Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τα 3 σενάρια πληρωμής που εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία
Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τα 3 σενάρια πληρωμής που εξετάζει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα δοθεί, τελικά, ολόκληρο;

Τρία σενάρια εξετάζει η Κυβέρνηση αναφορικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων για όλους όσοι έχουν μπει σε αναστολή, καταβολή ολοκλήρου του δώρου Χριστουγέννων για όλους όσοι μπήκαν σε αναστολή μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό του ονομαστικού μισθού και οι υπόλοιποι θα πάρουν αναλογία και το τρίτο σενάριο καταβολή του δώρου Χριστουγέννων με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 και 800 ευρώ που πήραν οι εργαζόμενοι.

Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται να δοθεί ολόκληρο σε όσους έχουν μπει σε αναστολή και μέχρι συγκεκριμένο ποσό ονομαστικού μισθού που θα αποφασισθεί. Πάντως μέχρι στιγμής κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί αναλογία από το κράτος με βάση τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχουν λάβει. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε χθες ότι «το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος στην τσέπη του και η ενίσχυση του κράτους θα δοθεί στο ποσό των αναστολών είτε τα 534 είτε τα 800 ευρώ». Η τελική λύση θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά για το αν θα καταβληθεί ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ενώ «ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο εργοδότης θα κληθεί να καταβάλλει είτε ολόκληρο το ποσό του Δώρου είτε το ποσό που αναλογεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η σύμβαση ήταν ενεργή (χωρίς δηλαδή την περίοδο των αναστολών) στις 21 Δεκεμβρίου.

Το ένα σενάριο προβλέπει οι εργοδότες να καταβάλλουν, κατ’ αρχήν στους εργαζόμενους το συνολικό ποσό του Δώρου, στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο και ακολούθως σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες να λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα ωστόσο με εναλλακτικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι και στο οποίο αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, εξετάζεται οι εργοδότες να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο πραγματικής εργασίας, στον χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο η σύμβασή τους ήταν ενεργή, και ακολούθως το κράτος να καταβάλλει απευθείας στον εργαζόμενο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο των αναστολών συβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το αν και κατά πόσο η άσκηση που είναι σε εξέλιξη θα δείξει πως μπορεί να καταστεί εφικτό να συγχρονιστούν οι πληρωμές εργοδοτών και κράτους.

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου. Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό. Συνεπώς η γενική καραντίνα του Απριλίου είναι εκτός του χρόνου υπολογισμού. Όπως είπε η κ. Στρατινάκη, τον Μάιο δηλώθηκαν σε αναστολή περίπου 540.000 εργαζόμενοι και 194.000 το καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Από την εξίσωση λείπει ο πληθυσμών των αναστολών του Νοεμβρίου και ενδεχομένως του Δεκεμβρίου.

Όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή για αρκετούς μήνες εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση στο ποσό του Δώρου Χριστουγέννων, εφόσον η επιμέτρηση γίνει τελικά επί της ειδικής αποζημίωσης και όχι επί του ονομαστικού μισθού.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News