Βαριά ασθενής η οικονομία από την πανδημία - Δοκιμάζονται οι αντοχές της Ευρώπης

Οικονομία
Βαριά ασθενής η οικονομία από την πανδημία - Δοκιμάζονται οι αντοχές της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντριβή του ΑΕΠ, «κουτσούρεμα» των ρυθμών ανάκαμψης, και αβεβαιότητα, με τη νόσο να μην έχει ακόμα κλείσει τον κύκλο της

Αν και η ώρα του ταμείου δεν έχει φτάσει ακόμα, αφού η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της στον δεύτερο ακόμα σκληρότερο γύρο, δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές κυρίως της Ευρώπης, ο πρώτος απολογισμός με βάση τις προβλέψεις επιβεβαιώνει τις οδυνηρές συνέπειες τουλάχιστον σε βάση Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Μεγάλος χαμένος, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία, είναι ο τουρισμός και οι χώρες που εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό το ΑΕΠ τους από αυτόν, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η φθινοπωρινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει απώλειες 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα για τη διετία 2020-2021 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εμφανίζεται ακόμα πιο απαισιόδοξο και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φτάσουν το 4,1%. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι συνέπειες της πανδημίας, που σημειωτέον δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη σε πλήρη μορφή καθώς η νόσος είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο, αναμένεται να σκιάσουν την παγκόσμια οικονομία για χρόνια, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι οι απώλειες έως το 2025 θα φτάσουν τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ανάλυση της γνωστής αμερικανικής πλατφόρμας γεωπολιτικών πληροφοριών Stratfor, η Ελλάδα ανήκει μαζί με την Πορτογαλία στις χώρες που θα δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται μέσα στο 2020 από 9 έως 10%, στη δεύτερη δηλαδή δυσμενέστερη θέση μετά τις άλλες τουριστικές χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και τη Σλοβακία, που θα καταγράψουν απώλειες της τάξης του 10 έως 12% στο ΑΕΠ τους το 2020. Σε καλύτερη μοίρα είναι οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, με τις απώλειες στο Ακαθάριστο Εθνικό τους Εισόδημα να εκτιμώνται από 7% έως 9%. Λιγότερο αισθητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγαίνουν αλώβητες από την κρίση, είναι οι μέχρι τώρα εκτιμώμενες συνέπειες για τις σκανδιναβικές χώρες, τη Φιλανδία και τη Σουηδία, και εκείνες του Βορρά, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία, καθώς επίσης η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία, το ΑΕΠ των οποίων θα παρουσιάσει απώλειες το 2020 από 5 έως 7%, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Stratfor.

Το χτύπημα του κορωνοϊού στην οικονομία ΕΔΩ

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δική του πρόβλεψη, στα πλαίσια της φθινοπωρινής έκθεσης για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), καταγράφει ένα χειρότερο σενάριο ανάκαμψης τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 9,5%, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 8,2% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτιμώμενες απώλειες από την πανδημία φτάνουν τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για τη διετία 2020-2021, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2025.

Σοκ οι προβλέψεις του ΔΝΤ ΕΔΩ

Τα δυσάρεστα νέα όμως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σταματούν εδώ, καθώς εκτιμάται ότι 1.170 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν ως τα τέλη της χρονιάς συνθήκες ακραίας φτώχιας, την ώρα που το 2015 αυτοί ήταν 736 εκατομμύρια. Για την Ελλάδα η φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ “βλέπει” ρυθμούς ανάκαμψης 4,1%, εκτίμηση πιο απαισιόδοξη και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, κυρίως λόγω κορωνοϊού, διαπίστωση που αφορά και στις άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται σε σχέση άμεσης εξάρτησης από την τουριστική βιομηχανία. Έτσι σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Ισπανία με εκτιμώμενη ύφεση 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10%, η Γαλλία με 9,8%, ενώ το σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα “βυθιστεί” στο 8,3%, για να ανακάμψει με ρυθμούς 5,2% το 2021. Ενδεικτικό όσον αφορά στις τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας είναι ότι αυτές ανήλθαν μόλις στο 1,255 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, δηλαδή περίπου οκτώ δισεκατομμύρια λιγότερες σε σύγκριση με τις εισπράξεις των 9,116 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2019.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία: unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News