Σ. Βαρδάκης: «εκτός Μεταφορικού Ισοδύναμου χιλιάδες κρήτες επιχειρηματίες»

Κρήτη
Σ. Βαρδάκης: «εκτός Μεταφορικού Ισοδύναμου χιλιάδες κρήτες επιχειρηματίες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εμπαιγμό από πλευράς του Υπουργού Ναυτιλίας κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και του αρμόδιου Τομεάρχη Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, καταθέτοντας ερώτηση αναφορικά με τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.).

"Συγκεκριμένα, μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε επιτέλους στην έκδοση της απαιτούμενης Κ.Υ.Α. 2713/2020 (2713/2020, ΦΕΚ 4044/Β΄/21-09-2020), που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τον Ν. 4551/2018 (που τροποποιήθηκε με τον 4606/2019), ώστε να ολοκληρωθεί η ένταξη της Κρήτης στο μέτρο του Μ.Ι..

Ωστόσο, η έκδοση της Κ.Υ.Α. που επεκτείνει το Μ.Ι. στις επιχειρήσεις της Κρήτης, έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς εντάσσονται περίπου 6.000 λιγότεροι Κ.Α.Δ. επιχειρήσεων, κάτι το οποίο σημαίνει τον αποκλεισμό χιλιάδων παραγωγικών τομέων από το Πρόγραμμα στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, που η προηγούμενη Κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Νησιωτικότητας. Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύουν και οι παραγωγικοί φορείς της Κρήτης, με ανακοίνωσή τους, μετά και τη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας στο Ηράκλειο, στις 23 Οκτωβρίου 2020, με αφορμή την έναρξη του μέτρου του Μ.Ι. για την Κρήτη.

Στην αναστάτωση των επιχειρηματιών του νησιού, κύκλοι του Υπουργείου αντιτείνουν ως δικαιολογία ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου δεν επαρκεί, αν και τα 75 εκ. ευρώ για το 2020 που εξασφάλισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ποσό που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του κόστους μεταφοράς των νησιωτικών επιχειρήσεων, με επάρκεια και παράλληλα να αποτελέσει ένα εργαλείο στήριξης για τη δύσκολη αυτή χρονιά που διανύει η χώρα μας.

Γνωρίζοντας ότι ο αποκλεισμός επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα του Μ.Ι. θα αποτελέσει ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας κι επειδή η Κρήτη δικαιούται την ίση μεταχείριση αναφορικά με το μέτρο του Μ.Ι., καθώς είναι ένα νησί με πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο δεν εντάσσονται στην επέκταση του Μ.Ι. στην Κρήτη, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτούνται ήδη από το μέτρο για τα άλλα νησιά και αν προτίθεται ο Υπουργός να αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων Κ.Α.Δ. για την Κρήτη".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News