Επιστροφή της έκπτωσης ενοικίων

Οικονομία
Επιστροφή της έκπτωσης ενοικίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριπλή παρέμβαση έως το τέλος του 2020

Με στόχο να καλυφθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τις απώλειες που είχαν λόγω του υποχρεωτικού “κουρέματος” των ενοικίων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τριπλή παρέμβαση έως το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι η πρώτη φάση των αποζημιώσεων προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και σύγχυση στους εκμισθωτές ακινήτων, που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, οι παρεμβάσεις θα είναι τόσο διορθωτικού χαρακτήρα όσο και ποσοτικού, με αύξηση του ποσοστού της αποζημίωσης.

Ειδικότερα, στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, που εφαρμόστηκε έως και τον Οκτώβριο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνταν ως αποζημίωση το 30% της απώλειας του εισοδήματός τους. Μέσα από περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονοδιάγραμμα κλήθηκαν να δηλώσουν στο TAXISnet τη μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν. Παράλληλα, τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αρχικές και να διορθώσουν και να τροποποιήσουν υφιστάμενες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων. Εντός του Οκτωβρίου έγινε ο συμψηφισμός των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι εκμισθωτές με τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες διαπίστωσαν είτε ότι δεν έχει συμψηφιστεί το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνταν, είτε ότι δεν τους δόθηκε ούτε ένα ευρώ για συμψηφισμό. Αυτό, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται τόσο σε προβλήματα που υπάρχουν στη φορολογική διοίκηση, όσο και σε λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά έρχεται:

- Η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις “COVID” που υπέβαλαν στο TAXISnet. Τα λάθη αυτά έχουν να κάνουν με περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, μισθώσεις που εμφανίζονται να έχουν λήξει κ.ά. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις των λαθών αυτών.

- Επεξεργασία των δηλώσεων “COVID” που έχουν επιβληθεί, προκειμένου να δοθεί νέα δόση συμψηφισμών των αποζημιώσεων με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφλείται με δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Παράλληλα, από το μίσθωμα Νοεμβρίου αλλάζει ο τρόπος πίστωσης της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν το 50% της απώλειας του εισοδήματός τους απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν στο TAXISnet. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν καλύτερα οι εκμισθωτές, ενώ θα αντιμετωπιστούν και προβλήματα που εμφανίζονται στη διαδικασία των συμψηφισμών.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος λαμβάνει μηνιαίο ενοίκιο τον Νοέμβριο ύψους 1.000 ευρώ. Το ενοίκιο μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% και έτσι χάνει εισόδημα 400 ευρώ. Θα λάβει αποζημίωση ύψους 200 ευρώ (το 50% της απώλειας) απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό. Υπολογίζεται ότι οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News