” οικονομικά χειμώνα λόγω του lockdown - ακόμα και στο πιο ευοίωνο σενάριο πορείας της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα- ολοκλήρωσε και κατέθεσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Προβλέπει, ωστόσο, και ένα σενάριο για ανάκαμψη ταχύτερη από τις επίσημες προβλέψεις αν επαληθευτεί το σενάριο ενός αποτελεσματικού εμβολίου, που θα ολοκληρώσει τα περιοριστικά μέτρα στο τέλος Απριλίου, αλλά και αν είναι ομαλή η έλευση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το capital.gr, ο προϋπολογισμός βασίζεται σε ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2021, έναντι 7,5% προηγούμενης εκτίμησης στο προσχέδιο. Και τούτο λόγω του πολύ πιο υφεσιακού πρώτου τριμήνου, το οποίο πλέον αναμένεται να βιώσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη χαμηλότερη (κατά 1,5%), όπως και η προσδοκία για ταχύτερη πορεία εξόδου από την κρίση.

Το “μαξιλάρι”

Τα μέτρα στήριξης για φέτος και το 2021 υπολογίζονται στα 32 δισ. ευρώ. Περιλαμβανομένου και ενός “μαξιλαριού” έκτακτου αποθεματικού COVID που είχε προαναγγελθεί, σύμφωνα με το capital.gr. Το αποθεματικό αυτό, αξίας 3 δισ. ευρώ, θα τροφοδοτήσει τους επόμενους μήνες την παράταση των ισχυόντων μέτρων στήριξης (τύπου “επιστρεπτέας προκαταβολής”, αναστολών κ.λπ.). Επαρκεί στο σενάριο σταδιακής άρσης των περιορισμών, όπως συνέβη και την προηγούμενη άνοιξη κατά το πρώτο lockdown. Προφανώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αν αυτές οι εκτιμήσεις δεν επαληθευτούν, τότε η κυβέρνηση θα προβεί σε πρόσθετες παρεμβάσεις.

Η προστασία

Όπως ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα στήριξης το 2020 προσέφεραν ένα δίχτυ προστασίας του ΑΕΠ. Η ύφεση εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί για το 2020 στο 10,5%, ενώ χωρίς τα μέτρα στήριξης θα έφτανε στο 17,5%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η κυβέρνηση σκοπεύει να τροφοδοτεί όλο το επόμενο διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα μέσα από εξόδους στις αγορές. Οι οποίες, όμως, θα είναι λελογισμένες και «όχι με βιασύνη και πρεμούρα», ανέφεραν επίσης πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ. Επίσης, στηρίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ περίπου από τα κονδύλια του νέου Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο εστάλη τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Από το ποσό αυτό, τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν το μεταβατικό πρόγραμμα “REACT EU”, που θα καλύψει δαπάνες στήριξης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά την προκαταβολή του εν λόγω νέου σχεδίου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ., περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό, εκτίμησαν πως η πρόβλεψη στο βασικό σενάριο ανάκαμψης κατά 4,8% του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχτεί όχι μόνο εφικτή, αλλά και πολύ συντηρητική, λόγω της “εκτίναξης” που θα προκαλέσει - όπως εκτιμούν - το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι πολύ πιο θετικές προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Επίσης είναι σημείο- “κλειδί” η πορεία του τουρισμού, που εκτιμάται πως μπορεί να πάει σχετικά καλά το 2021, με ένα σενάριο ολοκλήρωσης των περιοριστικών μέτρων στο τέλος Απριλίου.

Το plan Β

Πάντως, επισήμως στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται σενάριο “Β” ευαισθησίας με πρόβλεψη για βραδύτερη άνοδο του ΑΕΠ το 2021 κατά 1,5%. Συνεπάγεται, σύμφωνα με το ΥΠ.ΟΙΚ., ότι το ΑΕΠ του 2021 (σε τρέχουσες τιμές) θα διαμορφωθεί σε 169,5 δισ. ευρώ, από 162,8 δισ. ευρώ το 2020, έναντι ονομαστικού ΑΕΠ ύψους 171,9 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης ευαισθησίας, μια τέτοια μεταβολή του επιπέδου του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγούσε σε επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 0,74% του ΑΕΠ σε σχέση με το σενάριο του προϋπολογισμού 2021. Στην περίπτωση αυτή, το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA θα διαμορφωνόταν σε -7,4% του ΑΕΠ, έναντι -6,7% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά ESA θα διαμορφωνόταν σε -4,5% του ΑΕΠ, έναντι -3,8% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους όρους, ο μειωμένος αυτός ονομαστικός ρυθμός μεγέθυνσης θα οδηγούσε σε επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Τα βασικά μεγέθη

Το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020 και τα 7,5 δισ. ευρώ το έτος 2021. Το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων (υγειονομική, οικονομική, μεταναστευτική, φυσικών καταστροφών) προσεγγίζει τα 27 δισ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ το 2021, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πόροι που θα απορροφηθούν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 3,88% του ΑΕΠ για το 2021 και για το έτος 2020 εκτιμάται στα 11,760 εκατ. ευρώ ή 7,22% του ΑΕΠ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τα μέτρα του 2021

Οι παρεμβάσεις των μέτρων στήριξης χωρίζονται σε 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,437 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,891 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και 7,546 δισ. ευρώ αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Ειδικά για το 2021, οι παρεμβάσεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (εκτός από το αποθεματικό των 3 δισ. ευρώ) αφορούν:

* Τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ.

* Την αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ.

* Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κόστος 322 εκατ. ευρώ για το 2021.

* Το πρόγραμμα “Γέφυρα”, που αφορά την επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ για το 2021.

* Την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και αναστολές τελών σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2021.

Το ειδικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού το 2021, ύψους 3 δισ. ευρώ, έχει προβλεφθεί ώστε να καλύψει αναμενόμενες δαπάνες από την επέκταση του μέτρου της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, την επέκταση μέτρων στήριξης της απασχόλησης και του εισοδήματος και επιπλέον δαπάνες υγείας τούς πρώτους μήνες του 2021. Η κατανομή μεταξύ των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από αντικειμενικά γεγονότα, όπως οι οικονομικές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και ο αριθμός των δικαιούχων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 (Φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News