Οικονομία Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που «ανεβάζουν» τον λογαριασμό

Τα συχνότερα λάθη και πως θα τα διορθώσετε

Δύο από τα λάθη που παρατηρούνται στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ είναι η καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων και του ποσοστού συνιδιοκτησίας.Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέεπι να είναι ιδΙαίτερα προσεκτικοί. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, τα οποία έχουν ανεβάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Tα συχνότερα λάθη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που εντοπίζονται στο Ε9 σύμφωνα με το ethnos.gr είναι τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα, δηλαδή το εάν διατηρούν επικαρπία, ψιλή ή πλήρη κυριότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, διότι στο Ε9 δήλωσαν πλήρη κυριότητα. Δηλαδή έγραψαν τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες ή παρέλειψαν εντελώς να συμπληρώσουν κωδικό.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς έχει θεωρηθεί αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.

Το συγκεκριμένο λάθος μπορεί να εντοπιστεί με απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για να διορθωθεί το λάθος θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει τροποποιητική - διορθωτική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου, με ορθή συμπλήρωση της στήλης που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.

Λάθος στην συνιδιοκτησία - Πώς θα το διορθώσετε

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ακινήτου δεν έχει συμπληρώσει ποσοστό συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ακίνητο ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον φορολογούμενο (σε ποσοστό 100%), οπότε του καταλογίζει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Για να διορθωθεί αυτό θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9 στην οποία το ακίνητο για το οποίο έχει γίνει το λάθος πρέπει να δηλωθεί ξανά με συμπληρωμένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια