«Παρέα» με τα εκκαθαριστικά και η... πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Οικονομία
«Παρέα» με τα εκκαθαριστικά και η... πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο σαββατοκύριακο ή αρχές της εβδομάδας

Εντός του σαββατοκύριακου ή και μετά τις 20 του μήνα αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Οι καθυστερήσεις στην ανάρτηση του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σχετίζονται με τις εξαιρέσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή για τα 26 μικρότερα νησιά της χώρας. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος, η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9.

Αναλυτικότερα, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7.300.000 φορολογούμενους θα αναρτηθούν σχεδόν ταυτόχρονα με την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης. Και μπορεί, κατά κοινή ομολογία, να είναι θετικό το μέτρο της εξαίρεσης των κατοίκων στα ακριτικά νησιά της χώρας, βάσει ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο συνολικός πληθυσμός των 26 μικρών νησιών δεν ξεπερνά τους 10.500 κατοίκους. Θα μπορούσε, επομένως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να απομονώσει αυτές τις ειδικές περιπτώσεις και να αναρτήσει κανονικά όλα τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, πάντως, δε θα υπάρχουν εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία θα ανέρχονται στα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν το 2019. Ανεξαρτήτως της ημέρας ανάρτησης των εκκαθαριστικών, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο φόρος θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία εξ αυτών να πληρώνεται έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις φόρου, θα ισχύσει η έκπτωση φόρου έως 30% που θεσμοθετήθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός φόρος) μειώνεται κατά 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω που χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον: Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με εκείνο του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη περιουσία εντός του 2019.

Ως το τέλος του χρόνου

Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως τα τέλη της χρονιάς θα πρέπει να πληρώσουμε και τα τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, υπενθυμίζουμε επίσης ότι αργά το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ευνοϊκή διάταξη που σχετίζεται με τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας. Ειδικότερα, για πρώτη φορά όσοι πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, καθώς δεν υπάρχει η επιβάρυνση του 1/12 ή των 2/12 επί των ετήσιων τελών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό, ο οποίος άλλαξε για τα καλά τις ζωές όλων μας και με αυτή την κίνηση το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορεί για να προβούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, ώστε να μετακινούνται με τα οχήματά τους αποφεύγοντας τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πώς γίνεται η άρση της ακινησίας

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα πρέπει να επισκεφτούν την αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Βεβαίωση ακινησίας.

- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντος.

- Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

- Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους, αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Ανακούφιση - Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Εξάλλου, η κατάργηση το 2021 της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, που ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός στα μέτρα της ΔΕΘ, θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που επιβαρύνονται με την εν λόγω εισφορά. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες δε θα έχουν ανάλογο όφελος, καθώς για αυτούς θα ισχύσει κανονικά η εισφορά το επόμενο έτος.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φτάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε το 2011 ως ένα από τα πρώτα μνημονιακά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και επιβάλλεται στο άθροισμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή. Καταργείται από τα φετινά εισοδήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι δε θα τους βεβαιωθεί εισφορά στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2021, ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καταργείται από τα εισοδήματα του 2021, και έτσι θα δουν το όφελος από τον Ιανουάριο, καθώς δεν πρόκειται να τους γίνει παρακράτησή της από τον μισθό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News