Οικονομία Ελλάδα

Πιο φτηνό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης - Η τιμή εκκίνησης στο Ηράκλειο

Ποιο το πάγιο αίτημα των πρατηριούχων

Από 0,80 έως 0,82 ευρώ το λίτρο η τιμή εκκίνησης στο Ηράκλειο - Χαμηλότερη έως και 23% η τιμή του

Σε τιμή χαμηλότερη έως και 23% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η “πρεμιέρα” της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η μέση τιμή “αφετηρίας” σε τοπικό επίπεδο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, θα κυμανθεί στα 0,80-0,82 ευρώ ανά λίτρο, τιμή αρκετά συμφέρουσα, οπότε καλό θα ήταν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπεύσουν να το προμηθευτούν τώρα, καθώς αργότερα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το πού θα έχει φτάσει η τιμή του.

Θυμίζουμε πως πέρυσι, την ίδια περίοδο, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τόσο στην Κρήτη όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο κυμαινόταν στα 1,037 ευρώ/λίτρο, ενώ στις 31/5 φέτος έπεσε στα 0,76 ευρώ/λίτρο.

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οφείλεται στη μεγάλη πτώση που σημείωσε η τιμή του μπρεντ διεθνώς. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι χαμηλές μέσες τιμές που καταγράφονται στα καύσιμα, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα υπόλοιπα καύσιμα, είναι απόρροια των διεθνών εξελίξεων, δηλαδή της πτωτικής πορείας που ακολουθεί το μπρεντ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φαινόμενο μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης βέβαια ξεκίνησε από την περασμένη άνοιξη, οπότε και στη συνέχεια εντάθηκε λόγω και κάποιων προσφορών που οδήγησαν σε τιμές που είχαν να εμφανιστούν από τον Απρίλιο του 2016 ή και προ μνημονίων. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠ.ΑΝ.), την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινούταν πάνω από το “φράγμα” του 1 ευρώ. Για την ακρίβεια, στις 15/10/2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,037 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, τον Μάιο, οπότε και ολοκληρώθηκε η περίοδος διάθεσής του για τη σεζόν 2019-2020, το πετρέλαιο πωλείτο ακόμα φθηνότερα, περί τα 0,76 ευρώ το λίτρο.

Χαμηλή ζήτηση ως τα Χριστούγεννα

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτάκτως για το 2020, σύμφωνα με την από 1/5/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 90) και την Υ.Α. Α.1110/11-5-2020 (ΦΕΚ Β’ 1851), η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ύψους 280 ευρώ/1.000 λίτρο, παρατάθηκε έως την 31η/5/2020. Μάλιστα εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν γίνει και κάποιες προσφορές από πλευράς τραπεζών, π.χ. σε κάποια πρατήρια οι καταναλωτές, πληρώνοντας με κάρτα, είχαν έκπτωση 5%.

Με τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που αγόρασαν, προκαταβολικά, πετρέλαιο, τότε, για να έχουν απόθεμα κατά τους πρώτους μήνες της παρούσας σεζόν (2020-2021).

Λόγω αυτής της εξέλιξης, αλλά και του καιρού - με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα - τα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών υπολογίζουν πως δε θα υπάρξει, στην αρχή τουλάχιστον, υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές για το εν λόγω καύσιμο, απεναντίας κάνουν λόγο για πτώση ακόμη και σε ποσοστό 80%. Οι εκτιμήσεις που μεταφέρουν οι πρατηριούχοι είναι πως, επί της ουσίας, οι πωλήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται κοντά στα Χριστούγεννα.

Συνεπώς, παρά την αναμενόμενη χαμηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον στην έναρξη της περιόδου διάθεσής του, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα είναι ιδιαίτερα ισχνές στο τρέχον δίμηνο, μέχρι και τον Νοέμβριο, και ότι η αγορά θα πάρει τα πάνω της εφόσον πέσουν και οι θερμοκρασίες, την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Σημειώνεται τεράστια πτώση στα πρατήριά μας και δεν ξέρουμε αν ο κόσμος έχει χρήματα να βάλει πετρέλαιο. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ οικονομική η τιμή του και αποτελεί δέλεαρ για τον καταναλωτή».

Αναφορικά τώρα με το επίδομα θέρμανσης, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να ανέρχεται συνολικά σε 84 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι η καταβολή του θα πραγματοποιηθεί φέτος, αντί για το 2021. Παράλληλα, εξετάζει να προβεί σε βελτιώσεις προκειμένου να καλυφθούν κι άλλες πηγές θέρμανσης εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως το φυσικό αέριο, τα ξύλα και το πέλετ.

Μείωση ΕΦΚ

Πάγιο αίτημα των πρατηριούχων

Πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 28 λεπτά/λίτρο στα 6 λεπτά/λίτρο, που ίσχυε και παλαιότερα. Οι ίδιοι μάλιστα θεωρούν ότι η μείωση που ζητούν σαν κλάδος είναι δίκαιη, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης είναι το πλέον φορολογημένο, όπως υπογραμμίζουν.

Μάλιστα, προχθές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτής σημειώνεται πως η υιοθέτηση του μέτρου «θα ανακουφίσει τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες και θα αποτυπώσει την εικόνα ενός κράτους πρόνοιας, που εξασφαλίζει για τους πολίτες του όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ακόμη πως «αποτελεί αδικία τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές όσο και για τους Έλληνες επιχειρηματίες η επιβάρυνση με υψηλότερες τιμές καυσίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι επί των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης προστίθεται και ο ανάλογος επίσης υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας την τιμή των καυσίμων».

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Σαμόλης, «σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία και σαν Ενώσεις Κρήτης ζητάμε και φέτος, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης λόγω και του κορωνοϊού, να μειωθεί ο ΕΦΚ έστω για ένα εύλογο διάστημα, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει αυτό το κοινωνικό αγαθό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια