Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιοι απαλλάσσονται από την πληρωμή τους

Οικονομία
Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιοι απαλλάσσονται από την πληρωμή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Νοέμβριο στο TAXISnet

Το Νοέμβριο αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Τα τέλη παραμένουν αμετάβλητα και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να τα πληρώσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να τα εξοφλήσουν ως τέλη Δεκεμβρίου, είτε πληρώνοντας μετρητοίς, είτε με πιστωτική κάρτα σε 9 έως 12 άτοκες δόσεις. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής τους, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Ποιες κατηγορίες, όμως, δε θα χρειαστεί να καταβάλουν το αντίτιμο των τελών, καθώς απαλλάσσονται από την πληρωμή τους;

Εκτός από αυτούς που θα επιλέξουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους και να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του Ι.Χ. τους ώστε να μην πληρώσουν τέλη, πλήρη απαλλαγή θα έχουν και φέτος οι γονείς ανήλικων ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.

Η παραχώρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

Επίσης, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας ανάπηροι με:

* Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

* Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

* Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67%, από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

* Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

* Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

* Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

* Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

* Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού.

* Αυτισμό, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών, ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία, έχοντας ανάγκη βοήθειας.

Πηγή: tanea.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News