«Στρατηγικές» επενδύσεις στην Κρήτη: Στα «σκαριά» δύο μεγάλα πρότζεκτ σε Καβούσι & Κίσαμο

Κρήτη
«Στρατηγικές» επενδύσεις στην Κρήτη: Στα «σκαριά» δύο μεγάλα πρότζεκτ σε Καβούσι & Κίσαμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη οι 2 από τις 14+3 στρατηγικές επενδύσεις προς υλοποίηση που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Μια σημαντική είδηση στο επενδυτικό μέτωπο με άρωμα... Κρήτης βγήκε χθες στο περιθώριο του όλου πανηγυρικού κλίματος στις τάξεις της κυβέρνησης για την ομολογουμένως σημαντική έως ιστορική συμφωνία με τη Microsoft για την επένδυση- “μαμούθ” της στην Ελλάδα.

Με έναυσμα τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρουσίασε τις 14+3 μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που προωθούνται προς υλοποίηση στη χώρα μας. Στη λίστα φιγουράρουν 2 μεγάλες προωθούμενες τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη. Η μία επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, είναι του Ομίλου Μεταξά στο Καβούσι Ιεράπετρας, και περιλαμβάνει τουριστικό χωριό, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικό καταφύγιο. Η έτερη επένδυση, ύψους 303 εκατ. ευρώ, είναι του Ομίλου εταιρειών “Λεπτός”, στην Κίσσαμο Χανίων, και περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, καταφύγιο και γήπεδο γκολφ.

Και οι δύο επενδύσεις, σε Καβούσι και Κίσσαμο αντίστοιχα, έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα, συνδυάζουν δηλαδή ξενοδοχειακές υποδομές με παραθεριστικά χωριά, τουριστικά καταφύγια και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ, εφόσον όλα κυλήσουν καλώς στο μέτωπο των γραφειοκρατικών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στα προσεχή χρόνια, βάζοντας μια νέα πινελιά στο τουριστικό-ξενοδοχειακό κάδρο εδώ στο νησί μας...

Αναλυτικότερα, τις 14+3 στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες - όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «αποτελούν ένα υποσύνολο 43 επενδυτικών σχεδίων συνολικής αξίας 13,4 δισ. ευρώ και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνεχίζει αταλάντευτη και με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις», παρουσίασε ο ίδιος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Πέτσας, «ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διϋπουργική επιτροπή 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα προεδρικά διατάγματα για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Με αφορμή μάλιστα την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά δεν είναι μόνο το επενδυτικό κλίμα. Είναι μια επένδυση που έχει ποιοτικά διαφορετικό χαρακτήρα. Συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ενισχύει την παραγωγικότητά της και στον βαθμό που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εκπαιδεύσει περίπου 100.000 εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, δίνει σήμα αναστροφής του brain drain».

ΣΕ ΚΑΒΟΥΣΙ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΜΟ

Οι δύο επενδύσεις στην Κρήτη

Οι δύο από τις 14+3 στρατηγικές επενδύσεις, τις οποίες παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωροθετούνται στην Κρήτη. Πρόκειται για:

- Έργο “Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος - CAPE THOLOS” της εταιρείας “Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΑΒ Α.Ε.”, “Maris Hotels”, Δήμος Ιεράπετρας, Ν Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, για επενδυτικό σχέδιο σε συνολική έκταση 1.400 στρ. στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και 2 ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικού καταφυγίου.

Το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου Μεταξά, που με την υλοποίησή του θα προσδώσει προστιθέμενη αξία σε μια “παρθένα” από πλευράς τουριστικής αξιοποίησης περιοχή, όπως είναι το Καβούσι Ιεράπετρας, περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών 5άστερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και μιας μαρίνας 80 σκαφών, ενώ θα κατασκευαστούν και περίπου 210 βίλες από 100 τ.μ. έως 300 τ.μ., προς πώληση ή ενοικίαση.

- Το έργο “Costa Nopia” της εταιρείας “Cretan Sun and Sea Developments Α.Ε.”, μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, Κίσσαμος, νομός Χανίων. “Ανάπτυξη τουριστικού και παραθεριστικού θέρετρου”, με κόστος επένδυσης 303 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση της “Costa Nopia” περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1.130 στρ. στην ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου, που βρίσκεται στον νομό Χανίων. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει 2 ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδο γκολφ.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News