Ο τουρισμός γιορτάζει, αλλά με... «λαβωμένα» τα φτερά

Οικονομία
Ο τουρισμός γιορτάζει, αλλά με... «λαβωμένα» τα φτερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα βρίσκεται φέτος στη σκιά της πανδημίας και των συνεπειών της

“Τουρισμός και Αγροτική Ανάπτυξη” ήταν το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2020 που εορτάστηκε, όπως κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, χθες, ημερομηνία η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Όπως τόνισε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WTO), «είναι σημαντική η συσχέτιση του τουρισμού με την αγροτική ανάπτυξη περισσότερο από ποτέ, καθώς ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19 - ο τουρισμός στις αγροτικές περιοχές προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ανάκαμψη, καθιστώντας σημαντική την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε και θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και για αυτό θα δουλέψουμε εντατικά και συστηματικά», επισημαίνει, την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενώ στέλνοντας το δικό του μήνυμα εστιάζει στα επιτεύγματα της φετινής ιδιαίτερης χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύριο νέοι στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Εκτιμάται ότι, έως το 2050, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές, ενώ το 80% αυτών που ζουν σήμερα σε “ακραία φτώχεια” ζουν εκτός πόλεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO), «οι νέοι στις αγροτικές κοινότητες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι από τους μεγαλύτερους ηλικιακά ενήλικες. Χωρίς δουλειά, οι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε πόλεις, είτε στις δικές τους χώρες είτε διασυνοριακά, γεγονός που ενισχύει στην αποστράγγιση ανθρώπινου κεφαλαίου των κοινοτήτων τους. Η μετανάστευση των νέων στις πόλεις βλάπτει τις αγροτικές κοινότητες, συχνά ανεπανόρθωτα. Καθώς τα χωριά πεθαίνουν, τα τοπικά έθιμα και η κληρονομιά χάνονται».

Ματαίωση κινητοποιήσεων

Ο τουρισμός έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί «σωτήρια λύση για πολλές αγροτικές κοινότητες. Ωστόσο, η πραγματική του δυναμική δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως», όπως αναφέρθηκε από φορείς του τουρισμού χθες, με τις προσπάθειες να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρωτοβάθμια Σωματεία Κρήτης (Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Νομού Λασιθίου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου, Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου και Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας Νομού Ηράκλειου) μετά και από απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας τους, είχαν προκηρύξει για χθες, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, δράσεις για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό. Με αίσθημα ευθύνης όμως, όπως αναφέρουν, και αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα της εξάπλωσης της COVID-19, οι όποιες κινητοποιήσεις είχαν αποφασιστεί δεν πραγματοποιούνται. Ωστόσο, αποφασίστηκε για την περιφερειακή ενότητα Κρήτης κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σχετικών Σωματείων των τεσσάρων νομών. Συγκεκριμένα τα Σωματεία αποφάσισαν κοινή σύσκεψη-συνέντευξη Τύπου και κατάθεση υπομνήματος στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ, όπως τονίζουν, «οι επαφές και οι προσπάθειες συνεχίζονται τόσο στο υπουργείο Εργασίας αλλά και με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ζητούμε συνάντηση μαζί του προκειμένου να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που μας αφορούν».

Τα αιτήματα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τα Σωματεία διεκδικούν «α) υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κήρυξη αυτών ως γενικώς υποχρεωτικές, β) τη μονομερή δυνατότητα δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” από τον ίδιο τον εργαζόμενο, ακόμα και αν έχει απολυθεί για τον μήνα Οκτώβριο, διότι όπως είναι γνωστό οι εποχικές επιχειρήσεις κλείνουν φέτος νωρίτερα λόγω συνεπειών της πανδημίας, γ) ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) προσαυξημένο κατά 10% για κάθε παιδί έως τον Απρίλιο του 2021, δ) ρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, ΕΝΦΙΑ, δάνεια και προστασία της Α’ κατοικίας από τυχόν πλειστηριασμούς, καθώς και δωρεάν είσοδο των παιδιών μας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κα ε) να τηρούνται από όλες τις επιχειρήσεις εστίασης-επισιτισμού και τουρισμού όλα τα πρωτόκολλα υγείας που έχουν θεσπιστεί και οι επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τεστ για τον κορωνοϊό, με το κόστος να επιβαρύνει τον εργοδότη».

Επίσης, όπως λένε, «ζητάμε επιτακτικά την επαναφορά της απονομής εφάπαξ στην 20ετία, όπως ίσχυε τόσα χρόνια, ενώ παράλληλα όσοι συνάδελφοι έχουν απόφαση κύριας συνταξιοδότησης να τους αποδοθεί άμεσα το εφάπαξ ή επιστροφή εισφορών, αφού η καθυστέρηση έχει φτάσει σχεδόν τα 3 χρόνια. Επίσης, μετά τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουμε μέσα στην πανδημία, ζητούμε την ένταξη του συνόλου των ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα».

Μηνύματα για τον τουρισμό στη δύσκολη συγκυρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, όπως αυτή καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση μεταξύ άλλων: «Η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, αλλά και ο τουρισμός των πόλεων (city breaks), διευρύνει χωρικά και χρονικά την κατανομή της τουριστικής βιομηχανίας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς τομείς και καθιστώντας την τουριστική ανάπτυξη ακόμα πιο βιώσιμη. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μάς βρίσκει εν μέσω υγειονομικής κρίσης, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί βαρύ πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό. Στην Ελλάδα, η φετινή τουριστική περίοδος επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία, μα ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές και τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική οικονομία. Ο αριθμός ανέργων φαίνεται να μεγαλώνει και να προστίθεται σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο ήδη από τον χειμώνα του 2019-20. Επιπρόσθετα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και είναι αμφίβολο αν θα επαναλειτουργήσουν κάτω από το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελούν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο ανήλθε φέτος στο 18,3%, έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 17,1% τον Ιούνιο του 2019, ενώ σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται το Αιγαίο (28,6% τον Ιούνιο 2020 από 13,8% τον Ιούνιο 2019) και η Κρήτη (20,9% από 11,4%), περιοχές στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομίας. Η ουσιαστική στήριξη του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού δεν ήρθε ποτέ. Τα στοιχεία “κρούουν τον κώδωνα” του κινδύνου και καθιστούν άμεση την ανάγκη για σχέδιο επαναπροσδιορισμού του τουρισμού και ανάκτησης του χαμένου εδάφους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είπε: «Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συναντά εξαιρετικά πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ο τουρισμός δοκιμάζεται. Στο Μαλεβίζι γνώμονάς μας είναι οι άνθρωποί μας. Υλοποιήσαμε ήδη ανακουφιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις μας και επαναπροσδιορίζουμε μια δυναμική και στοχευμένη προβολή για την επόμενη σεζόν, με συνενωτικό παράγοντα τη συνέργεια. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού θέλουμε να δούμε το Μαλεβίζι μέσα από τα δικά σας μάτια. Έτσι, “Τουρισμός και ύπαιθρος στο Μαλεβίζι” είναι το θέμα του διαγωνισμού φωτογραφίας Δήμου και ΜΑΕΔΗΜ στο Instagram. Έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου (σ.σ. αύριο), περιμένουμε τη δική σας φωτογραφία από τον τόπο μας!».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News