Οικονομία Ελλάδα

Μεγάλες οι μειώσεις στην παραγωγή κρέατος - Πού οι μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση της πανδημίας

Τι λέει η Κομισιόν για όλα τα είδη κρεάτων

Το αιγοπρόβειο στην Ε.Ε. έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση του κορωνοϊού

Τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω κορωνοϊού και καραντίνας την είχε η αιγοπροβατοτροφία. Η παραγωγή της Ε.Ε. μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αφενός λόγω της χαμηλότερης ζήτησης που έδειξαν ο τομέας των υπηρεσιών εστίασης και η οικιακή κατανάλωση στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, και αφετέρου λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού.

Συνολικά, η παραγωγή το 2020 και το 2021 θα μειωθεί κατά 3% και 2% αντιστοίχως, αν κρίνουμε από τα μικρότερα μεγέθη του πληθυσμού προβάτων, τα λιγότερα θηλυκά αναπαραγωγής και τη στάσιμη εγχώρια ζήτηση. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη το 2020 κατά 4%, στα 1,3 κιλά κατά κεφαλή!

Αυτά τα δυσάρεστα αναφέρει η ίδια η Κομισιόν, στην έκθεση που έχει δώσει στη δημοσιότητα για όλα τα είδη κρέατος.

Για την παραγωγή του βόειου κρέατος στην Ε.Ε. η Κομισιόν αναφέρει: «Μειώθηκε κατά 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των μέτρων αποτροπής της πανδημίας COVID-19 και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τον τομέα υπηρεσιών εστίασης. Η ζήτηση έχει ανακάμψει με το άνοιγμα των εστιατορίων και του τουρισμού, οδηγώντας σε 1,4% συνολική εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής βοείου για φέτος, σε σύγκριση με το 2019. Το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση 1,5% λόγω της μείωσης του μεγέθους του πληθυσμού βοοειδών σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται επίσης να μειωθεί κατά 2,1%, στα 10,4 κιλά το 2020».

Στο χοιρινό... η έκπληξη

Για το χοιρινό κρέας, σύμφωνα με την Κομισιόν, «ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, εντούτοις μια σειρά παραγόντων όπως οι ευνοϊκές τιμές, η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης και κάποιες πρόσφατες επενδύσεις συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη Γερμανία, η οποία οδήγησε σε εξαγωγικές απαγορεύσεις, θα επηρεάσει τη γερμανική και συνεπώς την ενωσιακή αγορά χοιρινού. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη το 2020 και το 2021, κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται για φέτος ότι θα μειωθεί κατά 1,1%, στα 32,8 κιλά».

Στα πουλερικά

Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, εξαιτίας μετατόπισης της ζήτησης από άλλα είδη κρέατος προς τα πουλερικά στη διάρκεια του lockdown. Το άνοιγμα του τομέα εστίασης και η έντονη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής συνέβαλαν περαιτέρω σε αυτήν την αύξηση. Ομοίως, προβλέπεται μέτρια αύξηση 1% για το 2021. Η κατανάλωση φαίνεται ότι επίσης θα είναι αυξημένη το 2020, σημειώνοντας άνοδο 1,5%, και φτάνοντας στα 23,7 κιλά κατά κεφαλή, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

«Χρειάζεται προσοχή»

«Έχουν διαταραχτεί σοβαρά όλα τα παραγωγικά συστήματα του κόσμου», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης. «Αυτή η ιστορία της πανδημίας έχει διαταράξει την ισορροπία του πλανήτη. Και αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα καινούργιο πρόβλημα. Και με τα lockdown και τα μέτρα που ελήφθησαν και τους περιορισμούς της κινητικότητας και της κατανάλωσης υπήρξε σημαντική διαταραχή σε όλες τις δραστηριότητες και ασφαλώς έχει επιπτώσεις και στα παραγωγικά συστήματα»...

Ο Αλέκος Στεφανάκης επισημαίνει, εξάλλου, ότι «η ζωική παραγωγή χρειάζεται έναν προγραμματισμό και εκτιμήσεις, όπως και η φυτική παραγωγή. Δηλαδή, πρέπει να ξέρεις, να προγραμματίσεις τι θα χρειαστείς για να το παραγάγεις. Μάλιστα, για να παραγάγεις χοιρινό κρέας θέλεις έναν προγραμματισμό περίπου έναν χρόνο. Είναι τέσσερις μήνες η εγκυμοσύνη της χοιρομητέρας. Και θέλουμε περίπου έξι μήνες για να παχυνθεί ο χοίρος για να αξιοποιηθεί να γίνει κρέας»!

Για το κοτόπουλο, ο Αλέκος Στεφανάκης εξηγεί: «Είναι λίγο πιο γρήγορο το σύστημα. Αλλά κι εδώ, επειδή υπήρξε ένας πανικός, έχει γυρίσει πίσω η παραγωγικότητα και ασφαλώς έχουμε περιορισμούς στην παραγωγή όλων αυτών των τροφίμων»...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, υπάρχει και ανάλογη κατάσταση στη φυτική παραγωγή. «Έτσι για παράδειγμα σήμερα έχουμε μια μεγάλη αύξηση στις τιμές των δημητριακών, στους πρωτεϊνούχους σπόρους, στους ελαιούχους σπόρους. Έτσι αυξάνεται το κόστος της ζωοτροφής. Αυξάνεται το κόστος των τροφίμων και γενικώς συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Δηλαδή, έχει αποσυντονιστεί το σύστημα»...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Το αιγοπρόβειο κρέας έχει θέματα σε όλη την Ευρώπη»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αλέκος Στεφανάκης στο θέμα των αιγοπροβάτων. «Είπαμε ότι χρειάζεται προγραμματισμός. Και όταν και το αιγοπρόβειο κρέας είναι ένα κρέας που είναι πολυτελείας, αν δεν πουληθεί, τα κόστη είναι δυσβάσταχτα. Και να μην μπερδεύουμε τα πράγματα, επειδή στην Ελλάδα έχουμε μια αυτάρκεια και είναι το βασικό μας προϊόν»...

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «το αιγοπρόβειο κρέας έχει θέματα σε όλη την Ευρώπη. Σε μας είναι και το σύστημα το οποίο ταλαιπωρείται πολλά χρόνια λόγω τιμών και ευτυχώς που στηρίζεται από τις επιδοτήσεις, γιατί διαφορετικά κι εδώ τοπικά θα είχαμε μεγάλα προβλήματα»...

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια