Νέα έργα για την Κρήτη - Δείτε ποια εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Κρήτη
Νέα έργα για την Κρήτη - Δείτε ποια εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών στη χθεσινή προσυνεδριακή τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κρήτης

Ευχάριστα μαντάτα για την Κρήτη επιφύλασσε η συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ, που έλαβε χώρα την Πέμπτη με τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης... Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την ένταξη ενός νέου πακέτου έργων ύψους 15,8 εκατομμυρίων ευρώ για την Κρήτη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στη συνεδριακή διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, καθώς και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Κρήτης.

Τη διαδικασία άνοιξε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μια συνολική, «γενναία» αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση αντί για λύσεις-μπαλώματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κινήθηκε κατά την παρέμβασή του σε τρεις άξονες:

- Ζήτησε από τους δημάρχους να συμβάλουν μεθοδικά και με αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

- Τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο.

- Ανακοίνωσε ότι το ΥΠ.ΕΣ. επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με στόχο να συμβάλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, πως στις αρχές του νέου έτους θα έχουν συγκροτηθεί τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στην Κρήτη, ώστε να διευκολυνθούν οι Δήμοι της Περιφέρειας στην υλοποίηση των έργων, μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

«Σε αυτή τη δύσκολη φάση του κορωνοϊού θέλουμε να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό που κάνουμε είναι να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία απολύτως καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους δημάρχους. Όπως ξεκαθάρισε, «ασφαλώς η μία πλευρά είναι η αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως θα πρέπει να φροντίζει να κρατιέται όρθια και ισχυρή η οικονομική ζωή, η πραγματοποίηση των έργων, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές, τοπικές και περιφερειακές ανάγκες, στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, και δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, κάτι που θα είναι πολύ βασικό ζητούμενο για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης διαρκή, καθημερινή συνεργασία, κοινό σχέδιο, κοινούς ελέγχους, αυστηροποίηση των ελέγχων, αλληλεγγύη και από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν για την Αυτοδιοίκηση.

Υπενθύμισε δε πως στην πρώτη φάση της πανδημίας το υπουργείο πήρε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης της Αυτοδιοίκησης και το ίδιο θα κάνει και τώρα, για να καλυφθούν τα προβλήματα και τα κενά που θα προκύψουν. Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στην υποχρέωση να μην ανασταλούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κράτος. Για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ο υπουργός τόνισε πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να έχει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης.

Τοποθέτηση Γ. Κουράκη

«Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης διογκώθηκαν τη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και παραμένουν συσσωρευμένα την περίοδο της πανδημίας.

Η κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για το επόμενο βήμα της οριστικοποίησης, ανάδειξης, προβολής και διεκδίκησης των θέσεών μας μέσα από μεταρρυθμιστικές πολιτικές δεν πρέπει να βραδύνει άλλο.

Σήμερα, βιώνουμε τον παραλογισμό ενός ιδιότυπου συστήματος δημοτικής διακυβέρνησης αντιπαραγωγικού, που στρεβλώνει τις δημοκρατικές αρχές και υποβαθμίζει τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων συλλογικών οργάνων.

Συνιστά υποβάθμιση για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης η αποδυνάμωση του κορυφαίου οργάνου της τοπικής μας Δημοκρατίας, του Δημοτικού Συμβουλίου και η μετατροπή του σε διακοσμητικό όργανο.

Είναι επομένως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών θεσμικών οργάνων στον πραγματικό τους ρόλο ως πυλώνες της δημοκρατικής λειτουργίας και της έκφρασης της λαϊκής βούλησης», τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και συνέχισε: «Ήρθε η ώρα, πιστεύω, να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες λύσεις, για μεταρρύθμιση και όχι για εμβαλωματικές παρεμβάσεις.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από συστάσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας λειτουργούμε σε ένα κράτος συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό και, παρά τις σημαντικές αλλαγές της αποκέντρωσης που έχουν πραγματοποιηθεί, παραμένει στο μετέωρο βήμα και δεν τολμά να εκσυγχρονιστεί με την απόκτηση επιτελικού ρόλου με αρμοδιότητες συντονισμού και ελέγχου.

Η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ αποτελεί αναγκαιότητα για να περιοριστούν οι ανισότητες και να στηριχτούν ιδιαίτερα οι μικροί, μεσαίοι και μειονεκτούντες Δήμοι.

Ενδεικτικά, στα κριτήρια μπορεί να ενταχθούν:

- Το ελάχιστο κόστος λειτουργίας.

- Ο πληθυσμός.

- Η έκταση.

- Η ορεινότητα.

- Η νησιωτικότητα.

- Ο αριθμός των δημοτικών διαμερισμάτων.

- Το μήκος του δικτύου της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.

- Η δομή της απασχόλησης και η εργασιακή κινητικότητα.

- Η ανεργία και το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού».

Αιτήματα

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ παρέθεσε συνοπτικά τα βασικά αιτήματα του αυτοδιοικητικού κόσμου του νησιού, που έχουν ως εξής:

* Στήριξη με τεχνικό προσωπικό των ΟΤΑ της Κρήτης για την υλοποίηση του προγράμματος “Α. Τρίτσης” και των άλλων προγραμμάτων.

* Οικονομική ενίσχυση ΟΤΑ λόγω δραστικής μείωσης εσόδων από την πανδημία και πρόβλεψη για το 2021.

* Ενίσχυση με απολογιστικά και κυλιόμενα στοιχεία που αποστέλλουν οι Δήμοι.

* Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

* Αύξηση πόρων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

* Απόδοση παρακρατηθέντων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Έγκαιρη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού στους ΟΤΑ.

* Νέο πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό πολυσύχναστων παραλιών και κάλυψη κόστους ναυαγοσωστών.

* Παράταση διοικητικής υποστήριξης για τους ΟΤΑ που δε διαθέτουν υπηρεσίες δόμησης και παράλληλα πρωτοβουλία για ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών με προσωπικό.

* Παράταση προγράμματος ΑΚΣΙΑ.

* Ίδρυση και λειτουργία γραφείου ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

* Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ σε εκατό (100) δόσεις με διαγραφή προσαύξησης.

Για τα μεγάλα έργα

Ο Γιάννης Κουράκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στα μεγάλα έργα της Κρήτης, σημειώνοντας: «Το έργο του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης με τους κάθετους συνδετήριους άξονες πρέπει να ξεκινήσει με σαφές χρονοδιάγραμμα και να καλύψει τη διαδρομή από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου. Η ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για να στηρίξει το απαιτούμενο ενεργειακό άλμα που θα καταστήσει το νησί μας διεθνή ενεργειακό-αναπτυξιακό κόμβο.

Είναι επίσης ανάγκη να επιταχυνθεί η κατασκευή του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι.

Το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης.

Αναμένουμε τη στήριξη και έγκριση των προτάσεων των ΟΤΑ της Κρήτης για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων τόσο των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων όσο και των βιολογικών καθαρισμών».

ΤΑ ΕΠΤΑ ΕΡΓΑ

Το “πακέτο” της Κρήτης

Τα επτά έργα στην Κρήτη που εντάσσονται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στο “Αντώνης Τρίτσης” είναι:

  1. Βιοκλιματικός εκσυγχρονισμός και αλλαγή χρήσης διώροφου κτηρίου νομίμως υφιστάμενου, από αποθήκη σε κτήριο πολιτισμού, ύψους 3.100.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Μαλεβιζίου).
  2. Αναβάθμιση-επέκταση των ΕΕΛ του Δήμου Χερσονήσου, ύψους 4.995.819,40 εκατ. ευρώ (ΔΕΥΑ Χερσονήσου).
  3. Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ανωγείων (ανακατασκευή-βελτίωση, τριτοβάθμια επεξεργασία και σύστημα διάθεσης εκροών), ύψους 1.800.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Ανωγείων).
  4. Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Γ. Αρκαδίου, ύψους 115.397,60 ευρώ (Δήμος Σητείας).
  5. Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, ύψους 3.604.375,20 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνου).
  6. Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Κισσάμου, ύψους 868.000 ευρώ (Δήμος Κισσάμου).
  7. Αποκατάσταση κτηρίου Φιλαρμονικής-Ωδείου Δήμου Ρεθύμνου, ύψους 1.273.978,57 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνου).
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News