Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα φορολογηθούν

Οικονομία
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα φορολογηθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με χρέη προς το Δημόσιο

Με νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ορίζεται η φορολόγηση των αναδρομικών.

Το 2021 θα φορολογηθούν τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα λάβουν εντός του μηνός οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν θα παρακρατηθεί φόρος 20%, αλλά η φορολόγησή του θα γίνει με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τους προβλεπόμενους συντελεστές φορολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να υποβάλουν το επόμενο έτος τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαχωρισθούν τα σχετικά ποσά σε δύο έτη. Και αυτό δεδομένου ότι τα αναδρομικά αφορούν τις περιόδους Ιούνιος – Δεκέμβριος 2015 και Ιανουάριος – Μάιος 2016 (τα αναδρομικά αφορούν τις κύριες συντάξεις και το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς το ποσό που θα φορολογηθεί δεν θα υπαχθεί στο σύνολό του στη φορολογική κλίμακα ενός έτους. Εφόσον η κυβέρνηση προέκρινε αυτή τη λύση, οι συνταξιούχοι θα πλήρωναν περισσότερα, καθώς θα άλλαζαν φορολογικό κλιμάκιο. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, το «σπάσιμο» του ποσού σε δύο έτη περιορίζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα ορίζει ότι τα αναδρομικά ποσά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ειδικότερα, τα αναδρομικά:

  • Θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
  • Δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν περικοπές κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα με επέκταση εφαρμογής και στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, η κατάθεση της επίμαχης ρύθμισης θα γίνει τις επόμενες ημέρες. «Τόσο η καταβολή τους όσο και η νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια κίνηση σεβασμού, κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας», σημείωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η καταβολή του ποσού κατέστη εφικτή χάρη στις δημοσιονομικές «εφεδρείες» που κράτησε η κυβέρνηση και στην εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, χαιρέτισε την εν λόγω πρωτοβουλία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση δεν είχαν προνοήσει στην τροπολογία που είχαν καταθέσει για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στόχος, τα οριστικά ποσά να καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους και να δοθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι έως τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν και τα αναδρομικά του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, που φτάνουν τα 460 εκατ. ευρώ και αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Δεδομένου ότι οι νέοι, αυξημένοι συντελεστές ισχύουν από 1ης Οκτωβρίου 2019, θα έχουν συσσωρευθεί μέχρι την εφαρμογή του νόμου αναδρομικά τουλάχιστον 14 μηνών.

(Φωτογραφία: Unsplash)

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News