Οικονομία Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Πού θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ

Βουλευτές της Κρήτης καλούν την κυβέρνηση για αξιοκρατική κατανομή της ευρωπαϊκής ενίσχυσης, με πρώτο μέλημα τη στήριξη του κοινωνικού κράτους

Τριάντα δύο δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ποσό - περί τα 19 δισ. επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια - αναμένεται να αρχίσει να δίνεται στη χώρα μας από το νέο έτος, το 2021.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θέλει να αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη πως η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ενωμένη και ισχυρή. Η υγειονομική κρίση συρρίκνωσε τις οικονομίες των εθνικών κρατών. Μείωση των εισοδημάτων, ύφεση, ανεργία και υποαπασχόληση ήταν τα απτά αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης όπως ξεκίνησε στην Ευρώπη στα τέλη Φεβρουαρίου φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πως η λύση δεν πρέπει να είναι ξέχωρη και εθνική, αλλά ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρότησε έναν μηχανισμό, στη βάση του οποίου τα κράτη θα αποκτήσουν ρευστότητα. Η ρευστότητα θεωρήθηκε αναγκαία ώστε τα εθνικά κράτη να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αντιστοιχούν στη νέα εποχή όπως τη “χάραξε” η COVID-19.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών στην Ε. Ε. ενέκριναν τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη-μέλη έχουν ένα νέο εργαλείο χρηματοδοτικής στήριξης για την επιτάχυνση των δημόσιων επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της κρίσης COVID-19.

«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών επιπτώσεων της κρίσης COVID-19. Αποτελεί το κύριο μέσο της δέσμης μέτρων ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ και θα βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση ισχυρότερη, φιλικότερη προς το κλίμα, πιο ψηφιακή και πιο ενωμένη. Τώρα είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν άμεσα οι νομοθετικές εργασίες για το μέσο αυτό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι λειτουργικός το συντομότερο δυνατόν, για να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη στήριξη των κρατών-μελών το επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 32 δισ. ευρώ προκειμένου να ανοικοδομήσει την εθνική της οικονομία. Με αυτά τα χρήματα, η χώρα μας οφείλει αφενός να προστατέψει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες επλήγησαν από τη νέα οικονομική κρίση με το υγειονομικό πρόσημο που αυτή έφερε, και αφετέρου να στραφεί σ’ ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θέτει ως προτεραιότητα την εξωστρέφεια, την παραγωγή. Παράλληλα, το νέο παραγωγικό μοντέλο θα προετοιμάζει το έδαφος για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι άμεσα εξαρτώμενο από το ποσό που θα λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει το sofokleousin. gr, η κυβέρνηση διατηρεί την εκτίμηση για ύφεση 8,2% φέτος, ενώ για το 2021 προεξοφλεί ραγδαία ανάκαμψη 7,5%, η οποία ωστόσο βασίζεται στα “μαγικά” κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που δεν τα λάβει, εύλογο είναι πως η κοινωνική και η οικονομική κρίση θα βαθαίνει. Επομένως, η ανάκαμψη και η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς θα επέλθει μέσω της σωστής αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διεξάγει μια έρευνα με επίκεντρο τις σκέψεις των βουλευτών του νομού Ηρακλείου σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των 32 δισ. ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν σ’ ένα χρονοδιάγραμμα εξαετίας (2021-2027). Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να δοθεί έμφαση στο κοινωνικό κράτος.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τους συνεργάτες του βουλευτή της Ν.Δ. Ηρακλείου και υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι έκαναν σαφές πως δε θα στείλουν κείμενο.

«Δίνει στα κράτη-μέλη ένα επιπλέον κίνητρο»

«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο είναι εργαλείο (και όχι πανάκεια) ανάπτυξης. Δίνει στα κράτη-μέλη ένα επιπλέον κίνητρο για να επιταχύνουν αφενός τις δημόσιες επενδύσεις στην “πράσινη” ενέργεια και στην υψηλή τεχνολογία και αφετέρου τις μεταρρυθμίσεις στο παραγωγικό τους πρότυπο. Η “πράσινη” και η ψηφιακή μετάβαση είναι μονόδρομος. Οδηγεί στα νέα πεδία του παγκόσμιου ανταγωνισμού, όπου η Ευρώπη ήδη παρουσιάζει υστέρηση. Η αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου παραγωγής είναι η πολιτική και κοινωνική πρόκληση της εποχής. Επαναπροσδιορίζει το αξιακό υπόβαθρο της Ευρώπης και θέτει σοβαρά κοινωνικά, πολιτικά, και πολιτιστικά διλήμματα. Τα 750 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης συνιστούν απλά ένδειξη συνειδητοποίησης της επιτακτικής ανάγκης που έχει η Ευρώπη να αλλάξει. Να πάψει να θεωρείται (και να είναι) η... Γηραιά Ήπειρος. Για την Ελλάδα, ο τρόπος αξιοποίησης των 32 δισ. που της αναλογούν θα καταδείξει αν πολιτικοοικονομικό σύστημα και κοινωνία μπορούμε να διαχειριστούμε τις επικείμενες ανατροπές, χωρίς να ανατραπούμε».

Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου

 

«Ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους»

«Να διευκρινίσουμε καταρχάς ότι μιλάμε για μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις ύψους 19,5 δισ. με αυστηρά κριτήρια και δάνειο 12,5 δισ. για το οποίο δε γνωρίζουμε επακριβώς τους όρους. Για ποσά δηλαδή πολύ μικρότερα από τις προσδοκίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Η κατεύθυνση αυτών των πόρων έχει εν πολλοίς προσδιοριστεί από τα όργανα της Κοινότητας. Αφορά δράσεις που συμβάλλουν στον “πράσινο” μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών, στην ψηφιακή μετάβαση κράτους και ιδιωτικού τομέα, και στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, η σημασία του οποίου - που για εμάς ήταν και παραμένει δεδομένη - εν μέσω πανδημίας, αναδείχθηκε σε όλο της το εύρος. Για την Ελλάδα, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αποτυπώσει αυτές τις πολιτικές σε μια συνεκτική επενδυτική πρόταση, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια μεταποίηση στους τομείς και τους κλάδους στους οποίους θα κατευθυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των επενδύσεων. Για να γίνουν αυτά, βασική προϋπόθεση παραμένει η αξιοκρατική στελέχωση των μηχανισμών που θα υποστηρίξουν τις προτάσεις και η ταχύτητα στις αντιδράσεις. Γι’ αυτό ζητάμε να έρθει στη Βουλή το σχέδιο και μέσα από ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο να καταλήξουμε στις ιδανικές προτάσεις. Αυτό δεν είναι απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στην επόμενη γενιά».

Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

 

«Ευκαιρία να αλλάξει η Ελλάδα»

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία για να αλλάξει η Ελλάδα παραγωγικό υπόδειγμα, που θα υπηρετεί ένα κεντρικό εθνικό στόχο και όχι πελατειακές σχέσεις. Οι πληγές στην ελληνική οικονομία είναι πολλές και απαιτείται η γρήγορη επούλωσή στους, προκειμένου να μην οδηγηθούν στην πτώχευση πολλές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον αγροτικό τομέα είναι επιτακτική ανάγκη. Η επαναφορά της μεταποίησης, ο εναλλακτικός τουρισμός, το περιβάλλον, ώριμα έργα υποδομών, η χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας... πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Για την Κρήτη, η κατασκευή του ΒΟΑΚ είναι ένα τέτοιο έργο. Ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού είναι και η ηλεκτρική διασύνδεσή του με την Αττική, έργο με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, και περιβαλλοντολογικά. Επιπρόσθετα, η ένταξη στο Ταμείο εγγειοβελτιωτικών έργων θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία των καλλιεργειών και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

 

«Η ελληνική πρόταση να έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο»

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας η κατάρτιση της λίστας που θα υποβάλει η κυβέρνηση για χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχει προεξοφληθεί ο κορμός για τη ροή των πόρων: η ενέργεια και η “πράσινη” μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και μια λίστα “άγνωστων” ακόμη μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών. Είναι άκρως κομβικό η ελληνική πλέον πρόταση να έχει ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο και να τη διατρέχει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η στήριξη των πιο φτωχών ομάδων με άρση της ενεργειακής φτώχιας, όπως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους σε όφελος του δημόσιου συστήματος, με πρώτο και κύριο της Υγείας και της Παιδείας, θα είναι κρίσιμο διακύβευμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε άλλους πόρους σε παρεμβάσεις αμφίβολης πολλαπλασιαστικής αποτελεσματικότητας. Χρειαζόμαστε στήριξη της εργασίας αντί της απασχόλησης, έργα κοινωνικής αποτελεσματικότητας αντί έργων βιτρίνας, στήριξη της δημόσιας έρευνας στα πανεπιστήμια αντί των κατευθυνόμενων ιδιωτικών ερευνών, κλείσιμο της “ψαλίδας” πλουσίων και ασθενών κοινωνικών ομάδων... Η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν έχει τέτοιο πολιτικό προσανατολισμό. Το σχέδιο Πισσαρίδη κινείται σε όφελος των λίγων και των μεγάλων πολυεθνικών-οικονομικών συμφερόντων. Γι’ αυτό χρειάζεται διαφάνεια και να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης στη Βουλή. Δεν πρέπει οι προτάσεις της Ελλάδας να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων, αλλά να λάβουν υπόψη τους πολλούς και αδύναμους».

Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

 

«Έλλειψη σχεδίου, καιροσκοπισμός και σκοπιμότητα»

«Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για αξιοποίηση 83 δισ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ., νέο και τρέχον ΕΣΠΑ 32 δισ., FEOGA 19 δισ.), που αποτελούν μοναδική ευκαιρία να απαντήσει με επιτυχία στα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος, αρκεί να υπάρξει στρατηγική, σχέδιο, ολοκληρωμένες πολιτικές και σύστημα δημόσιας διοίκησης για την υποστήριξή τους. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε στη ΔΕΘ πρόταση ανθρωποκεντρικής προόδου για αξιοποίηση και όχι απλά ανάλωση του Ταμείου Ανάκαμψης για:

  1. Την αναπτυξιακή και παραγωγική αναδιάρθρωση, με κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, εργασία με ασφάλεια.
  2. Την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής.
  3. Την Παιδεία, τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και το κοινωνικό κράτος με αιχμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  4. Τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και νέων ανθρώπων, με έμφαση στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Η κυβερνητική πρόθεση να διατεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην κάλυψη χρηματοδοτικών κενών του καλωδίου διασύνδεσης και του ΒΟΑΚ δείχνει έλλειψη σχεδίου, καιροσκοπισμό και σκοπιμότητα.

Η καιροσκοπία είναι προφανής! (Δηλαδή χωρίς COVID-19 δε θα υλοποιούσε το καλώδιο ή τον ΒΟΑΚ, για τα οποία, όπως έλεγε, είχε σχέδιο;).

Η σκοπιμότητα έγκειται στην υφαρπαγή πόρων, που πρέπει να κατευθυνθούν στους πολίτες και την πραγματική οικονομία προκειμένου να ανακάμψει, και στην απαλλαγή των ιδιωτών από την υποχρέωση συγχρηματοδότησης του έργου του καλωδίου για την οποία έχουν λάβει άδειες για ΑΠΕ μεγάλη ισχύος και ενδεχομένως του ΒΟΑΚ».

Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ.

 

«Τσάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ε.Ε.»

«Ο πακτωλός χρημάτων από τα διάφορα προγράμματα του “Ταμείου Ανάκαμψης” και του ΠΔΠ της Ε.Ε. προορίζεται για το μεγάλο κεφάλαιο. Ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του δε χρηματοδοτείται.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι το πόσα, αλλά “από ποιους και για ποιους”. Τα χρήματα αυτά, που είναι αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας, της άγριας φορολογίας και του τσακίσματος των δικαιωμάτων της λαϊκής πλειοψηφίας, δεν προορίζονται για νέες, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές (σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, Κ.Υ., κ.ά.) ούτε για την πραγματοποίηση των ζωτικών για τη χώρα αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

Επιπλέον, αυτά τα πακέτα είναι νέες “θηλιές” στον λαιμό του λαού, ο οποίος θα κληθεί να τα πληρώσει και με την αύξηση της φορολογίας και με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Γιατί, όπως θυμίζουν τα ευρωενωσιακά επιτελεία, “τσάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ε.Ε.”.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμα φορά στο εμπόριο ελπίδας, αλλά να συγκρουστούν με την πολιτική της Ε.Ε., του κεφαλαίου, που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ., όλων των αστικών κομμάτων, και να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους στην εργατική-λαϊκή πάλη και αντεπίθεση, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου

 

«Καταστροφικό, αν δεν αξιοποιηθεί σωστά»

«Τα 32 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε 6 χρόνια (2021-2027). Το πόσο για το 2021 είναι 5,5 δισ. Μέχρι σήμερα Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν τη συμφωνία αυτή, πράγμα που θα καθυστερήσει την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.

Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι το πακέτο αυτό, εάν δεν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Επίσης, έχει θέσει ως προτεραιότητες:

* Για τη δημόσια υγεία: Απόλυτη προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού, με ορθολογικούς μισθούς και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού.

* Για τη δημόσια Παιδεία: Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και στήριξη σε σχολεία με παιδιά ειδικών αναγκών.

* Για την προστασία του περιβάλλοντος: Έργα οικολογικής ανάπτυξης, ΑΠΕ με πλωτά αιολικά πάρκα, διαχείριση σκουπιδιών και υδάτινων πόρων και εξοικονόμηση ενέργειας.

* Για την κοινωνική συνοχή: Στήριξη οικονομικά ασθενέστερων, άμεση καταβολή χρωστούμενων συντάξεων με αξιοπρεπή ποσά για όλους, στήριξη παιδιών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας (ΔΟΕ 2020) και στήριξη ακριτικών νησιών».

Γιώργος Λογιάδης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Ηρακλείου

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια